Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové nejvyšší budovy New Yorku

V bouřlivém městě New York nikdy nespí ani stavební firmy. Ostrov Manhattan mění tvář každým rokem. Dokončované dominanty se předhánějí v dosažené výšce, další se plánují nebo se již začínají stavět. Na podzim roku 2014 svět zaznamenal dvě klíčové události týkající se v současné době dvou nejvyšších věží New Yorku. Slavnostně byla otevřena věž One World Trade Center na jižním Manhattanu, v sousedství památníku obětí teroristických útoků v místě bývalých Dvojčat, a zároveň bylo dostavěno poslední patro nejvyšší obytné budovy západní polokoule, 432 Park Avenue, exkluzivní rezidenční stavby na 57. ulici s výhledem na Central Park.

One World Trade Center

Fotogalerie

Věž One World Trade Center byla otevřena 3. listopadu 2014. Je nejvyšší budovou New Yorku, celých Spojených států a západní polokoule. Její stavba začala v roce 2006, tedy necelých 5 let po teroristických útocích 11. září. Budova stojí na jihozápadním konci Manhattanu, jen kousek pěšky od finanční čtvrti, od Battery Parku, odkud startují lodě k Soše svobody, a také kousek od ústí Brooklynského mostu.

Věž měla původně nést jméno Freedom Tower. Až v roce 2009 bylo rozhodnuto o jejím současném názvu. 30. dubna 2012 výškou překonala Empire State Building a 10. května 2013 dosáhla své současné výšky 1776 stop (541 m). Výška One World Trade Center ve stopách není náhodná. Odkazuje na rok deklarace nezávislosti Spojených států amerických. Výška střechy nejvyššího podlaží je 1,368 stop (417 m).

Autorem návrhu budovy je studio Skidmore, Owings & Merrill. Design stavby je pokorný vůči již existujícím mrakodrapům ve městě. Hmota jsou dva prolínající se komolé jehlany (resp. geometricky jde o jejich průnik) se čvercovými podstavami různých velikostí, vzájemně pootočené. Výsledný půdorys od 20. patra výše je osmiúhelník, ale vždy s rozdílnými délkami stran v každém podlaží. U terénu má budova čtvercový půdorys o straně 61 m. Věž vizuálně připomíná původní World Trade Center.

One World Trade Center má 104* pater, z toho 71 běžných podlaží s kancelářemi. Budova nabízí celkem asi 2,6 milionu čtverečních stop kancelářské plochy. To je přibližně 240 tisíc m2. Kanceláře jsou ve 20. až 63. patře a 65. až 90. patře. Podlaží 64 má částečně sloužit jako tzv. Sky Lobby, které slouží např. k přestupům z expresních výtahů do výtahů stavějících v každém patře. Podlaží 91 až 99 a 103 a 104 jsou technická. Podlaží 100 až 102 slouží jako vyhlídková.

Jako většina nových budov v New Yorku i One World Trade Center splňuje kritéria udržitelné architektury. Značná část stavby je realizována z recyklovaných materiálů a údajně 80 % veškeré produkce odpadu z budovy se také recykluje. I přestože má střecha relativně malou plochu, je vybavena systémem zachytávání dešťové vody. Očekává se, že budova obdrží zlatou certifikaci LEED a stane se tak budouvou nejšetrnější k životnímu prostředí ze všech budov obdobné velikosti na světě.

432 Park Avenue

Budova 432 Park Avenue je právě dokončovanou novou dominantou centrálního Manhattanu. Stojí v bloku mezi 56. a 57. ulicí a mezi Madison Avenue a Park Avenue. V současné době je to 3. nejvyšší budova Spojených států a jedna z nejvyšších rezidenčních budov na světě. Má výšku 1396 stop, což je 426 m. Na Manhattanu se jedná o druhou nejvyšší budovu, hned za One World Trade Center. 432 Park Avenue překonala tedy i Empire State Building. Pokud jde o výšku střechy nejvyššího podlaží, překonává 432 Park Avenue dokonce i One World Trade Center, a to o více než 9 m.

Byty se šesti ložnicemi a několika koupelnami, s 360stupňovým výhledem, zabírající celá patra v posledních šesti podlažích, mají stát podle ceníku 82,5 milionů dolarů. Stavba začala v roce 2012 a očekává se, že bude dokončena v roce 2015. 10. října 2014 byla dokončena konstrukce posledního podlaží.

