Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V prvním kole soutěže řemesel SUSO uspěla žena

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO vstoupila do 22. ročníku prvním postupovým kolem při veletrhu FOR PASIV a CESTY DŘEVA 2018 na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Ve dnech 9. a 10. 2. se zde utkaly týmy mladých řemeslníků v hlavních soutěžních oborech truhlář a zedník. Mezi mladými truhláři zvítězil smíšený tým. Ukázalo se tak, že truhlářské řemeslo není jen mužskou záležitostí.

V prvním kole soutěže řemesel SUSO uspěla žena

Ze čtyřech truhlářských týmů nejvíce zabodovala Jana Čiková a David Foltýn ze SOŠ a SOU Beroun - Hlinky, na druhém místě pak Pavel Kříž a Lukáš Tůma ze SOŠ Jarov. „První kolo ukázalo dobrou připravenost žáků druhých ročníků. Velmi schopně využili pily Mafell i širokopásovou brusku Houfek. Ukazuje se, že si budeme muset zvykat na fakt, že truhlářky dokáží být mnohdy šikovnější než mladí truhláři. V posledních třech ročnících to prokazují,“ uvedl hlavní porotce oboru truhlář Libor Malý.

V zednické kategorii nejvíce uspěli v konkurenci 5 týmů Jan Rydrych a Miroslav Kohout z SOŠ Jarov. Na druhém místě se umístili Josef Červeňák a Jakub Veber z SOŠ a SOU řemesel, Kutná Hora. „Studenti si zaslouží jednoznačně pochvalu. Není jednoduché zdít před zraky tisíců návštěvníků. Úroveň zdění byla velmi pozitivní. I když je potřeba vyzdvihnout nejlepší dvojici, ta své soupeře jednoznačně předčila. Uznání zaslouží i učitelé a školy,“ pochválil účastníky Ing. Arch. Martin Tichý ze společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, a.s., která je i v letošním ročníku generálním partnerem soutěže.

Soutěžící se utkali o postup do celorepublikového finále připravovaného na září při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH. Nově do finále přímo postupuje jen první dvojice oboru truhlář. Druzí musí čekat na postup dle bodového umístění v porovnání s ostatními truhláři v dalších kolech. U oboru zedník musí obě dvojice čekat na postup dle bodového umístění v porovnání s ostatními zedníky v dalších kolech. Konat se budou postupně ještě čtyři postupová kola v Ostravě, Hradci Králové, Nitře a Českých Budějovicích.

V dalších postupových kolech se také pořadatelé těší na větší účast a tím i zvýšenou konkurenci mezi soutěžícími. „První kolo bývá slabší na účast. Důvodem je úbytek studentů u řemeslných oborů a jarní prázdniny. S prvním důvodem bojujeme, s obdobím prázdnin musíme nějak vyjít. I tak jsme tu měli šikovné řemeslníky. Soutěž jim otevřela oči v porovnání se svými vrstevníky. Předvedli řemeslo tisícům návštěvníků a získali důležité zkušenosti do další kariéry“, sdělil manažer soutěže David Surmaj.

Novým mediálním partnerem a zároveň hlavním mediálním partnerem oboru zedník se v letošním roce stal odborný portál TZB Info. Soutěž také nově spolupracuje s Nadací Veroniky Kašákové, kdy výrobky truhlářů poputují do Dětského domova Dolní Počernice.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama