Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaro už je tady, pusťte si Knauf do zahrady

Zahradní architektura od Knauf Gartenbauprogramm

Prostředí zahrad, chodníků, zídek, teras a jiných prostor v okolí svých domů chceme mít pěkné na pohled, ale současně vysoce funkční a bezpečné. Abychom toho docílili, potřebujeme kvalitní zpracovatelské materiály. Společnost Knauf přichází nyní s novinkou, kterou je výrobková řada Gartenbauprogramm.

Knauf Gartenbauprogramm

Stojíme na prahu nové stavební sezony, přičemž mnozí začínají věnovat svou pozornost úpravě zahrad, chodníků, zídek, teras a jiných prostor v okolí svých domů. Prostředí, které chceme mít pěkné na pohled, ale současně vysoce funkční a bezpečné. Abychom toho docílili, potřebujeme kvalitní zpracovatelské materiály. Společnost Knauf, která se prezentuje jako dodavatel systémových řešení, přichází nyní s novinkou, kterou je výrobková řada Gartenbauprogramm.

Zahradní architektura se tak jako každé stavební odvětví neustále rozvíjí, neboť požadavky zákazníků jsou čím dál náročnější. Již dávno neplatí, že zahrady a cestičky, chodníky a zídky, musí být jen šedivé. Právě naopak. Rovněž sortiment materiálů se velmi rozšířil a je opravdu z čeho vybírat. Společnost Knauf se proto rozhodla vyjít tomuto trendu vstříc. Knauf Gartenbauprogramm (zkráceně Knauf GB) je systémový program, který nabízí vše potřebné pro zdokonalování zahrad a okolí domů, zejména v oblasti pokládky kamenných a cihelných dlažeb, drenážních systémů, spárování vodopropustných materiálů na plochách s různým stupněm zatížení a požadavkem na drenážní vodopropustnost, dále z oblasti materiálů určených ke zdění a spárování zdiva z pohledových cihel a kamene, flexibilního lepení cihelných a kamenných dlažeb, vyzdívek topenišť krbů a zahradních grilů apod. Protože hovoříme o systémovém řešení těchto specifických stavebních prací, znamená to, že jednotlivé produktové řady jsou kompatibilní, flexibilní, navazují na sebe a lze jimi zabezpečit kompletní stavební postup.

Knauf Gartenbauprogramm je velmi jednoduše rozdělen do sedmi produktových řad, z nichž každá představuje samostatnou skupinu výrobků, která je určena pro zcela konkrétní aplikace. Produktové řady jsou snadno identifikovatelné. Jedná se o skupiny výrobků Knauf GB 100, 200, 300, 400, 600, 700 a 800 a o čisticí a impregnační prostředky.

Systémová řada Knauf GB 100 jsou pokládkové malty na dlažby určené pro střední a vysoké zatížení s vodopropustnou drenážní schopností, které nalézají uplatnění především tam, kde není možné řízeně odvést srážkovou vodu do stávajících odvodných systémů. Tyto drenážní malty jsou v nabídce dvě - GB 100 a GB 110. Liší se technickými parametry: zrnitostí, výškou aplikované vrstvy a spotřebou. Sortiment doplňuje odpovídající adhezní můstek (penetrace) GB 120 pro vylepšení soudržnosti pokládaných vrstev.

U pokládky dlažeb jsou v současné moderní architektuře potřeba spárovací hmoty, které nelze podceňovat z technického ani z estetického hlediska, protože spáry dokreslují celkový dojem z provedené pokládky. Řada Knauf GB 200 nabízí uživatelům tři jednosložkové spárovací hmoty postavené na minerální bázi, které jsou schopny aplikace u všech druhů dlažeb a jsou určeny pro spáry v rozmezí 3 až 50 mm. Jedná se o produkty GB 200, 210 a 220. Liší se především zatížením a vodopropustností. Kromě toho nabízí Knauf v této produktové řadě také tři vícesložkové spárovací hmoty GB 230, 240 a 250, které jsou tvořeny kombinací přesného množství kameniva a epoxidové pryskyřice. Spárovací hmoty Knauf GB jsou dodávány v několika barevných odstínech: šedá, bílošedá, tmavě hnědá, písková a antracit.

Pro zdění a spárování cihelného pohledového zdiva nebo zdiva z kamene jsou určeny speciální zdicí a spárovací hmoty řady Knauf GB 300 s poměrně jemnou zrnitostí od 0 do 4 mm. Tato spárovací malta splňuje všechna kritéria konstrukční malty, ale její receptura byla speciálně upravená s ohledem na estetické požadavky. V základní nabídce je šedá barva, ale na objednávku lze vytvořit jakýkoliv barevný odstín.

V případě potřeby rychlého ukotvení různých typů sloupků, kotev či jiných nosných elementů na zahrádce, doma nebo v dílně, nabízí Knauf GB 400 speciální minerální rychle tuhnoucí betonovou směs s jemnou zrnitostí bez nároků na nějaké speciální pracovní postupy. Tento materiál má fixní pevnost zhruba po 3 hodinách a plně zatížitelný je po 24 hodinách.

V souvislosti s velmi často používanými velkoformátovými obklady a dlažbami, často doplněnými mozaikou či jinými ozdobnými prvky, roste ze strany uživatelů a zpracovatelů poptávka po tzv. flexibilních lepicích maltách, s jejichž pomocí lze tyto materiály a jejich kombinace bez větších problémů aplikovat. Flexibilní lepicí malty Knauf GB 600 jsou samozřejmě mrazuvzdorné.

Na výše uvedené flexibilní lepicí malty navazují v systémově pojatém řešení Knauf flexibilní spárovací malty řady GB 700. Jedná se o vysoce pružné spárovací hmoty, které jsou schopny v závislosti na klimatických podmínkách (horko či mráz) odolávat vzniknuvšímu pnutí mezi podkladem a vlastní dlažbou.

Nabídku nových materiálů programu Knauf GB uzavírají speciální malty GB 800, které mají žáruvzdorné vlastnosti, a proto nacházejí uplatnění při vyzdívání krbů a topenišť, zejména v místech přímého styku s otevřeným ohněm. Teplotní odolnost těchto materiálů je 1100 °C. Po aplikaci jsou vyzděné plochy plně zatížitelné již po 24 hodinách. Tyto malty jsou také vhodné pro opravu šamotových vrstev, například v kamnech.

Knauf Gartenbauprogramm doplňují ještě potřebné čisticí a impregnační prostředky určené nejen pro odstraňování zbytků betonu a malty, ale rovněž pro pravidelnou údržbu.

Zahradní program Knauf nabízí ucelené technologické řešení pro drenážní pokládku a spárování kamenné a cihelné dlažby. Knauf GB - základ krásné zahrady!

Leták ve formátu PDF ke stažení


Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...