Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Střecha nad hlavou a čerstvý vzduch pro školáky

Kompletní vnitřní a venkovní rekonstrukce od firmy Lindab

Původní dřevěná konstrukce byla nahrazena ocelovými profily. Krytina je k podkladu připevněna pomocí speciálních příponek. Stojatá drážka dlouhá 16,5 metru byla uzavřena pomocí strojů i ručně. Díky tomu vznikla střešní konstrukce bez organických materiálů, a je také podstatně lehčí než srovnatelné dřevěné konstrukce.

Budova školy ve švédském BJÄRNUMu byla postavena kolem roku 1980. Zajímavostí této stavby byl netradičně řešený systém odvodnění, který byl integrován v původní šikmé střeše. Toto řešení sloužilo celých 30 let, pak ale drsné severské podnebí vykonalo své. Následkem uvolnění čtyř nebo pěti střešních plátů došlo k mohutnému zatékání, které hrozilo zničením budovy. Nová, stylová, ale především nepropustná střecha, se stala prioritou. Zároveň padlo rozhodnutí vybavit školu novým vzduchotechnickým systémem, aby čerstvý vzduch studentům a učitelům dodal více energie a získali tak větší nadšení pro studium. Vítězným dodavatelem pro novou střechu i vzduchotechnický systém se stala domácí švédská firma Lindab, která se může pochlubit více než 50ti letou tradicí. Se stavbou se začalo v zimě 2010.

"Architekt se rozhodl pro střechu se stojatou drážkou z aluzinku,'' vysvětluje Jan Kjellkvist, spolumajitel investorské firmy Platslagarna v Bromölla a zároveň supervizor pro komplexní zastřešení školy v Bjärnumu." On si také vyžádal, aby jednotlivé plechové pásy s připraveným falcem byly v plné délce střechy, tedy 16,5 m dlouhé, což nebyl snadný úkol. Nakonec jsme celý plechový svitek dodaný Lindabem zpracovávali v naší dílně. Na speciálním návěsu jsme ho pak převezli celkem 16 závozy na stavbu a speciálním zařízením vytáhli až na střechu."


Jan Kjellkvist, spolumajitel investorské firmy Platslagarna v Bromölla a zároveň supervizor komplexního zastřešení školy byl s výrobky i stavební podporou firmy Lindab extrémně spokojen.

Švédskou školu z roku 1980 zdobí nová bezúdržbová falcovaná střecha z aluzinku, okapový systém Rainline a bezpečnostní prvky Protect. Kompletní stavební systém, ale také moderní vzduchotecnický systém dodala firma Lindab divize Profil a divize Vzduchotechnika.

Celková plocha střechy činí cca 5.000 metrů a její konstrukce se skládá z původní nosné konstrukce se střešními rovinami různých sklonů. Bývalá dřevěná konstrukce byla nahrazena ocelovými profily. Krytina je k podkladu připevněna pomocí speciálních příponek. 16,5 metru dlouhá stojatá drážka byla uzavřena pomocí strojů i ručně. Díky tomu vznikla střešní konstrukce, která je bez organických materiálů, a je také podstatně lehčí než srovnatelné dřevěné konstrukce.

"Lindab nám také pomohl dodáním projekčních výkresů a výrazně tak zjednodušil veškeré naše montážní práce," pokračuje Jan Kjellkvist. "Celá práce probíhala pod posuvnou střechou, takže jsme mohli pracovat bez ohledu na počasí, s výjimkou února, kdy padaly teplotní rekordy."

Kromě zastřešení dodal Lindab také všechny bezpečnostní prvky Protect a bezúdržbový okapový systém Rainline. „Jsme velmi spokojeni s dlouhodobou spoluprací s Lindabem,“ potvrdil Kjellkvist. „Dostali jsme nejen perfektně funkční, snadno smontovatelné produkty, ale i mimořádnou podporu a vždy včasnou dodávku.

Kromě stavebních prvků, firma Lindab kompletně dodávala do rekonstruované budovy školy také nejmodernější vzduchotechnický systém LindabVent.

Zdroj: Časopis LindabDirect, vydávaný centrálou firmy Lindab AB ve Švédsku

Stručný přehled výrobních řad Lindab v ČR:

  • Lehké profilované taškové tabule Lindab v 5 různých profilech a téměř 30 barevných variantách (lesk, mat, polomat)
  • Okapový systém Lindab Rainline v 10 barvách
  • Zastřešení plochých střech systémem Lindab Roof
  • Trapézové plechy Lindab Coverline
  • Drážková krytina Lindab Seamline,
  • Novinka - stavebnicová krytina se stojatou drážkou Lindab Click
  • Bezpečnostní prvky střech Lindab Protect a Lindab Safety

Lindab střešní krytiny
logo Lindab střešní krytiny

Lindab je mezinárodní skupina se sídlem ve Švédsku, která vyvíjí, vyrábí a prodává výrobky pro stavebnictví z ocelového plechu: lehké střešní krytiny, okapové systémy, bezpečnostní prvky střech, trapézové plechy, systémy pro opláštění budov a konstrukční ...