Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Liadrain v Maxtorhofu - přírodní substrát pro ozelenění atria

Stromy, keře a další rozmanité rostliny tvoří místo pro relaxaci a odpočinek ve velkém atriu o rozloze 1.500 m2 přímo uprostřed areálu Maxtorhofu. Liadrain byl použit jako součást substrátu pro vysázené rostliny, zelené plochy i pro cesty.

V centru Norimberku vybudovala společnost Bilfinger + Berger Projektentwicklung GmbH v bývalém výrobním areálu Schwan-Stabilo moderní kancelářskou budovu - Maxtorhof. Při ozelenění atria byl použit střešní substrát Liadrain z firmy Liapor.

 

Svou konstrukcí ze skla a kovu působí budova moderně a otevřeně.

Maxtorhof se nachází v centru Norimberka, mezi městským parkem a Kaiserburgem je 20.000 čtverečních metrů využíváno k nejrůznějším účelům. Jsou zde administrativnísekce s kancelářemi, lékařskými ordinacemi, nejrůznějšími službami a také obchody a restauracemi. Stavět se začalo v červnu 1999, v létě 2001 byl dokončen třetí a poslední úsek stavby. Do moderních kancelářských a obchodních prostor se nastěhovalo kolem 40 firem. Kovová konstrukce budovy se skleněnými prvky působí moderně a otevřeně. Modrá barva zde převládá jak na vnější fasádě, tak ve vybavení interiérů. Ale ani svěží zeleň v Maxtorhofu nechybí. Velké atrium disponuje dostatečnou plochou pokrytou zelení. Tato klidová zóna byla navržena jako místo odpočinku v polední pauze. Stromy, keře a další rozmanité rostliny tvoří místo pro relaxaci a odpočinek o rozloze 1.500 čtverečních metrů přímo uprostřed areálu Maxtorhofu. K tomu přispěl i Liadrain, který byl použit jako součást substrátu pro vysázené rostliny, zelené plochy i pro cesty. Ozelenění atria navrhla zahradní architektka Heidi Lehner. Za složení substrátu odpovídala firma Optigrün, franchisový podnik z Krauchewiesu, který společně s 65 zahradnickými provozy prodává Optigrün, systém k ozeleňování střech. V případě Maxtorhofu v Norimberku byla provádějící firmou společnost Roth, Gartenund Landschftsbau se sídlem ve Schwaigu, a ta upravila celé atrium včetně trávníků a vegetace. Ozelenění atria probíhalo ve dvou etapách, první část byla hotová už v lednu 2000 a druhá byla dokončena v prosinci 2001.


Osázením atria vznikla zelená oáza, která slouží zaměstnancům k odpočinku.
 
V norimberském Maxtorhofu se substrát se směsí Liadrainu nanášel pomocí hadic.

Liadrain - speciální směs

Firmy Optigrün a Roth zvolily pro ozelenění v Maxtorhofu ukládání ve čtyřech vrstvách. Na drenážní vrstvu o tloušťce pět centimetrů, která byla umístěna na střeše podzemní garáže, byla použita drť z přírodního kameniva, na ni byla rozložena filtrační vrstva z netkané geotextilie. Dále byla znovu uložena vrstva 80 centimetrů substrátu, skládající se ze směsi Liadrainu a Liaporu frakce 0 - 9. Poslední vrstva vysoká 20 centimetrů se skládá ze směsi s 20 procenty objemu Liadrainu a z dalších komponentů (písku, kompostu a rašeliny). Cisterny dopravily substrát do Maxtorhofu, kde jej dále zpracovávala firma Roth. Do substrátu bylo zasazeno 28 borovic černých a 9 dubů letních, které byly dopravovány na střechu největším autojeřábem v Bavorsku. Stromy se při sadbě impozantně vznášely nad pětipatrovou budovou v areálu. Liadrain je obzvláště vhodný substrát pro tyto rostliny, protože například právě borovicím se výborně daří v dobře propustném podkladu. Stromový porost doplňuje 3.000 trvalek, 500 keřů a 4.000 cibulovitých rostlin. Třetinu plochy atria tvoří cesty obložené betonovými obrubníky. Atrium je skutečnou zelenou oázou, kde mohou zaměstnanci v polední pauze opravdu načerpat novou energii.

 
 
Reklama