Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vybrat kari síť při stavbě svépomocí

Jsou obzvlášť vhodné tam, kde hrozí velká zátěž a problémy s ošetřováním podlahy. Stejně tak se doporučují do míst s vysokým radonovým indexem. Jakou kari síť zvolit při stavbě svépomocí?

Výběr kari sítě do betonové podlahy


Při stavbě svépomocí využijete kari sítě především do betonové podlahy v garáži nebo ve sklepě, přičemž v prvním případě budete samozřejmě potřebovat silnější variantu s vyšší nosností. Betonovou podlahu zpevněnou kari sítí oceníte například i při stavbě dřevníku, kotce, zahradního altánu či terasy.


Způsob armování (vyztužení) a typ použité kari sítě musí být při stavbě domu vhodně zvolen statikem nebo projektantem. Pokud se pustíte do stavby svépomocí, nezapomeňte, že kari sítě se nikdy nesmí pokládat přímo na kamenivo. Proto je nutné pod ně vždy umístit distanční podložky.


Nejčastější průměr drátů kari sítí: 4 mm, 5 mm, 6 mm, 8 mm nebo 10 mm. 

Je nutné zvolit správné rozměry ok: 10×10 cm (100×100 mm) nebo 15×15 cm (150×150 mm).

Celková velikost kari sítě je zpravidla 2×3 metry. Konkrétní výběr závisí i na vzdálenosti základových pasů a tloušťce podkladní desky.

Na co nezapomenout


Při stavbě svépomocí vždy myslete na to, že armatura do betonu z kari sítí musí být umístěna ve spodní polovině průřezu. 
Zároveň je důležité dodržet správné překrývání kari sítí (vždy přes tři oka) a také nechat mezi výztuží a bedněním mezeru o velikosti alespoň 20 mm.
A pokud předpokládáte, že bude betonová plocha více namáhána, je nutné armování zdvojit, tedy položit i druhou vrstvu kari sítí. 

Více informací

 
 
Reklama