Exkluzívní bambusová střecha, inspirace z Vietnamu

Datum: 10.8.2013  |  Autor: Mgr. Radomír Dohnal

Technika výpletů odpovídá tradičnímu principu na výplet rybářských košů a vrší, které se zužují od vrcholu až k základně. Patnáct inverzních kuželových pylonů slouží jako mechanická podpora, stejně tak jako podpůrná pavoučí síť vyrobená ze zesílených plastových vláken.

Prostředí kavárny Kontum Indochine Café vás okamžitě učaruje. A nebude to jen vůní vynikající pražené kávy z nedalekých plantáží. Pod taktovkou architekta Vo Trong Nghia tu vznikla nevšední struktura, stojící na pomyslném předělu mezi průmyslovou vizí otevřeného prostoru a maximalizace přirozeného vjemu z přírodní konstrukce.

Vietnam není místem, kam bychom se obvykle vydávali za soudobými architektonickými klenoty, ale tohle v městě Kontum za návštěvu určitě stojí. Celé lobby café je součástí hotelového komplexu Dakbla River Kontum City, ale svým pojetím značně vybočuje z rámce představ, které obvykle o hotelových občerstvovnách chováme. Na ploše 550 metrů čtverečních tu vznikla kavárna s venkovním zastřešeným posezením a překrásným výhledem na most Dakbla.

Upoutá nás jednak citlivým zasazením do okolitého prostředí, nad úroveň terénu vyvýšenou vodní plochou s ostrůvky prokvetlými zelení, ale především mohutnou horizontální bambusovou střechou. Celý střešní výplet přitom vytváří stinné klima pro posezení zákazníků, a zároveň vytváří iluzi „pralesního“ posezení. Je to prostor neomezený stěnami.

Architektonická dílna Vo Throng Nghia Architects rozhodně vytěžila maximum z umístění stavby na rohu celého hotelového zařízení, je otevřená do prostoru, a přitom izolovaná vodní plochou. Tu můžete překonat ze třech stran po visutých mostech. Kontum Indochine Café je obdélníkového tvaru, a skládá ze dvou částí. Hlavní je posezení zakryté bambusovou střechou, druhá pak připojená kuchyň, vystavěná z betonových prefabrikátů esteticky překrytých kamenivem.

Nezanedbatelnou výhodou zastíněného prostoru v tropickém klimatu je přirozený chlad, který ocení každý návštěvník. Horký vzduch je navíc přirozeně ochlazován vodní plochou, takže k provozu zařízení není uměle vytvářený systém klimatizace. Nejzajímavější na celém objektu je ale samotná střecha.

Technika výpletů odpovídá tradičnímu principu na výplet rybářských košů a vrší, které se zužují od vrcholu až k základně. Patnáct inverzních kuželových pylonů slouží jako mechanická podpora, stejně tak jako podpůrná pavoučí síť vyrobená ze zesílených plastových vláken. Ty však neuvidíme právě díky bambusovému výpletu.

Ve středu průsečíků sloupů je výplet vynechán, aby se zlepšila prostupnost světla z vrchlíku. Střecha je překryta bambusovými rošty. I proto je pocit z doteku přírody natolik bezprostřední. V létě poskytuje maximální pohodlí díky proudění vzduchu, ale je přitom dostatečně robustní, aby odolala zimním větrným bouřím.

Panoramatické výhledy na okolní pohoří jsou rámovány stylovými bambusovými oblouky. Na bambusové sloupy narazíme i uvnitř interiéru, které podporují dojem kontinuálního přechodu „z pralesa do civilizace“, byť sedíme jen na dohled rušné třídy.

Jak prozrazují architekti ze studia Vo Trong Nghia: „Naším hlavním cílem bylo maximálně využít přírodní materiál a vytvořit osobitý prostor.“ A zdá se, že se jim dosažení tohoto cíle podařilo na výtečnou.

Použité zdroje

 

Hodnotit:  

Datum: 10.8.2013
Autor: Mgr. Radomír Dohnal   všechny články autora



Sdílet:  ikona Facebook  ikona Twitter  ikona Blogger  ikona Linkuj.cz  ikona Vybrali.sme.skTisk Poslat e-mailem Hledat v článcíchDiskuse (žádný příspěvek, přidat nový)


 
 
 

Aktuální články na ESTAV.czTéměř tři pětiny stavařů nejsou spokojeny se zákonem o zakázkáchČeské vánoční trendyNové vedení Středočeského kraje zrušilo výstavbu rozhledny u Zdic