Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proběhla premiéra studentské přehlídky řemesel Skills Slovakia a SUSO

Logo SUSO
Logo Skills Slovakia

Zlepšit se ve svém oboru, poznat práci s moderními technologiemi ve stavebnictví a změřit své síly, tato lákavá nabídka přitáhla téměř dvacet budoucích truhlářů a zedníků ze Slovenska na Skills Slovakia a Soutěžní přehlídku stavebních řemesel SUSO. Jednalo se o první ročník jedinečného česko-slovenského projektu zaměřeného na podporu řemesel. Akce proběhla ve dnech 18. a 19. 4. 2013 na Výstavišti Agrokomplex Nitra v rámci výstav JobExpo, Gardenia a DomExpo 2013.

Týmy mladých zedníků a truhlářů ze 7 odborných škol z celé Slovenské republiky se zúčastnily premiérové akce Skills Slovakia a Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Během dvou dnů se učni pod vedením profesionálů seznamovali s moderními technologiemi, trendy v oblasti stavebních materiálů i novinkami v nabídce nářadí a strojů. Ti nejlepší získali kromě praktických dárků od partnerů akce i diplom Skills Slovakia a dostali šanci zúčastnit se mezinárodní soutěže EuroSkills. Nejlepší týmy truhlářů a zedníků postupují do finále soutěže SUSO, jež proběhne ve dnech 17.–20. září 2013 v rámci 24. mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH v Praze.

Truhláře na místě čekalo kromě jiných disciplín zhotovení dřevěné židličky. Zvítězili studenti Róbert Hudák a Martin Smoleňák ze SOS sv. Klementa Hofbauer v Podolínci. Za nimi skončil tým ze Stredné odborné školy z Považské Bystrice a SOŠ obchodu a služeb z Trnavy.
V kategorii zedníků se nejlépe dařilo Milanu Adamčíkovi a Milanu Staňovi ze SOŠ Povážská Bystrica. Obě školy vítězných družstev jsou také premiérovými držiteli ocenění Skills Slovakia a Hvězdy postupového kola na Slovensku.

Za společným projektem Skills Slovakia a SUSO na Slovensku stojí ŠIOV (Štátný inštitút odborového vzdělávania) společně se společností ABF, a.s. Oba subjekty se vzájemnou spoluprací snaží o podporu a výchovu studentů řemeslných oborů. „Spojuje nás stejný cíl, a to zvýšení prestiže řemeslných profesí u mladých lidí a jejich zájem o studium těchto oborů,“ říká Ing. Vlasta Púchovská, vedoucí odboru tvořivosti mládeže ŠIOV. Její slova doplňuje manažer SUSO David Surmaj: „Věřím, že úspěch a kladná odezva účastníků prvního ročníku podpoří zájem i dalších slovenských škol a v příštím ročníku se můžeme těšit na rostoucí účast tak, jak je tomu v České republice.“

Výsledky soutěže

Obor zedník:

  1. Milan Adamčík, Milan Staňo (SOŠ Povážská Bystrica)
  2. Peter Sykora, František Barnovsky (SOS Stará Ľubovňa)

Obor truhlář:

  1. Róbert Hudák, Martin Smoleňák (SOS sv. Klementa Hofbauera, Podolínec)
  2. Patrik Pšúrik, Michal Milo (Stredná odborná škola, Považská Bystrica)
  3. Peter Chynoradský, Marek Cvečka (SOŠ obchodu a služieb, Trnava)

Zdroj: www.siov.sk/skills-slovakia

Zdroj: www.siov.sk/skills-slovakia

Přehled všech zúčastněných škol:

  • SOŠ sv. Jozefa Robotníka, Žilina
  • SOŠ obchodu a služieb, Trnava
  • SOŠ, Považská Bystrica
  • SOŠ obchodu a služieb – Kereskedelmi és Szolgáltató Szakközépiskola, Komárno
  • SOŠ Jarmočná 108, Stará Ľubovňa
  • SOS sv. Klementa Hofbauera, Podolínec
  • SOŠ drevárska, Topolčany

Postupová kola soutěže SUSO již letos proběhla v ČR v Lysé nad Labem (15.–16. února 2013) a v Hradci Králové (22.–23. března 2013). Po slovenském kole se přesune zpět do ČR do Českých Budějovic (17.–18. května 2013). Závěrečné finále 17. ročníku bude ve dnech 17. až 20. září 2013 při stavebním veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA.

Stavební veletrh FOR ARCH, který se vloni s návštěvností téměř 70 000 lidí podruhé stal nejnavštěvovanější akcí svého druhu v ČR, letos vstoupí již do svého 24. ročníku. Každoročně přináší prezentace novinek z mnoha oborů spojených se stavebnictvím, své zastoupení na veletrhu mají přední výrobci, dodavatelé, řemeslníci, ale také investoři, developeři a zástupci dalších oborů souvisejících se stavebnictvím. FOR ARCH – stavební veletrh s nejdelší tradicí v ČR představuje pro české i zahraniční vystavovatele výbornou příležitost pro prezentaci svých služeb a výrobků v mezinárodní konkurenci. Akce již dávno necílí pouze na odborníky, zajímavé informace a tipy zde najdou také zástupci veřejnosti, kteří se chystají například na stavbu či rekonstrukci domu. Na výstavní ploše větší než 18 tisíc m2 nabízí FOR ARCH a souběžné stavební veletrhy kromě výstavních expozic také bohatý doprovodný program plný přednášek, workshopů, konferencí a soutěží.

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO je nekomerční projekt, který již sedmnáctým rokem nabízí žákům stavebních oborů porovnat si své odborné znalosti a praktické dovednosti. Soutěž pořádá již od roku 1996 veletržní společnost ABF, a. s., která dlouhodobě organizuje veletrhy a akce zaměřené na obor stavebnictví. Za 16 let trvání projektu se ho zúčastnilo více než 4 000 žáků z českých, slovenských, německých, maďarských a polských škol. Každoročně se přihlásí průměrně 230 soutěžících ze 72 škol. Letos poprvé proběhne postupové kolo také na Slovensku.


Spoluorganizátor:Štátný inštitút odborového vzdělávania
Generální partner:Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.
Hlavní partneři:Schiedel, s.r.o., XELLA CZ, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.
Partneři:Mafell, STANLEY, DeWalt, DZP Praha
Hlavní mediální partner:časopis Stavebnictví, portál TZB-info
Hlavní mediální partner oboru truhlář:Dřevařský magazín
Mediální partner oboru truhlář:Truhlářský portál
Mediální partneři:Český rozhlas, Deník, Stavitel, Build Info, www.scio.cz/klika, Konstrukce, Učitelský zpravodaj, e-stav
Záštita:MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS, AČN
Odborná garance:Inšpektorát práce Nitra

Více informací: www.suso.cz, www.siov.sk/skills-slovakia