Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

2 nejběžnější jakosti nerezu podle vlastností a využití

Doporučujeme vybírat nerezové materiály podle jakosti, která nejlépe specifikuje jejich využití. Nejpoužívanější je nerezová ocel s těmito typy označení jakosti.

1.4301/7 / AISI 304 

Standardním materiálem s vysokou odolností vůči korozi v přirozeném prostředí je austenitická chromniklová ocel AISI 304. Má výbornou kujnost, je snadno leštitelná, tvárná a svařitelná a využívá se také při obrábění. Jen vyžaduje použití tvrdokovu, karbidových slitin nebo vysoce legované rychlořezné oceli.

Vyrábí se z ní například vybavení do kuchyně, sanitární zařízení, chirurgické nástroje. potrubní systémy nebo zařízení pro sterilizaci produktů v chemickém průmyslu. 

1.4404 / AISI 316 

Velmi oblíbená je i austenitická chromniklmolybdenová ocel AISI 316. Tato jakost nerezu má v mnoha ohledech podobné vlastnosti jako AISI 304. Je možné ji svářet při teplotách až do 400 stupňů Celsia. Stejně tak se hodí pro leštění a opracovávání hlubokým tažením. Díky obsahu molybdenu ale ještě lépe odolá korozi, a to i bez dodatečné tepelné úpravy.

Je ideálním materiálem pro přístroje, nástroje nebo konstrukční díly vystavené náročným podmínkám, zejména působení vody a vzduchu. A využívají ji výrobci čerpadel, turbín nebo armatur, ale neobejde se bez ní ani velká část sportovního nářadí či chirurgických nástrojů.

Věděli jste, že nerezový hutní materiál si můžete objednat pohodlně online a nechat si ho dovézt kamkoliv po celé ČR? Stačí si vybrat z širokého nerezového zboží v e-shopu Atreon.cz.

Více informací

 
 
Reklama