Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaké nevšední objevy odhaluje nová výstavba

Čas po první světové válce byl chaotický nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech. I proto se tu loni dočkali stavitelé nehezkého překvapení.

ESTAV archeologické nálezy stavba

Při opravě tělesa dálniční spojky Route 61 u města Schuykill ve státě Pensylvánie narazili nejprve na jedno, a posléze na desítky těl. Přivolaná policie byla zmatená. Jasno do celé věci vnesli až patologové a lidé z městského archivu. V roce 1918 se zde totiž nacházel hromadný hrob obětí španělské chřipky, který jednoduše „vypadl ze záznamů“. Počet objevených těl se nakonec vyšplhal na 1600.

Na ještě větší porci kosterních pozůstatků se mohou těšit stavitelé upravující dopravní infrastrukturu u London´s Crossrail. Na této důležité spojnici totiž ve 14. století ležel hřbitov chudiny. Pod zemí tzv. Bedlam Burial Ground by dodnes mělo odpočívat kolem 20 000 těl, včetně obětí morové epidemie. I proto se oprava, probíhající už od roku 2009 tak táhne. Než totiž tělo skončí v kostnici, musí se na něj podívat archeologové.

Stavební činnost odkrývá překvapivé archeologické nálezy. Seznam nejvýznamnějších archeologických objevů učiněných během konstrukcí staveb uvádí Catherine Rowel v článku uveřejněném v žurnálu Construction Global, který přinášíme na portálu ESTAV.cz.
 
 
Reklama