Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pro stavbu nového pavilonu v mladoboleslavské nemocnici byl důležitý výběr materiálů

V Mladé Boleslavi v areálu Klaudiánovy nemocnice byl v září 2015 otevřen zcela nový pavilon, ve kterém najde zázemí oddělení onkologie, nukleární medicíny a také pacienti, kteří budou docházet na analýzu. Pro tuto stavbu byla stěžejní nejen špičková technologie a lékařské vybavení, ale také kvalita samotné stavby a výběr materiálů.

Celková investice dosáhla výše zhruba 112 milionů korun. Nemocnice v Mladé Boleslavi, jejímž zřizovatelem je od roku 2003 Středočeský kraj, zažila od roku 1895, kdy byla postavena, dlouhý vývoj s několikanásobnou proměnou i modernizací. V současné době patří mezi nejmodernější zdravotnická zařízení v Čechách. 16,5 metru vysoká čtvercová stavba má čtyři podlaží a se stávajícím pavilonem č. 4 je propojena spojovacím krčkem.

Speciální i standardní desky Knauf

Hlavní objekt pavilonu byl vytvořen jako monolitický železobetonový skelet s nepravidelným modulem. Pro základní rozčlenění nového pavilonu byly použity ve značné míře sádrokartonové konstrukce. Najdeme zde obvyklé dělící příčky různých rozměrů s jednoduchým i dvojitým opláštěním, dále samozřejmě instalační příčky, šachtové předsazené stěny, podhledy a řadu dalších konstrukcí. Na této suché výstavbě se uplatnily také materiály Knauf. Většina suché výstavby spadala do kategorie běžných konstrukcí s klasickými deskami Knauf White, Green či RED Piano. Příkladem je částečně prosklený spojovací krček, který spojuje nový objekt se starým.

Nový pavilon nemocnice krátce po kolaudaci
Nový pavilon nemocnice krátce po kolaudaci
Nové moderní prostory oddělení nukleární medicíny
Nové moderní prostory oddělení nukleární medicíny

Z technického hlediska jsou nejzajímavější prostory v 1. nadzemním podlaží, kde se nachází oddělení nukleární medicíny. Hlavními technologiemi jsou zde tři gamakamery, SPECT a CPECT/CT. Místnosti, ve kterých jsou umístěny gamakamery, bylo nutné stínit vůči ionizujícímu záření z důvodu ochrany přesnosti měření přístroje proti vnějším vlivům a pro ochranu personálu proti záření vyzařovanými pacienty. V tomto případě byly použity sádrokartonové desky Knauf White s nakašírovanou olověnou ochrannou fólií tloušťky 0,5 respektive 1,5 mm, a to i v místě parapetů. Aby byla ochrana dokonalá, bylo nutné především spáry mezi deskami přelepit k tomu určenou olověnou páskou šíře 55 mm. Všechny průchodky byly rovněž opatřeny Pb fólií včetně rozvodů. Na stropní konstrukci se pak použil podhled s antibakteriálním nátěrem.

Konstrukce odstíněné stěny u místnosti s budoucí gamakamerou
Konstrukce odstíněné stěny u místnosti s budoucí gamakamerou
Konstrukce odstíněné stěny
Konstrukce odstíněné stěny

Dalším řešením je Knauf Safeboard

Systém použitých Knauf desek s olověnou fólií lze v současné době také nahradit novějším systémem proti rentgenovému záření, který je znám pod jménem Knauf Safeboard. Tyto desky obsahují síran barnatý. Výhodou je, že desky Knauf Safeboard (2500 × 625 × 12,5 mm) neobsahují olovo a nepotřebují speciální olověné pásky pro utěsnění spár. Na to se používá speciální tmel Knauf Safeboard-Spachtel.

Název stavby:Pavilon č. 5
Investor:Oblastní nemocnice Mladá Boleslav
Architekt:Ing. Jiří Houda
Generální projektant:HELIKA, a. s.
Zpracovatel:Atelier Genesis, s. r. o.
Zpracovatel materiálů Knauf:Prima Kladno, s. r. o.
Použité materiály Knauf:SDK s Pb fólií 1,5 mm – 90 m2,
SDK s Pb fólií 0,5 mm – 180 m2,
Knauf White 12,5 mm – 12 000 m2,
Knauf Geen 12,5 mm – 1000 m2,
Knauf Red Piano 12,5 mm – 500 m2

Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...