Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Železobeton: Stavební zázrak, který změnil tvář moderního světa

Železobeton je kompozitní materiál, který je tvořen betonem se železnou nebo ocelovou výztuží, která se do betonu zalévá při výrobě a doplňuje tak jeho vlastnosti.

„Beton má vysokou pevnost v tlaku, ale velmi malou pevnost v tahu, proto se musí vyztužovat ocelí. Důležitým pravidlem je i to, že výztuž musí být položena minimálně 5 cm pod povrchem betonu, aby byla ochráněna před korozí,“ říká Patrik Duda, CEO společnosti Atreon.

Pro výrobu železobetonu se obvykle používá ocelová výztuž – betonářská ocel kruhového průřezu s povrchem opatřenými příčnými žebírky nebo vtisky, která je do betonu ukládána volně ve formě tyčí, svařovaných sítí nebo prostorových nosníků. Další moderní variantou výztuží betonu je náhrada klasické výztuže pomocí kompozitních materiálů. Výztuž může být dále konkrétně upravena v tzv. armovnách – ohýbárnách. Komplikovanější tvary mohou být tak již připraveny jako hotový celek, oproti tomu rovné výztuže se montují přímo na stavbách.

Výhody železobetonu

Dlouhá životnost, pevnost, stálost, odolnost, nosnost a hospodárnost – hlavní a zásadní výhody železobetonu, díky nimž je jeho využití tak rozsáhlé v mnoha oblastech. Unikátní výsledek s jedinečnými vlastnostmi. To je spojení betonu a ocelové výztuže. „U staveb rodinných domů svoje konkrétní využití najde železobeton hlavně v základových deskách, stropech, železobetonových věncích nebo ztracených bednění s ocelovou výztuží a betonovou směsí,“ říká Patrik Duda, CEO společnosti Atreon.

Více informací

 
 
Reklama