Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poslanci stvrdili nový stavební zákon, přehlasovali senátní veto

Vláda si od něj slibuje rychlejší stavební řízení a dodržování lhůt. Zákon zavádí apelační princip, který stanoví, že odvolací orgán bude muset ve věci rozhodnout.

Poslanci stvrdili nový stavební zákon, přehlasovali senátní veto, ilustrační foto redakce
Poslanci stvrdili nový stavební zákon, přehlasovali senátní veto, ilustrační foto redakce

Zákon má vstoupit v účinnost k 1. červenci 2023, některé změny ale začnou platit již od 1.1.2022

Leden 2022 umožní například budovat novou síť státní stavební správy a nabírat do ní nové lidi. Stavební úřady budou spadat pod Nejvyšší stavební úřad a budou organizovány podobně jako třeba finanční správa.

Přečtěte si také Co přináší nový stavební zákon v bodech od MMR Přečíst článek

ČKAIT a architekti kritizují nový stavební zákon. Podle České komory autorizovaných inženýrů a techniků se ve zcela nepřehledném množství změn a úprav, které prošly sněmovnou i Hospodářským výborem, skrývá hned několik nebezpečných ustanovení, jež oslabují veřejný zájem. Vyplývá to z analýzy, kterou z veřejně dostupných podkladů uveřejněných Poslaneckou sněmovnou, provedla Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT).

Poslanci přehlasovali senátní veto

Senát zákon vetoval začátkem července hlasy všech přítomných senátorů. Nelíbil se jim hlavně navrhovaný přesun stavebních úřadů pod stát, stejně jako sněmovní opozici. Důvodem byla obava z kolapsu stavebního řízení s plánovaným zřízením Nejvyššího stavebního úřadu.
S prosazením zákona v úterý pomohly hlasy šesti poslanců KSČM. Komunisté při předchozím hlasování zákon ve sněmovně nepodpořili. Vadilo jim, že prošel pozměňovací návrh, který umožní, aby obytné místnosti neměly přímé osvětlení a větrání. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) jim nabídla, že tyto podmínky určí vyhláška.

Osvětlení bude jedno z témat 5 denního živého vysílání TZB-info v září 2021:

Přečtěte si také Živé 5 denní vysílání, rozhovory, komentáře 20. až 24.9.2021 Světlo, teplo, hluk, NZÚ, požární bezpečnost staveb a další témata
 
 
Reklama