Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Českých Budějovicích skončilo poslední postupové kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO

Poslední postupové kolo hodnotíme jako jedno z nejpovedenějších z celého 17. ročníku. Akce navíc nabídla vizuálně atraktivní exhibice budoucích zahradních architektů z Vyšší odborné školy a Střední zemědělské školy v Benešově a čalouníků ze Středního odborného učiliště v Lišově.

V pátek 17. a v sobotu 18. května proběhlo v Českých Budějovicích poslední letošní postupové kolo soutěže SUSO. Dvoudenní akce přilákala 32 budoucích truhlářů a zedníků ze 12 škol z Jihočeského, Plzeňského, Jihomoravského kraje a Vysočiny. Nejlepšími v kategorii zedníků byli studenti Střední školy Vimperk, mezi truhláři zvítězilo družstvo Integrované střední školy z Rakovníka. Záštitu nad postupovým kolem SUSO v Českých Budějovicích převzal člen Rady Jihočeského kraje JUDr. Tomeš Vytiska.

Od pátku do soboty patřilo českobudějovické výstaviště veletrhu Hobby a v rámci doprovodného programu také Soutěžní přehlídce stavebních řemesel SUSO. Jednalo se o letošní poslední postupové kolo, ve kterém předvedlo více než třicet mladých řemeslníků svou zručnost v soutěžních disciplínách i teoretickém testu.
„Poslední postupové kolo hodnotíme jako jedno z nejpovedenějších z celého 17. ročníku. Soutěžící prokázali, že jsou zdatní druháci. Výsledky zedníků i truhlářů byly na velmi dobré úrovni. Celé akci přálo pěkné počasí a mladé soutěžící řemeslníky na místě hojně podpořila široká veřejnost,“ hodnotí soutěž David Surmaj, manažer soutěže SUSO.
Projekt SUSO se již 17. rokem snaží upozornit na nedostatek mladých řemeslníků a přilákat na odborné školy a učiliště více studentů. Přínos akce i pro samotné žáky pozitivně hodnotí také pedagogové odborných škol.
„Na soutěž SUSO jezdíme pravidelně už několik let. Účast si ti nejlepší studenti vybojují ve školním kole. SUSO je pro ně zkušenost a zpestření,“ říká Ondřej Cyprián, který vyučuje na Středním odborném učilišti Hluboš.
Akce navíc nabídla vizuálně atraktivní exhibice budoucích zahradních architektů z Vyšší odborné školy a Střední zemědělské školy v Benešově a čalouníků ze Středního odborného učiliště v Lišově.

Mezi zedníky a truhláři zabodovali studenti Integrované střední školy Rakovník

  • Mezi zedníky se nejvíce dařilo Martinu Doležalovi a Jaroslavu Švehlovi ze Střední školy Vimperk, za nimi skončili Josef Tříška a Pavel Vrabec z Integrované střední školy Rakovník. Ze třetí příčky se radovali studenti Střední průmyslové školy v Tachově, Jan Lávička a Vojtěch Rajm. Tři ze zúčastněných družstev oboru zedník si navíc odnesly certifikáty za úspěšné zvládnutí technologie zdění materiálu YTONG.
  • V kategorii truhlářů zvítězila dvojice Pavel Šerák a Lukáš Černý z Integrované střední školy v Rakovníku. Lukáš Černý na dotaz, proč se do soutěže přihlásil, odpověděl: „Chtěl jsem něco vyhrát. Zajímalo mě ale také srovnání s ostatními školami.“ Druhé místo vybojoval Štěpán Krňa spolu s Vladimírem Vávrou ze Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště v Pelhřimově. Za nimi se umístila dvojice Jan Kubát a Martin Kubricht ze Středního odborného učiliště Hluboš. Jedním ze soutěžních úkolů bylo zhotovit dětskou židličku, všechny výrobky po zhodnocení porotou věnovali organizátoři Dětskému domovu v Horní Plané.
SUSO České Budějovice
SUSO České Budějovice

Nejlepší účastníci postoupí do zářijového finále na stavebním veletrhu FOR ARCH 2013. I těm méně úspěšným soutěž nabízí možnost seznámit se s nejmodernějšími stavebními materiály, nářadím a postupy. Vždyť jejich možnými budoucími obchodními partnery mohou být někteří z partnerů soutěže SUSO, jako např. Wienerberger cihlářský průmysl a.s., XELLA CZ s.r.o., Schiedel, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o., Mafell, STANLEY, DeWalt a DZP Praha, spol. s r.o.

Výsledky soutěže

Truhláři:

  1. Pavel Šerák, Lukáš Černý (Integrovaná střední škola Rakovník)
  2. Štěpán Krňa, Vladimír Vávra (Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Pelhřimov)
  3. Jan Kubát, Martin Kubricht (Střední odborné učiliště Hluboš)
Zedníci:
  1. Martin Doležal, Jaroslav Švehla (Střední škola Vimperk)
  2. Josef Tříška, Pavel Vrabec (Integrovaná střední škola Rakovník)
  3. Jan Lávička, Vojtěch Rajm (Střední průmyslová škola Tachov)


Přehled letošních soutěžních kol:

  • Lysá nad Labem (15. – 16. 2. 2013)
  • Hradec Králové (22. – 23. 3. 2013)
  • Nitra, Slovenská republika (18. – 19. 4. 2013)
  • České Budějovice (17. – 18. 5. 2013)
  • PVA EXPO PRAHA (17. až 20. 9. 2013) - závěrečné finále 17. ročníku
  • Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.
  • Hlavní partneři: Schiedel, s.r.o., XELLA CZ, s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.,
  • Partneři: Mafell, STANLEY, DeWalt, DZP Praha
  • Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, portál TZB-Info
  • Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
  • Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál
  • Mediální partneři: Český rozhlas, Deník, Stavitel, Build Info, www.scio.cz/klika, Konstrukce, Učitelský zpravodaj, e-stav
  • Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS, AČN
  • Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...