Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Luxusní mrakodrap Millenium Tower se noří pod zem

Millenium Tower s udávanou výškou 196,6 metrů si nezakládal jen na luxusu (apartmán tu přijde na 10-12 milionů dolarů), ale hlavně na bezpečnosti. Za sedm let ale budova poklesla na úrovni základů o 40,4 centimetrů.



Věž se zvolna, po milimetrech skutečně naklání, a developeři stejně jako realitní makléři teď musí klientům vysvětlovat, jak moc je budova bezpečná a jak dlouho ještě bude obyvatelná. Stavební dozor stále tvrdí, že budova v San Francisku je obyvatelná a bezpečná, a že situace je pod kontrolou, a za pravdu jim dává i městská radnice.

„Odpověď na otázku, kdy se ale budova přestane nořit do hloubky, zůstává,“ komentuje to Jerry Dodson, městský inženýr, který sám bydlí na 42 patře. Podle geotechnika Pata Shirese, který vychází z „hrubého měření“ fyzikálních vlastností podloží a dosavadní rychlosti propadu, může dojít k poklesu až o 78 centimetrů. Jistotou ale právě nesrší. K přesnému odhadu by bylo zapotřebí provést sondáž, a výsledky by byly k dispozici v horizontu měsíců K zaplacení takového průzkumu se ale nikdo zatím moc nemá.

Co může být příčinou poklesu mrakodrapu? Dočtete se v článku Mgr. Radomíra Dohnala na portálu ESTAV.cz.


 
 
Reklama