Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sociální bydlení je ve volebním programu většiny stran

V Česku by v příštím volebním období mohly vzniknout sociální či dostupné byty. Zástupci Platformy pro sociální bydlení očekávají, že nová vláda po volbách připraví zákon co nejdřív.

Norma o sociálním bydlení měla podle plánů Sobotkova kabinetu platit už od letoška. Podle zástupců platformy opoziční i koaliční politici ukázali, že k projednávání neměli vůli.

"Na zákon čeká téměř 200.000 lidí v akutní bytové nouzi a víme, že jejich počet stále stoupá. Na zákon čekala i řada obcí, které ubytovny a byznys s chudobou na svém území nechtějí a rády by tento problém s pomocí státu řešily," uvedla pro ČTK platforma.

  • ČSSD: sociální bydlení mělo být co nejdostupnější, a to hlavně pro seniory, rodiče samoživitele či postižené. ČSSD počítá s cenovými mapami.
  • Zelení: zákon by měl upravit roli obcí, neziskových organizací i majitelů bytů. Určit by měl také pravidla pro nárok na pomoc. odmítají podporu do ubytoven. Zelení by na vybudování chtěli využít i peníze z EU. K dispozici by podle nich mělo být vedle sociálního i dostupné obecní nájemní bydlení. Developeři by například museli v nových bytových domech vyčlenit pár bytů pro obec. Zelení by zavedli takzvané zpětné hypotéky pro seniory, kteří by chtěli státu či obci odprodat svůj byt.
  • KSČM: počítá se stanovením "normativu sociálně potřebných bytů", tedy nejspíš povinného procenta v bytovém fondu. Chtějí zabránit skupování bytů či domů a sestěhování chudých. Komunisté by podpořili družstevní i obecní byty s dostupným nájmem a regulovanými náklady na bydlení.
  • TOP 09: sociální bydlení pro nejpotřebnější. Vyjmenovává pak chudé seniory, rodiče samoživitele i postižené. TOP 09 by lidi v bytové nouzi dávkami na bydlení podpořila, maximálně ale ve výši obvyklého nájemného.
  • ODS: model sociálního bydlení by měl mít několik stupňů. Chce zabránit "zneužívání doplatků na bydlení v ubytovnách"
  • Starostové a nezávislí: obce a města by měla mít dostatek bytů pro sociálně slabé a postižené a dočasně by mohli sociální byt získat lidé, kteří by měli v obci právo domovské příslušnosti. Podle STAN by v prvním roce po volbách měly obce zmapovat, kolik sociálních bytů potřebují. Podle toho by se pak začalo stavět. Vyplácet by se měly třeba dotace na startovací byty pro mladé rodiny.
  • Piráti: by zavedli obecní sociální bydlení místo vyplácení dávek
  • KDU-ČSL se zmiňuje o "programu dostupného bydlení". Podpoře výstavby bytů s regulovaným nájmem pro mladé rodiny a seniory a zvýhodněných hypotékách podle počtu dětí.
  • Svoboda a přímá demokracie: chce zamezit vyplácení "neoprávněně vysokých podpor sociálního bydlení" a pomoc jen pro ty, kteří vedou řádný život.
Výstavbu obecních bytů plánují podpořit ČSSD, lidovci, Zelení, Starostové i komunisté. (Hnutí ANO program na internetu nemá)
 
 
Reklama