Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poslední ze seriálu regionálních kol soutěže SUSO proběhlo v Českých Budějovicích

Poslední letošní postupové kolo, které ve dnech 11. a 12. května hostilo českobudějovické výstaviště v rámci výstavy Hobby, uzavřelo nominační část 22. ročníku Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO.

Poslední ze seriálu regionálních kol soutěže SUSO proběhlo v Českých Budějovicích
Poslední ze seriálu regionálních kol soutěže SUSO proběhlo v Českých Budějovicích

Jihočeského kola se zúčastnilo 32 řemeslníků v podobě 11 družstev truhlářů a 5 družstev zedníků. Dva nejlepší týmy každého oboru postoupily do finále při veletrhu FOR ARCH v Praze. Mezi truhláři si nejlépe vedli Jan Macháček a Milan Vondra ze Středního odborného učiliště Hluboš. Na druhém místě se umístili Tomášové Müller a Marek ze Střední školy stavební Jihlava. V oboru zedník uspěli na prvním místě David Malina a Daniel Štefl ze SPŠ strojní a stavební Tábor. Na druhém místě pak Petr Ježek a Jiří Bartůšek z Integrované střední školy Rakovník. Závěrečné kolo ale přineslo i jedno překvapení.

Rozhodli jsme se umožnit dvojici, která předvedla nejlepší výrobek napříč postupovými koly, postoupit také do finále. Stal se jím tým truhlářů ze SPŠ a SOU Pelhřimov právě z posledního jarního kola,“ informoval David Surmaj, manažer soutěže SUSO. Ve finále tak bude 11 družstev.

Stav absolventů je opravdu alarmující

I přes kvalitně odvedenou práci a úspěchy jednotlivých družstev soutěž SUSO opět ukazuje na neutěšený stav na trhu práce řemesel. Každým svým dalším kolem upozorňuje na alarmující fakt, že uchazečů o řemeslnické učňovské obory je katastrofální nedostatek. Pokud se nezačne velmi rychle s podporou a motivací řemeslnického dorostu, výpadek truhlářů a zedníků na trhu potrvá dlouhé roky. Výpadek celé generace řemeslníků pak už ale nepůjde v historicky krátké době nahradit a problém vyřeší zas jen dlouhé roky o to nákladnější výuky v učňovských oborech. Absolventi jsou přitom velmi v kurzu. Firmy se o ně doslova perou často ještě na školách a tomu odpovídá také jejich finanční ohodnocení. Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO tak dlouhodobě velmi dobře funguje jako nástroj spojení studentů a firem a přispívá ke zlepšení této situace.

Více informací a výsledky soutěžního kola naleznete na stránkách SUSO.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama