Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Digitální tisk keramickými barvami na sklo pro interiér i fasádu

Na výrobních linkách společnosti Heluz Izos vznikají kromě izolačních skel i zakázková skla s digitálním potiskem v libovolných grafických motivech. Trvanlivost keramických barev, které jsou speciální technologií zakaleny do skla, předurčuje jejich použití nejen do interiéru ve formě příček, dveří nebo nábytku, ale také na fasády. Výrobu nám v žatecké továrně ukázala Andrea Stejskalová, designérka Izos studia.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Potiskem lze opatřit formát skla až 2,4 m na 4,1 m. Dekor lze ale libovolně napojovat a za pomoci umělé inteligence dokonce rozšiřovat. Vybranou grafikou pak lze opatřit plochu v podstatě libovolné velikosti. Na barvy nemají vliv povětrnostní podmínky ani UV záření, proto je lze využít v exteriérech i na informační tabule a efektní prvky drobné městské architektury.

Dekory lze vybírat na internetových stránkách společnosti izos.cz, využít lze ale jakýkoliv grafický motiv od investora nebo architekta. Žádoucí je rozlišení 1 440 DPI, tak aby reprodukce grafického dekoru byla věrná a nebyla rozeznatelná např. od originálního dekoru kamene, rostlinného motivu nebo fotografie.

Přečtěte si také Projděte si s námi výrobu izolačních skel Heluz Izos Podívejte se na video na estav.tv

Specialitou digitálního tisku na sklo je možnost podsvětlených dekorů. Zejména u dekoru přírodního kamene, ale i u ostatní grafiky se dosáhne ještě výraznějšího efektu, a to především při použití v interiéru. V případě záměru instalace skla s podsvětlením je nutná úprava grafiky v Izos studiu, konkrétně omezení bílé barvy. Proto je třeba o záměru v objednávce informovat.

Izos studio veškeré grafické motivy uchovává, lze se tak na výrobce kdykoliv obrátit v případě rozbití skla nebo záměru rozšíření plochy, a to i po letech.

Jak probíhá samotná výroba v jednotlivých krocích a spoustu dalších zajímavostí se můžete od Andrey Stejskalové dozvědět v naší reportáži.

 
 
Reklama