Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak eliminovat šíření hluku ve stavebních konstrukcích?

Zvuk šířený konstrukcí je specifická forma přenosu zvukových vln, která vzniká rozvibrováním podlahy, stěny nebo i stropu. Zvuková energie je následně přenášena konstrukcí a vyzařována do vzduchu, poté vnímána uchem posluchače.

Čím méně energie ztratí vibrace po cestě konstrukcí, tím více a jasněji bude vyzařována na druhé straně konstrukce.

Přenosem zvuku v konstrukcích se přímo zabývá jedno z mnoha odvětví akustiky „stavební akustika“. Toto odvětví dále posuzuje šíření i eliminaci nežádoucích hluků šířených právě v konstrukcích. V případě, že jsou konstrukce napevno spojené (např. podlaha, stěna a strop), dochází k šíření zvuku z podlahy na stěny a dále na strop a stejně to funguje i obráceně. Následkem je pak zásadně vyšší součet ozvučnic, které už mohou znatelně přispět k nekomfortu bydlení.

„Z praxe mám potvrzeno, že čím tenčí stěna je, tím lépe (hlasitěji a v širším spektru frekvencí) přenáší a vyzařuje hluk. Typickou ozvučnicí masově dodávanou do novostaveb jsou pak duté cihly nebo lehčené tvárnice z plynosilikátu atd. Běžně se stává, že takováto stěna dokáže přenést hluk od souseda nad bytem více než strop samotný. V takovém případě nezbývá nic jiného než odhlučnit strop i stěnu,“ říká Petr Vlček, který se specializuje na odhlučnění a akustiku.

Jak eliminovat hluk? Dočtete se v článku Petra Vlčka na ESTAV.cz.



 
 
Reklama