Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proti graffiti potřebujete clonu, nebo rychlost

Počmárat dům sprejem je dílem okamžiku. Odstranění barev by mělo také proběhnout co nejdřív. Jinak proniknou do hlubších vrstev fasády a po odstranění po nich zůstanou nevzhledné stíny. Ne vždy je majitel nebo správce budovy schopen zareagovat na čmáranice na fasádě tak rychle, jak by chtěl. Třeba proto, že mu o graffiti nikdo neřekl.

Čím déle necháte čmáranici na stěně, tím více času má barva k pronikání do její hloubky. I po odstranění graffiti pak můžou zůstat na stěně jakési „duchy“.
Čím déle necháte čmáranici na stěně, tím více času má barva k pronikání do její hloubky. I po odstranění graffiti pak můžou zůstat na stěně jakési „duchy“.

Přitom však platí, že čím dříve barvy ze zdi zmizí, tím lépe. Jedinou výjimkou je, že stěny domu jsou ošetřeny takzvanou antigraffiti clonou. Ta ovšem funguje jinak, než si většinou lidí myslí. Nezamezí totiž samotnému přilnutí barev na stěnu. Zamezí ale tomu, aby barvy pronikly do hloubky fasády, nebo zdiva.

Barva, kterou vandal nastříkal, tak zůstane pouze ne povrchu, v podstatě jen na samotné antigraffiti cloně. V takovém případě je jedno, jak rychle čmáranice necháte odstranit. Jediným kritériem pro vás může být to, jak moc je čmáranice ošklivá, nebo jak vám momentálně vychází cash-flow.

Mikroabrazivní vakuový systém Tornado si poradí s každým povrchem. Snímek je z odstraňování graffiti z travertinového obkladu domu v pražském Karlíně.
Mikroabrazivní vakuový systém Tornado si poradí s každým povrchem. Snímek je z odstraňování graffiti z travertinového obkladu domu v pražském Karlíně.

Clony proti graffiti majitelé domů většinou podceňují, když se dozví, že nechrání proti samotnému nástřiku. Komplikují tím však život sami sobě,“ upozorňuje Martin Čížek, vedoucí realizací ve společnosti Fasádní servis, která provozuje portál odstraneni-graffiti.com.

Jestliže však stěny budovy nejsou ošetřené clonou proti graffiti, musíte jednat rychle. Každým dnem totiž barvy pronikají hlouběji do fasády. Když se pak po několika týdnech někdo rozhoupe a objedná odstranění čmáranic, bývá leckdy pozdě.

Když má barva čas proniknout do pórů fasády, její odstranění na povrchu už problém nemůže úplně vyřešit. Bez ohledu na technologii odstranění po graffiti v takovém případě zůstanou stíny, takzvané duchy. Jistou šanci na záchranu takové stěny nabízí jen použití mikroabrazivního vakuového systému Tornado,“ upozorňuje manažer Fasádního servisu. Pokud stíny neodstraní ani tento osvědčený německý systém, zbývají prakticky už jen dvě možnosti: Tryskání, které však není vhodné pro všechny povrchy, nebo odstranění všech zasažených vrstev a jejich náhrada. Čili regulérní oprava fasády. Ta ostatně musí následovat i po otryskání.

Z uvedeného je zřejmé, že použití antigraffiti clony je veskrze praktický krok. Pokud do ní nechcete investovat, objednávejte si na rychlou likvidaci graffiti rovnou systém Tornado. Na rozdíl od páry, nebo vody totiž jeho efektivitu nesnižuje venkovní teplota, protože není závislý na účinnosti chemických přísad.

 
 
Reklama