Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Azbest – vynikající stavební materiál, s kterým se pojí řada zdravotních rizik

První zprávy o negativních účincích azbestu na lidské zdraví pocházejí z konce devatenáctého a začátku dvacátého století. Popisovaly plicní obtíže, které se objevovaly u lidí pracujících při zpracování azbestu.



První zmínky o zdravotních obtížích se vztahovaly k azbestóze, plicní progresivní fibróze, která postihuje pracovníky ve vysoké expozici azbestu. Trvalo relativně dlouho, než se prokázala přímá souvislost mezi azbestem a plicními nemocemi. Důvodem je relativně dlouhá latence mezi expozicí a vznikem onemocnění, často pracovník už v tu dobu nepracoval v riziku azbestu, ale onemocnění se přesto objevilo, neboť i po ukončení expozice onemocnění dále progreduje. Exponováni nemusí být jen pracovníci. Pokud není (nebyl) důsledně dodržován systém výměny pracovních oděvů, mohl pracovník přinášet azbestová vlákna domů a exponovat další rodinné příslušníky.

Ve starších budovách můžeme najít kanalizační potrubí či komínové vložky z azbestu. Pokud je zachováváme v původním stavu, je riziko ohrožení minimální, při manipulaci s nimi však musíme ve vlastním zájmu splnit přísné hygienické požadavky.

Od roku 2005 se u nás azbest nesmí používat, ale stále v budovách postavených minimálně do poloviny 90. let, především však v budovách ze 70. a 80. let je azbest přítomen a je důležité si toto riziko uvědomit při všech rekonstrukcích a opravách v budovách. V současné době mezi rizikové skupiny pracovníků patří právě ti, kdo takové rekonstrukce provádějí: rekonstrukce komínů, instalatérské práce, opravy (některých) střech – všechny tyto činnosti s sebou nesou alespoň přechodné riziko expozice azbestu.

Vzhledem k nákladnosti práce s azbestem se při takových opravách málokdy skutečně dodržují předpisy, jak s nebezpečným materiálem zacházet, a v takových případech může riziko kromě profesionálů zasáhnout i běžné obyvatele lokality, kde k opravám dochází.

Jaká onemocnění může azbest způsobit, se dočtete v článku MUDr. Ivany Holcátové, CSc. na portálu ESTAV.cz.


 
 
Reklama