Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavění nové generace - stavební systém dotažený do detailů

Stavební systém Ytong k portfoliu stavebních dílů od sklepa po střechu nyní přidal několik inovací, které rozšířily možnosti jeho použití i nad rámec hrubé stavby – nyní pod touto značkou vyrábějí také vnitřní i vnější omítky a vnitřní stěrku. Další novinky reagují na potřebu vyřešit některé stavební detaily a na trh přichází zakládací izolační řada tvárnic, žaluziový kastlík a schodišťová konzola.

Do stavebního systému Ytong k celkovému portfoliu stavebních dílů pro kompletní hrubou stavbu až po střechu a komín nyní přibyly produkty pro povrchové úpravy. Nová lehčená vnitřní omítka a hlazená vnitřní stěrka byly vyvinuty speciálně pro práci s Ytongem. Zlepšují tepelněizolační vlastnosti stěny a přispívají k celkové kvalitě provedení stavby. Vnitřní vápenocementová omítka umožní díky své zrnitosti 0,5 mm vytvářet velmi hladké povrchy. Je mimořádně a urychluje tak vysychání stavby. Její tepelný odpor λ10 s hodnotou 0, 13 W/m.K zvyšuje tepelněizolační vlastnosti stěny i celkovou tepelnou pohodu. Vyniká také velkou vydatností, malou spotřebou a jednoduchou aplikací bez penetrace. Pomáhá tak k celkovému zrychlení povrchových úprav v interiéru.

Vnitřní stěrka, vyztužená vlákny, umožní vytvářet mimořádně hladké povrchy a pro docílení extra hladkého efektu je možná finální úprava broušením. Je rovněž vysoce prodyšná, s hydrofilní schopností – pohlcuje vodní páru a tím reguluje vzdušnou vlhkost. Díky alkalickému znemožňuje rozvoj plísní a řas. Další výhodou je, že snadno opravitelná po poškození či úpravách interiéru. Aplikace je velmi jednoduchá – stěrku není potřeba vyztužovat tkaninou.




Začátkem letošního roku portfolio uceleného řešení doplnil žaluziový kastlík, který slouží k bezproblémové instalaci žaluzií. Jejich použití je u mnoha rodinných domů již standardním požadavkem a kvalitní příprava tohoto detailu velmi usnadní montáž. Proto v Ytongu vyvinuli řešení, které je plně kompatibilní s celým systémem a vhodné pro většinu venkovních žaluzií na našem trhu. Žaluziový kastlík je vyroben z Purenitu, který je voděodolný, trvanlivý a neobsahuje škodlivé chemické látky. Jeho vlastnosti jsou důležité u nízkoenergetické a pasivní výstavby – umožňuje provést detail bez tepelných mostů. Stejně jako u celého systému Ytong i zde mysleli na jednoduchost. Délka kastlíku se dá snadno upravit pilou na železo, dřevo či úhlovou bruskou. Samozřejmě je možné u něj používat nejrůznější estetické povrchové úpravy stejně jako na fasádě.

Nyní vstupuje na trh zakládací tvárnice Ytong Start. Je určena pro zakládací řadu tvárnic nejen pro stavby z pórobetonu, ale také pro stěny z běžného cihelného zdiva nebo lehkého betonu. Použití zakládací tvárnice snižuje riziko vzniku plísní v kritických detailech a zlepšuje izolační vlastnosti paty stěn. Také například doplňuje výškový modul stěn.

K systémovému prvku schodištních stupňů na míru přibyla i konzola, díky níž se zvětší užitný prostor pod schodištěm. Je určena pro jednoduchou a bezpečnou montáž pro schodiště do šířky 1 200 mm. Použitím celého systému na stavbách se provádějící firmy i stavebníci svépomocí vyhnou celé řadě poruch a vad. Mohou se také spolehnout na garanci, kterou výrobce poskytuje na všechny své prvky, použité v souladu s jeho doporučeními a předpisy.

Lehčená omítka s výstužnou tkaninou
Lehčená omítka s výstužnou tkaninou
Schodišťová konzola
Schodišťová konzola
Zakládací tvárnice nízká 125mm
Zakládací tvárnice nízká 125mm
Žaluziový kastlík
Žaluziový kastlík


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.