Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vítězem Haly roku Akademik 2022 je tým CRYPTIC z Fakulty stavební ČVUT

Letošním tématem byl výsek typického pole výrobní haly, který „zastřešoval“ chráněný prostor o délce 1500 mm a výšce 200 mm. Soutěžilo celkem 37 týmů z deseti různých fakult.

Hala roku Akademik 2022

Po dvouleté covidové pauze letos nastartovala Hala roku Akademik 2022 v národním kole. Ve středu 20. dubna přijelo zápolit celkem 37 týmů z deseti různých fakult. Odborným garantem soutěže je Katedra konstrukcí pozemních staveb. Soutěž Hala roku Akademik je určena studentům oborových vysokých škol v bakalářském a magisterském studiu a probíhá pod záštitou děkana Fakulty stavební ČVUT v Praze prof. Ing. Jiřího Máci, CSc., a České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Úkolem soutěžních týmů bylo v letošním ročníku navrhnout, postavit a poté zatížit model konstrukce představující výsek typického pole výrobní haly. Model konstrukce musel „zastřešovat“ chráněný prostor o délce 1500 mm a výšce 200 mm. Maximální hmotnost kompletní konstrukce mohla být 350 g.

Redakce TZB-info natáčela přímo během soutěže

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Výsledky Haly roku Akademik 2022

  • Prvenství v tvrdé konkurenci získal tým CRYPTIC – Jiří Hauer a Lucia Petrášová, jež oba studují Fakultu stavební ČVUT v Praze. Jejich model vážil 215,9 gramů a unesl zatížení 26,46 kg.
  • Na druhém místě se umístil tým Stormtruktéři – Jan Popelka (Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity) a Martin Žambůrek (Fakulta stavební ČVUT), jež soutěžili už popáté.
  • Třetí pozici vybojoval tým Dva a půl Stavaře – Martin Štěpánek, Slávek Zbirovský (oba z Fakulty stavební ČVUT) a Šimon Hájek (Fakulta architektury ČVUT).

Kompletní přehled výsledků
Gratulujeme všem zúčastněným i vítězům a samozřejmě poděkování organizátorům i partnerům.

Z historie soutěže

Soutěž vznikla již v roce 1986 a konala se nepravidelně, má za sebou necelou desítku ročníků. Poté byla z důvodu obtížné situace na stavebním trhu utlumena. Obnovena byla v roce 2017 za velkého zájmu studentů i partnerů ze strany firem. Je koncipována jako každoroční.

V soutěži si studenti vysokých škol se stavebním zaměřením mohou hravou formou ověřit získané teoretické poznatky ze svého studia. Jejich úkolem je navrhnout a vyrobit model stavební konstrukce dle konkrétního zadání a ten pak podrobit zatěžovací zkoušce. Studenti navrhují a staví modely konstrukcí ze zadaných materiálů doma. V průběhu dne probíhají v prostorách Fakulty stavební ČVUT zatěžovací zkoušky. Výsledné pořadí modelů bude dáno efektivitou modelu, tedy poměrem mezi celkovou únosností modelu a jeho vlastní tíhou. V soutěži lze získat atraktivní ceny. Cílem soutěže je podpořit studenty zapálené pro obor a dát jim příležitost porovnat svoje schopnosti a setkat se s profesionály ze stavební praxe.

V letech 2020 a 2021 byla soutěž Hala roku zrušena z důvodu probíhající pandemie COVID-19.

 
 
Reklama