Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poblíž Prahy vznikne sociální bydlení za 100 milionů korun

Ve Středočeském kraji by měl poblíž Prahy vzniknout sociální dům za přibližně 100 milionů korun. Podle středočeského hejtmana Petery by měl suplovat nedostatečné kapacity sociálního bydlení v obcích.

Finanční prostředky na výstavbu by měl kraj získat z dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Hejtman to dnes řekl na tiskové konferenci u příležitosti první odborné konference pro pracovníky přímé péče v sociálních službách v kraji. V jedné ze středočeských nemocnic by se podle Petery měl do roka vybudovat také nový hospic.

"Sociální dům, jehož náklady odhaduji na zhruba 100 milionů korun, hodláme vybudovat v některém z krajských objektů, který dosud nemá využití. Zařízení chceme umístit v lokalitě Praha-východ nebo Praha-západ, a to z prostého důvodu, aby to měli potřební lidé ze středočeských obcí odevšad blízko," uvedl Petera. Kraj podle něj reaguje na požadavky starostů obcí, kteří nemají místo ani finance na budování sociálních bytů ve své obci. Petera dodal, že vybudováním domu kraj zareaguje také na novelu zákona, která bude upravovat počty sociálních bytů. Sociální dům by měl sloužit asi 50 klientům. Kraj hodlá do roka vybudovat i hospic ve spolupráci s jednou ze svých nemocnic.

Hospic pro asi 120 pacientů by měl v budoucnu vzniknout i v areálu bývalého kláštera ve Veltrusech na Mělnicku. Obecně prospěšná společnost Hospic knížete Václava, která bude nový hospic provozovat, v minulých dnech slavnostně položila základní kámen stavby. Samotná výstavba objektu za 350 milionů korun ale začne nejdříve za dva roky, organizace musí zajistit finanční prostředky z různých fondů. Ve Středočeském kraji je jeden lůžkový hospic v Čerčanech na Benešovsku. Kapacitu má asi 30 lůžek.

 
 
Reklama