Budovu navrhl uruguajský architekt Rafael Viñoly. Má jednoduchý tvar štíhlého hranolu se čtvercovým půdorysem o straně (pouze) 28 m. Věž má 96* podlaží a bude nabízet fantastický výhled na celý New York, od Brooklynu po Central Park. Běžný smrtelník si jej však nikdy neužije. Vzhledem k tomu, že se jedná o výhradně bytovou stavbu, nebude obsahovat žádná vyhlídková podlaží. Návštěvnící New Yorku se tedy budou muset kochat výhledem z tradičních slavných mrakodrapů města: Empire State Building, GE Building (Rockefeller Plaza) a nově také One World Trade Center.

Nejvyšší v roce 2014

Aktuální žebříček sedmi nejvyšších budov v New Yorku je: 1. One World Trade Center (541 m), 2. 432 Park Avenue (426 m), 3. Empire State Building (381 m), 4. Bank of America (366 m), 5. Chrysler Building a zároveň New York Times Building (319 m), 7. One57, dokončená v roce 2014, druhá nejvyšší rezidenční budova ve městě (306 m). Všechny jmenované budovy naleznete ve fotogalerii.

Jak jsem ale napsal v úvodu, stavební a developerská činnost v New Yorku v žádném případě nespí. Naopak, město zažívá bouřlivý stavební boom. Již brzy se mezi nejvyšší věže zařadí přípravované rezidenční projekty na prestižní 57. ulici – 217 West 57th Street a 111 West 57th Street – a na jižním Manhattanu nová rezidenční věž na adrese 125 Greenwich Street. Všechny stavby se od roku 2014 realizují. Již v roce 2015 by měly výše uvedený žebříček nejvyšších budov zcela přepsat. Dokončeny budou mezi lety 2016 a 2018.

Odkazy:

Oficiální stránky

s půdorysy a plány podlaží, vizualizacemi staveb, interiérů a výhledů
One World Trade Center
432 Park Avenue

Wikipedia

One World Trade Center
432 Park Avenue

The Skyscraper Center

One World Trade Center
432 Park Avenue

* Poznámka: Jedná se o čísla nejvyšších podlaží. Konstrukčně mají budovy nadzemních podlaží méně - OWTC 95 podlaží, 432PAve 85 podlaží. Důvodem je, že běžná podlaží jsou číslována od vyššího čísla, než je skutečné. Různé zdroje také mohou uvádět rozdílná čísla podle toho, zda započítávají technické mezaniny, střešní podlaží apod.

Fotogalerie


Manhattan s dominantami One World Trade Center a Empire State Building a s Brooklynským mostem vpravo © Bohuslávek TZB-info

Výhled z Empire State Building na horní Manhattan s novou dokončovanou dominantou – rezidenční budovou 432 Park Avenue, úplně vlevo Bank of America, vlevo od středu One57 © Bohuslávek TZB-info

Centrální a dolní Manhattan z GE Building (Rockefeller Plaza) – uprostřed snímku Empire State Building a One World Trade Center (vzadu), vpravo Bank of America (vyšší) a Condé Nast Building © Bohuslávek TZB-info


Panorama Manhattanu z Brooklynu se třemi nejvyššími budovami - One World Trade Center, Empire State Building a 432 Park Avenue (úplně vpravo, téměř v zákrytu s Chrysler Building) © Bohuslávek TZB-info

One World Trade Center z Hudson River Parku © Bohuslávek TZB-info

Dolní Manhattan a One World Trade Center z Empire State Building © Bohuslávek TZB-info

One World Trade Center a pěší provoz na Brooklynském mostě, šedá dominanta vlevo od mostu 8 Spruce Street známá jako Beekman Tower (265 m) © Bohuslávek TZB-info


Manhattan a Liberty Island se Sochou svobody © Bohuslávek TZB-info

Dolní Manhattan z promenády v Brooklyn Heights © Bohuslávek TZB-info

Empire State Building, rozestavěná 432 Park Avenue, Chrysler Building, One57 (uprostřed), Citigroup Center (úplně vpravo, se šikmým vrcholem, 279 m) a New York Times Building (úplně vlevo), z Brooklynského mostu © Bohuslávek TZB-info


One57 focená z Central parku © Bohuslávek TZB-info

GE Building, dříve Rockefeller Plaza, jde patrně o nejlepší vyhlídku ve městě - má název Top of the Rock (budova focená z Empire State Bilding) © Bohuslávek TZB-info

Vyhlídka z Empire State Building na Hudson River, vpravo New York Times Building (budova s anténou) © Bohuslávek TZB-info


One World Trade Center focené od památníku obětí teroristických útoků 11. září © Bohuslávek TZB-info

Rozestavěná věž One World Trade Center v roce 2011 © Bohuslávek TZB-info

Rozestavěná věž One World Trade Center v roce 2011 © Bohuslávek TZB-info

 
 
Reklama