Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novou zelenou úsporám máte na dosah ruky

Přemýšlíte nad zateplením rodinného domu? V tom případě nastražte uši. Dotační program Nová zelená úsporám otevřel v říjnu nové kolo žádostí, které bude otevřeno kontinuálně až do 31. prosince 2021 nebo do vyčerpání alokovaných prostředků. Pokud máte o finanční příspěvek zájem, je nejvyšší čas začít s chystáním podkladů. Co všechno vás čeká v rámci příprav a jak si to celé zjednodušit?

O program Nová zelená úsporám by se měli zajímat všichni majitelé nemovitostí, které nejsou ještě kompletně zatepleny. Proč nevyužít příspěvek od státu, když se nabízí? Stát vám může významně pomoci s financováním, případně snížit výši nutného úvěru.

Na co všechno můžete získat příspěvek? Na zateplení některé časti budovy, především pláště, střechy nebo oken a dveří, ale také na nový zdroj energie. Nově jsou podporovány fotovoltaické systémy. Stát vám tedy může usnadnit koupi nového kotle na biomasu, solárních panelů či tepelného čerpadla. Nově je zde možnost dotace čerpat z kotlíkových dotací.

A hlavní podmínka úspěchu? Příspěvek dostanete, pokud stihnete včas předložit všechny podklady v naprostém pořádku.

Investice, která se vám brzy vrátí

Proč vůbec zateplovat? Především proto, že se vám sníží náklady na vytápění. „U rodinných domů činí úspora díky zateplení 40 až 70 procent, u bytových domů 40 až 60 procent,“ říká Ing. arch. Jana Kuncířová ze společnosti IKA Buildog, která se na zateplování specializuje. Ale to není vše. Izolovaný dům nabízí svým obyvatelům větší pohodlí, protože se významně omezí tepelné výkyvy. Budova navíc méně trpí vlhkostí, a minimalizuje se tak riziko plísní (když pravidelně větráte).

Úspory budou po zateplení nejvyšší u starších nemovitostí, kde se významně zvýší efektivita vytápění. Velmi výhodné je přistoupit ke komplexnímu řešení a například rovnou zateplit střechu, vyměnit okna a pořídit nový, účinnější zdroj vytápění. Nejen že významně uspoříte na nákladech, ale pokud se později rozhodnete dům prodat, bude mít mnohem větší hodnotu.

Jak vybrat správné řešení pro svou nemovitost

Podle čeho tedy poznáte, jaké opatření pro vás bude nejvhodnější? Jakou tloušťku izolace zvolit? Mají mít okna tři, nebo jen dvě skla? Má zateplení střechy vůbec smysl? Nebojte se zeptat na radu odborníka a vyhněte se nejčastějšímu riziku, že nákladná investice do zateplení nepřinese kýžené úspory v nákladech na vytápění.

Společnost IKA Buildog vám na základě mnohaletých zkušeností v oblasti energetické náročnosti budov pomůže vybrat ideální variantu. Spočítají návratnost a navrhnou kombinaci vlastních zdrojů s dotací. Dostanete energeticko-ekonomickou studii, která vám bude sloužit také jako cenný podklad pro další realizaci. Chcete se přesvědčit sami? Přijďte se za nimi poradit zcela zdarma.

Ani před cílem neponechávejte nic náhodě

Jakmile si vyberete, co chcete zateplovat, potřebujete odborný posudek, který popisuje energetické a ekologické parametry řešení, které jste si zvolili. Zpracovávají jej energetičtí auditoři, jejich odměnu můžete naštěstí taky částečně pokrýt z dotace. Na rozdíl od energeticko-ekonomické studie jde ovšem o dokument čistě pro účely úřadů, ze kterého jako laik nemáte příliš velký prospěch.

Posledním a nejzdlouhavějším krokem je podání žádosti. Pokud nemáte chuť ztrácet čas kompletací lejster a nechcete udělat chybu, kvůli které by byla vaše žádost smetena ze stolu, rádi vám tyto starosti ušetříme. Postaráme se o to, aby všechny dokumenty dorazily včas do rukou úřadů, které poskytují dotaci, a zajistíme vše potřebné až do rozhodného okamžiku.

nová zelená úsporám vyřízení

Ten nastává, když obdržíte akceptační dopis, který je vaším oznámením o výhře v loterii. S námi si můžete být jisti, že vyhrajete, máme stoprocentní úspěšnost u všech žádostí, které jsme pomáhali podávat. Přesvědčte se o tom od našich klientů.

Poslední krok je doložení všech faktur a položkových rozpočtů. Na základě toho obdržíte do šesti týdnů Registraci a rozhodnutí o dotaci a peníze putují na váš účet.

„Přímý proces získání dotace není příliš dlouhý. Pokud máte hotový projekt, žádost o dotaci zpracujeme do čtrnácti dnů. Potom následuje kontrola ze strany Státního fondu životního prostředí, což zabere maximálně dvanáct týdnů. Poté můžete využít dvouleté lhůty na to, abyste svůj záměr zrealizovali,“ dodává Ing. arch. Kuncířová.

Pozor, i ve fázi realizace můžete snadno udělat chybu. Nezapomeňte například na stavební dozor, který je u dotací povinný. IKA Buildog pro vás zajistí nejlepší řešení od prvního kroku až po zdárné ukončení projektu a úspěšné obdržení dotace.

 
 
Reklama