Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

VIDEO: Zateplení prověřené praxí

V těchto dvou domech bydlí dvě čtyřčlenné rodiny. Je to v Maďarsku, ale mohlo by to být i v České republice nebo kdekoli ve střední Evropě. Jedna rodina zaplatí za topení v přepočtu 21 tisíc korun. Druhá rodina pouze polovinu. Jak je to možné?

Knauf Insulation se dlouhodobě snaží zvýšit povědomí o energetické náročnosti staveb. Společnost se rozhodla spustit projekt, který by ukázal konkrétní výsledky zateplení rodinného domu.

Podívejte se na video: Zateplení prověřené praxí

„Budovy se podílí na celkové spotřebě energie více než 40 %,“ poznamenal ředitel Knauf Insulation v Maďarsku. „Dostatečná tloušťka a kvalita zateplení může teoreticky snížit spotřebu energie o 30–40 %. Rozhodli jsme se v praxi ověřit, kolik energie se dá reálně ušetřit kvalitním zateplením.“

Na programu se podílela katedra Stavebních konstrukcí Technické univerzity v Budapešti a Institut maďarské energetické efektivity.


 

Podle Istvána Barta, odborníka z maďarského Institutu, je většina obytných budov zastaralá, co se týče energetické efektivity: „Většina budov spadá do energetické třídy F nebo G. Stupnice energetických tříd má rozsah od A+ do I, takže naše budovy jsou velmi nešetrné. Možná proto jsme obdrželi tolik žádostí o zařazení do programu.“

Přihlásilo se 180 rodin z celého Maďarska. Odborníci vybrali nakonec dva domy, které jsou od sebe vzdáleny pouze 7 km. Při výběru byl kladen důraz na to, aby si domy byly podobné po technické stránce a zároveň byly blízko sebe. Tím se zaručily téměř stejné meteorologické podmínky. V obou domech žije rodina se dvěma dětmi.







Zateplený dům se dostal do energetické třídy A i přesto, že okna a systém vytápění zůstaly původní.

První dům byl zateplen minerální vlnou, která kromě tepelné izolace zvyšuje požární bezpečnost, tlumí hluk a nechává dům „dýchat“. Tím zabraňuje růstu plísní a vytváří podmínky pro tepelnou pohodu uživatelů.

„Fasádu jsme zateplili kamennou vlnou FKD S Thermal s tloušťkou 20 cm. Nevyužívanou půdu jsme zateplili v úrovni stropu skelnou vlnou Classic 039 s technologií ECOSE a tloušťkou 25 cm. Naším cílem bylo použít takové izolační materiály, které poskytnou tepelnou pohodu a mají životnost 50 let,“ říká Laszlo Kanyuk, marketingový manažer Knauf Insulation.

Majitel zatepleného domu poznal rozdíl již během zateplování. Venkovní teplota mu v létě přišla snesitelnější, dům byl chladnější a vevnitř mu bylo příjemněji.


Přibližně 35 % tepla uniká fasádou, 25 % střechou, 20 % okny a dveřmi, 15 % podlahou a 5 % komínem.

Technik Lászlo Brassnyó z Knauf Insulation říká, že není nutné zateplit všechny části domu najednou. Nejdůležitější je podle něj zateplit fasádu a střechu, což představuje přibližně 60 % tepelných ztrát.

Spotřeba energie zatepleného a nezatepleného domu se neustále měnila v závislosti na venkovní teplotě. Zateplený dům měl přitom mnohem lepší výsledky.

V obou domech byl nainstalován systém sběru dat, který analyzoval spotřebu energie na udržení stálé teploty v interiéru. Měřící systém zahrnoval kalorimetr na měření spotřeby energie na vytápění, teploměry v jednotlivých místnostech a meteorologickou stanici, která neustále poskytovala data o venkovní teplotě.

Měření spotřeby energie začalo koncem září 2013 s počátkem topné sezóny. Aktuální stav bylo možné sledovat online na webových stránkách projektu.




Rodina, která žila v nezatepleném domě, zaplatila v přepočtu přibližně 21 tisíc korun za vytápění od října 2013 do března 2014. Rodina v zatepleném domě zaplatila polovinu, v přepočtu asi 10,5 tisíce korun.

Náš program dokázal v reálných podmínkách, že kvalitní zateplení zlepšuje tepelnou pohodu uživatelů a snižuje spotřebu energie na vytápění rodinných domů o polovinu.





KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...