Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

VELOX přispívá k ochraně klimatu

Ať už se jedná o dodávku stavebního materiálu pro stavbu rodinných domů, bytových domů a jiných staveb nebo o bednění věnců k jiným stavebním technologiím, o protihlukové stěny: stavební systémy VELOX přispívající k ochraně klimatu! Ekologické, trvanlivé a energeticky efektivní!

Ekologie a dlouhá životnost představují pro VELOX už celou řadu let jednu z nejvyšších priorit. VELOX tak lze označit jako stavební systémy přispívající k ochraně klimatu, protože ze životního prostředí odebírají aktivní skleníkový plyn a to prostřednictvím CO2 uloženého ve formě uhlíku v dřevitých štěpkách. Rovněž využití VELOXu při výstavbě pasivních domů přispívá ke snížení množství produkovaného CO2, protože pasivní domy spotřebují o asi 80 procent energie na vytápění méně než novostavby postavené podle tradičních stavebních postupů. Jako referenční projekty můžeme uvést například obytný komplex Sonnenpark v Klagenfurtu, studentskou kolej Moserhofgasse v Grazu, veletržní čtvrť v Grazu, rodinný dům v Oldřichovicích.

Masivní znamená trvanlivý

Významné je použití VELOXu jako masivního stavebního materiálu s velmi dlouhou životností i u zvukové a tepelné izolace. Vysoký podíl dřeva v desce přispívá k vytvoření příjemného klimatu pro bydlení a disponibilní akumulační hmota chrání před přehříváním v létě. Tyto ekologické přednosti výmluvně dokládá velmi dobrá ekologická bilance, kterou pro výrobní postup VELOXu a jeho výrobky vystavilo výzkumné centrum v Seibersdorfu. Také index OI3, v Rakousku nejvíce používaný, přiznává VELOXu ty nejlepší hodnoty - to je další důvod pro jeho použití v bytové výstavbě!

Tento stavební materiál, který se až z 90 procent skládá z obnovitelného materiálu, dřeva, se používá v bytové výstavbě, pozemním stavitelství jako hotové bednění či doplňkové produkty pro tradiční stavební systémy. Dalším způsobem použití jsou protihlukové stěny a plotové systémy v soukromém i průmyslovém sektoru, jakož i pro nosníky nadúrovňových dopravních staveb (dálnice a silnice, železniční tratě).

Korutanský průmyslový závod VELOX založili v roce 1956 bratři Franz a Peter Steinerovi. Podnětem pro založení firmy bylo hledání odpovědi na otázku, jak dále výnosně zpracovávat dřevité štěpky z již existující pily. Od té doby se stavební a izolační desky z mineralizovaných dřevitých štěpek vyrábí pomocí speciálně vyvinutého lisovacího procesu. VELOX je závod vyrábějící stavební materiály a nabízející stavební řešení. Výchozím materiálem pro všechny výrobky je mineralizovaná štěpkocementová deska. Název firmy se odvozuje z latinského slova "VELOX", což znamená "rychlý, hbitý". Tak se do názvu firmy dostala i podstatná přednost stavebního systému VELOX, totiž jeho rychlé a nekomplikované zpracování. V České republice se vyrábí stavební systémy VELOX od r. 1995 v Hranicích na Moravě.

 
 
Reklama