Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vrtáky do dřeva pro stavebnictví

Hlavní potřeba vrtání dřeva ve stavebnictví je u prací tesařských, betonářských – na bednění, kolejářských – na pražce apod. Na trhu je větší množství druhů vrtáků do dřeva a k orientaci ve výběru jejich správného typu je vhodné znát některé jejich vlastnosti. Zopakujeme si je a zamysleme se nad tím, proč se vrtáky do pražců nevyrábí sériově.


Hlavní potřeba vrtání dřeva ve stavebnictví je u prací tesařských, betonářských – na bednění, kolejářských – na pražce apod. Na trhu je větší množství druhů vrtáků do dřeva a k orientaci ve výběru jejich správného typu je vhodné znát některé jejich vlastnosti.

Nejběžnější tesařskou prací je vrtání trámů, fošen, desek a jiných dřevěných nebo na dřevné bázi vyrobených dílců.

Vrtáky ploché

patří mezi konstrukčně nejstarší a nejjednodušší typy vrtáků do dřeva, které jsou určeny pro měkké i tvrdé dřevo a není vyžadována přesnost vrtaného otvoru. Ploché vrtáky jsou určeny pro vrtání desek a tenčích materiálů.

Specialitou je nastavitelný plochý vrták, s kruhovou vodící špicí a výměnným plochým nožem. Nastavitelnost vrtaného otvoru je od ø 20 do 76 mm.

 

Vrtáky spirálové s hrotem


Dle DIN 338RGT50HSS

se vyrábí v různých jakostech a provedeních, ale jsou charakteristické ostřením ve tvaru hrotu a vynášecí spirálou třísek, která objemově nestačí třísky vynášet po celé délce vrtáku. Obvykle po 3 až 4 cm zavrtání vrtáku do dřeva dojde k ucpání šroubovice a vrták je nutno vysunout. Vyznačují se však přesností vrtaného otvoru a jsou schopny vrtat i různé druhy za sebou skládaného materiálu včetně hřebů apod.

 

Vrták trojspirálový se šroubovým hrotem je zase specialitou pro vrtání dřeva s větším množstvím hřebů. Při ulomení středícího šroubu je vrták neopravitelný.

 

Jiné provedení trojbřitého nebo i čtyřbřitého vrtáku do dřeva je vhodné jen pro krátké návrty, jinak může při změně jakosti dřeva vybočovat z přímé dráhy vrtání.

 

Vrtáky do bednění na betonáž mají většinou provedení spirálové, s ostřením jako do kovu a prodlouženou upínací tyč na délku až 800 mm.

Vrtáky hadovité tesařské,

jak již sám název napovídá, jedná se o vrtáky pro dlouhé vrtání děr do trámů apod., s hadovitou jednochodou šroubovicí pro vynášení třísek. Šroubovice, obvykle délky až 400 mm, je schopna vynášet třísky po celé délce bez ucpávání.

Vrtáky hadovité se vyrábí v různých jakostech a nejčastěji mají jednobřité provedení řezné části se šroubovým hrotem, který zajišťuje přímé vrtání a rovnoměrný posuv vrtáku, podle stoupání závitu šroubu. Vrták pak vynáší třísky bez ucpávání jeho šroubovice. Často se však stává, že při změně tvrdosti dřeva (suk) nebo přítomnosti hřebu dojde k ulomení šroubové špičky a vrták je neopravitelný. Taková situace nastává hlavně při vrtání tvrdého dřeva.

Ještě v nedávné minulosti se vyráběly vrtáky hadovité dvojbřité, které byly kované, ale měly šroubovou špici.

Vrtáky do dřevěných pražců a trámů

jsou navrženy podle vynálezu a později podle patentového vzoru, řešeného u Vítkovických staveb Ostrava již v 80. letech minulého století. Sériová výroba u Zbrojovky Vsetín byla po privatizaci podniku zastavena. Spojením vrtáku spirálového s hrotem a vrtáku hadovitého se sečetly výhody obou typů vrtáků a jejich nevýhody byly odstraněny.

Největší uplatnění našly takto vyrobené vrtáky při výrobě dřevěných železničních pražců, které se v současné době používají jen v dolech, na malých vlečkách a v některých výjimečných případech u výhybek apod. Příkladem je také vrták do pražců s kuželem.

Takové vrtáky jsou zvláště výhodné pro strojní vrtání s mechanickým posuvem. Při ručním vrtání a nesprávném posuvu se však mohou ucpávat. Vrtáky byly použity pro vrtání trámů při stavbě srubů, a to v délce až 1 m, se šroubovicí dlouhou 400 mm a nástavcem.

Nevýhodou těchto vrtáků je zakázková výroba a tomu odpovídající cena.

Proč se vrtáky do pražců nevyrábí sériově?

Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Pro výrobce ani pro prodejce nejsou ekonomicky výhodné. Spirálová část vrtáku, dlouhá cca 20 mm, umožňuje jeho ostření mnohonásobně, a tím se mnohonásobně prodlužuje jeho životnost i v nejtěžších podmínkách vrtání. Klasický hadovitý vrták po ulomení šroubové špičky je neopravitelný a koupí se nový. Tak je zajištěn odbyt, a tím také potřebný zisk. Proč by měli výrobci zajistit výrobu a při současné výrobní technice dodávat levnější vrták s dlouhou životností. Samozřejmě také osvěta a seznámení veřejnosti s výhodami těchto vrtáků je nákladná.

English Synopsis
Wood Drill Bits for the construction industry

The main need for drilling wood at construction is at work carpentry or concrete, sleepers etc. The market is a larger number of species of wood drills and orientation in the selection of the correct type is useful to know some of their properties. I repeat it and think about it, why drills sleepers manufactured in series.

 
 
Reklama