Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR

Novým prezidentem Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR se stal bývalý pražský zastupitel a náměstek primátora Jiří Nouza a v komentáři stavebnictví za listopad 2018 uvedl dobré zprávy.

Václav Matyáš vedl SPS od roku 2004
Václav Matyáš vedl SPS od roku 2004

Od 1. ledna 2019 má Svaz podnikatelů ve stavebnictví nového prezidenta. Stal se jím Jiří Nouza, který nahradil Václava Matyáše, který na konci roku 2018 ukončil své dlouholeté působení v této funkci, kterou zastával od roku 2004.

V tomto čase prošlo stavebnictví jak obdobím svého nebývalého vzrůstu, tak i hlubokého propadu v období ekonomické krize s důsledky, které dlouhodobě ovlivnily stavebnictví i práci a poslání svazu. Pro prezidenta Matyáše to byla léta naplněná prací, jejíž výsledky jsou bezesporu vidět. Za dobu jeho vedení získal svaz pevné, nezastupitelné a prestižní postavení v podnikatelské sféře, politický respekt a uznání. Z iniciativy SPS byla přijata řada podnětů pro stabilizaci odvětví a obnovení dynamiky rozvoje stavebnictví. Bylo respektováno a realizováno množství připomínek k legislativě, tvorbě rozpočtu státních fondů, spolupráce se státní správou i formulace priorit, které byly zakotveny v Prohlášení vlády ČR.
Václav Matyáš zůstává nadále členem představenstva svazu a v pozici poradce nového prezidenta se bude podílet na zajištění kontinuity aktivit svazu.

Na prosincovém zasedání představenstvo Svazu podnikatelů ve stavebnictví zvolilo novým prezidentem svazu Jiřího Nouzu.

Ing. Jiří Nouza má bohaté zkušenosti jak ze soukromého sektoru, tak ze státní a veřejné správy, kde se věnoval zejména oblasti dopravy, infrastruktury a životního prostředí. Kromě jiného pracoval na ministerstvu dopravy, ministerstvu financí a byl členem Zastupitelstva hl. města Prahy. Mezi jeho hlavní priority v SPS patří posílení pozice svazu, jako reprezentanta jednoho z nejvýznamnějších hospodářských odvětví, ve vztahu ke státní a veřejné správě v oblasti legislativy, zejména zjednodušení stavebního práva a řešení situace dostupného bydlení.

Jiří Nouza, prezident SPS, má dobré zprávy o stavebnictví za listopad 2018


"V listopadu se zbrzdil růst stavební produkce, na který jsme byli letos celoročně zvyklí. Číslo je neobvyklé, hodnota zůstává na nule, tedy ani nárůst, ani pokles, ale výsledek je nezměněný jako v listopadu před rokem, který byl velmi dobrý. Z jednoměsíčního zastavení není třeba vyvozovat žádné závěry o signálu stagnace.
Jednoznačně musíme hodnotit, že nedochází k žádnému propadu a v produkci od počátku roku jsou stále hodnoty v rozpětí 8–9 %. Ty překračují odhady růstu, které byly nejen na počátku roku, ale ještě i v pololetí, a opravňují k optimistickému předpokladu výsledku roku 2018.
Potěšitelné je, že krok drží vyrovnaně pozemní i inženýrské stavitelství,"
komentoval Jiří Nouza, prezident SPS, stavebnictví za listopad 2018 a pokračoval:
"Dobrá zpráva je o zvyšování hodnoty od počátku roku jak zahajovaných, tak dokončovaných bytů. Co je však nejpodstatnější, je konstatování, že zadaná i vypsaná veřejná zakázka pro příští rok překračuje výrazně loňské hodnoty, a to je příslibem pro stavební firmy i pro rok 2019."


V rozporu s hodnocením prezidenta SPS jsou ale hodnocení analytiků

  • "Listopadový výkon tuzemského stavebnictví přináší rozčarování. Je to fiasko. Zatímco některé odhady předpokládaly růst až kolem deseti procent, realitou je stagnace. Stavebnictví podalo nejhorší výkon za poslední rok," uvedl pro ČTK analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.
  • Analytičky Komerční banky Jany Steckerové zmiňuje nedostatek kapacit: "Stejně jako zbytek ekonomiky, i stavební firmy bojují s akutním nedostatkem pracovní síly. To se podle našeho odhadu příliš nezmění ani v letošním roce."
  • Analytik BH Securities Štěpán Křeček uvedl, že české stavebnictví je ohroženo špatnou prací stavebních úřadů. "Stavebnictví trápí systémový problém, který spočívá v katastrofálním fungování stavebních úřadů, jež nemá nic společného s 21. stoletím. Kvůli tomu klesá počet vydaných stavebních povolení, přestože poptávka po výstavbě nových domů a bytů je enormní," sdělil Křeček.
  • Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška růst za celý loňský rok pravděpodobně nepřekročí 8 %, i tak by ovšem mohl být z hlediska dynamiky růstu nejúspěšnější od roku 2004.
Ve stavebních firmách v Česku pracovalo na konci třetího čtvrtletí loňského roku 374.104 zaměstnanců a živnostníků, meziročně o 0,2 procenta méně. V porovnání se stejným obdobím předkrizového roku 2008 se jejich počet snížil zhruba o desetinu.


 
 
Reklama