Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chcete získat dotace? Poradíme Vám, jak je efektivně čerpat

Rádi byste si opravili dům a udělali něco pro celkovou úsporu energií, ale nemáte na to dost finančních prostředků, abyste své přání realizovali? Nezoufejte. Pořád je možnost získat peníze díky státním dotacím. Program Nová zelená úsporám stále běží a v roce 2015 je ještě dostupnější, jednodušší a rychlejší než v roce 2014. Příjem žádostí bude probíhat elektronicky od 15. května 2015.

Ano, je tomu tak.


Nově je rychlejší administrace, pouze 9 týdnů bude trvat celý proces od schválení žádosti, přes kontrolu dokumentace až po vyplacení dotace.

Výše dotace u rodinných domů je až 50 % z výdajů, v Moravskoslezském a Ústeckém kraji je dotace až o 10 % vyšší. Na rozdíl od 2014 můžete získat příspěvek na menší energetické úpravy, tedy dílčí opatření s podmínkou snížení tepelné spotřeby o min. 20 %.

Věděli jste, že pro splnění podmínky získání dotace mnohdy stačí pouhá izolace stropu domu?

 

Vybrat to nejlepší

Jestliže máte ve stropě dutinu, můžete bez velkých stavebních úprav nafoukat izolaci přímo do ní. Stačí udělat jen pár otvorů do podlahy, které se po aplikaci zase uzavřou. Nafoukáním izolace se utěsní i ty nejmenší skuliny a otvory bez tepelných mostů, kterými ucházel teplý vzduch z vytápěných místnostní, který představuje až třetinu vašich nákladů.

Foukaná minerální izolace MAGMARELAX
Foukaná minerální izolace MAGMARELAX
Proměření termokamerou
Proměření termokamerou

Další metodou je možnost nafoukat izolaci přímo na podlahu nebo díky moderní technologii je možné postavit naprosto rovnou lehkou podlahu, která vytvoří dutinu, a ty se následně zaizolují, jedná se o tzv. Stropní systém MAGMARELAX®. Systém MAGMARELAX® výborně tepelně izoluje, díky nerostnému původu odolává ohni, což výrazně zlepší požární odolnost domu. Vzdoruje vlhkosti, hlodavcům a plísním. Má dlouhou životnost – záruka 15 let. Celá realizace trvá 3–5 hodin, bez jakéhokoli hluku a nepořádku, za běžného chodu domácnosti.

V zimě chrání spodní místnosti před únikem tepla a v létě naopak zabrání horku prostoupit do místností dolů. Takže pořád máte doma příjemné teploty.

A jak to vychází v rámci dotací? Zde uvádíme dva orientační příklady:

1) Rodinný dům o zastavěné ploše 100 m2 má jedno nadzemní obytné podlaží. Zateplením stropu o výšce 30 cm se dosáhne úspory min. 20 %. V tomto případě je dotace na zateplení stropu 33 000,– Kč vč. DPH + dotace na zpracování odborného posudku 4 500,– Kč

2) Rodinný dům o zastavěné ploše 100 m2 má dvě nadzemní obytné podlaží. Zateplením stropu o výšce 30 cm se dosáhne úspory min. 14 %. Výměnou oken (o celkové ploše 20 m2) se dosáhne úspory 8 %. Celková úspora je tedy 22 %. V tomto případě je dotace na zateplení stropu 33 000,–Kč + dotace na výměnu oken 42 000 Kč vč. DPH + dotace na zpracování odborného posudku 9 500,– Kč.

Svěřte se do rukou odborníků

Jednou z předních společností na našem trhu je IP Polná. Zabývá se již dvacet let energetickými výpočty a aplikací minerální foukané izolace MAGMARELAX®, vyrobené na přírodní bázi. Má certifikáty kvality ISO a zkušené specialisty. Pomůžeme vám posoudit stav vašeho domu. Díky tepelné kalkulačce sami uvidíte slabá místa úniku tepla a my vám připravíme ideální návrh opatření přímo pro váš dům.

Více se informujte na www.magmarelax.cz/nzu nebo na telefonu 800 100 533.