Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém Tornado likviduje graffiti i v zimě

Šetrný mikroabrazivní a vakuový systém Tornado odpovídá pověstem o německé kvalitě. Díky své technologii nepotřebuje k likvidaci čmáranic z fasád, nebo jiných znečištění, žádnou vodu. Přesto pracuje čistě.


Vakuová hlavice si snadno poradí i s nerovným povrchem, například cihlovou stěnou se spárami.

Pro rychlou a maximálně šetrnou likvidaci graffiti z vápenných omítek je ideální německý systém Tornado. Na rozdíl od vody, nebo páry je totiž neznehodnocuje. Přestože jde o abrazivní systém, dokáže Tornado pracovat tak jemně, že odstraní barvu z papíru bez toho, že jej poškodil!

Na rozdíl od všech mokrých způsobů odstraňování následků vandalských nájezdů, může navíc tento systém likvidovat graffiti i při nízkých teplotách a mrazu. Což u mokrých způsobů možné není, dokonce hned ze dvou důvodů. „Chemie, která se musí přidávat, ať už pracujete s vodou, nebo s párou, ztrácí při nízkých teplotách účinnost. A voda sama navíc v mrazu poškozuje fasádu a ještě k tomu vám samozřejmě může zmrznout na chodníku,“ vysvětluje Martin Čížek, vedoucí realizací ve společnosti Fasádní servis, proč nikdo soudný s pomocí vody v zimě graffiti neodstraňuje. Jenže tím dostávají barvy čas na to, aby pronikly hluboko do fasády a zůstaly pak po nich nehezké stíny. Pokud není na domě nanesená anti-graffiti clona, jde vždycky o čas!

Systém Tornado naopak může likvidovat graffiti za jakéhokoli počasí a také prakticky z jakéhokoli povrchu. Ať už jde o vápenné omítky, leštěný mramor, cihly, kámen, nebo moderní akrylátové, silikonové a silikátové zateplené fasády, vždy zasáhne velice šetrně, přitom rychle a bez potřísnění okolí, jak je běžné zejména u vody. Veškerá práce se totiž odehrává v uzavřené vakuové hlavici, žádné nečistoty se tak nemohou dostat nikam do okolí.

Pracovní hlavice má tři rozměrná okna, kterými obsluha sleduje průběh likvidace. Díky jejich velikosti nemůže přehlédnout ani kousek vandaly nastříkané barvy. „Máme s likvidací graffiti 15 let zkušeností. Právě proto jsme si Tornado pořídili hned, jak jsme se o něm dozvěděli. Podle nás totiž nemá konkurenci! A naše půlroční zkušenosti s ním to jen potvrzují,“ uzavírá Martin Čížek z Fasádního servisu.

 
 
Reklama