Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

RENOLIT radí: Jak správně čistit exteriérové fólie

Společnost RENOLIT je popřední světový výrobce plastových fólií a příbuzných výrobků pro technické aplikace. V centru pozornosti odborníků RENOLIT je nejen výjimečná kvalita jejích výrobků, ale i zákazník. Jedním z důkazů této filozofie je soubor jednoduchých pravidel, díky nimž lze velice snadno a s použitím běžných prostředků očistit povrch fólií pro vnější použití.

Označení RENOLIT EXOFOL zastřešuje produktovou řadu fólií pro povrchovou úpravu stavebních prvků v exteriéru. Fólie pro vnější použití zušlechťují povrchy okenních profilů, vstupních dveří, garážových vrat apod. Jejich aplikací na plastové povrchy se rovněž zlepšují materiálové vlastnosti, především odolnost vůči povětrnostním vlivům a životnost. Součástí fólií RENOLIT EXOFOL je unikátní technologie solárního štítu SST (Solar Shield Technology), která zabezpečuje ochranu proti nadměrnému zahřívání profilu. Chráněna je nejen samotná fólie, ale i lepidlo a profil.

Prémiová fólie pro vnější použití

V nabídce fólií pro použití v exteriéru se vyjímá fólie RENOLIT EXOFOL PX. Vyznačuje se vylepšenými materiálovými vlastnostmi, které významně zvyšují odolnost vůči povětrnostním vlivům (včetně ochrany proti účinkům UV záření) a prodlužují i životnost fólie.

V základní fólii jsou použity nové, lepší suroviny bez PVC změkčovadel. V klasických recepturách hraje totiž migrace změkčovadel důležitou úlohu v degradaci produktu. Eliminací těchto změkčovadel se podstatně prodloužila životnost fólie. Společnost RENOLIT garantuje v našich podmínkách její barevnou stálost až 15 let.

Prémiová fólie pro vnější použití obsahuje speciálně vyvinutý polyakrylát. Ten v podobě průhledné krycí vrstvy chrání jak barvu, tak i základní fólii. Díky tomu je fólie mimořádně odolná nejen vůči povětrnostním vlivům, ale i vůči poškrábání. V současné době je v nabídce ve 26 barevných provedeních včetně dřevodekorů a jednobarevných fólií.




Zákaznický servis

Součástí filozofie společnosti RENOLIT je prvotřídní technický servis a individuální přístup k zákazníkovi. Zákazníci se mohou spolehnout nejen na kvalitu nabízených výrobků, ale i na inovativní řešení svých specifických požadavků. Odborníci ze společnosti RENOLIT každodenně přicházejí s řešeními běžných problémů realizátorů a architektů.

Šetrné čištění exteriérových fólií

Čištění exteriérových fólií je problematika, jíž denně čelí realizátoři staveb i profesionální úklidové firmy. I přes veškerou opatrnost může na stavbě dojít ke znečištění bezchybné okenní fólie omítkou nebo fasádní barvou. „Chceme hovořit o tom, jak lze povrchy okenních fólií vyčistit beze zbytků nečistot a bez poškození tak, aby okenní rám i křídla dlouho vypadaly esteticky a zároveň odolávaly povětrnostním vlivům," vysvětluje Ing. Ladislav Csanda, jednatel společnosti RENOLIT Tábor.

Společnost RENOLIT představuje nenáročný a efektivní způsob čištění exteriérové fólie od barvy, omítky, zbytků lepidla apod., aniž by byla nutná odborná pomoc. Základní pravidlo při čištění exteriérové fólie zní: Nikdy nepoužívejte agresivní čisticí prostředky, které mají rozpouštěcí účinek. Naruší se tak kontakt lepidla s profilem, což způsobuje poškození. Rovněž nesmějí být použity žádné brusné materiály, benzin nebo ostré nástroje, které zanechávají trvalé mechanické stopy. Přílišné drhnutí a tření může zničit strukturu fólie, popřípadě vytvořit na povrchu fólie vlasové trhliny, které naruší její vzhled.

Pracovní postup

1. Očištění povrchu fólie

Na samotné čištění fólie postačí nástroje a prostředky běžně dostupné v domácnosti. Použijte vodu z vodovodu a saponát na mytí nádobí (je zakázáno používat agresivní čisticí prostředky). Tímto způsobem lze vyčistit cement, minerální omítky a fasádní barvy z povrchu fólie. Tímto způsobem však nelze čistit polyuretanovou pěnu a různé syntetické omítky.

2. Opláchnutí povrchu fólie

Znečištěný povrch fólie opláchněte rozprašovačem naplněným teplou vodou z vodovodu. Nepokoušejte se ale z povrchu odstranit částice, které se na něm nacházejí, mohli byste povrch poškrábat.

3. Aplikace saponátu

Po opláchnutí povrchu teplou vodou rukou naneste na znečištěná místa saponát. Jemně ho vetřete.


Očištění povrchu fólie

Opláchnutí povrchu fólie

Aplikace saponátu

 

4. Odstranění nečistot

Na zvlhčený povrch naneste vlhký novinový papír. Nechte ho na znečistěném místě působit minimálně 5 minut. Během této doby povrch papíru několikrát navlhčete teplou vodou. Působením různých povrchových napětí a následným šokem se spojení naruší.

5. Druhé čištění

Z povrchu opatrně odstraňte papír. Místo opláchněte větším množstvím teplé vody. Znečištění z povrchu fólie opatrně odstraňte jemnou houbičkou nebo hadříkem. Je důležité fólii neustále oplachovat vodou, aby byly veškeré abrazivní části okamžitě odplaveny.

6. Opláchnutí

Naposledy opláchněte povrch fólie teplou vodou. Jsou-li všechny nečistoty z povrchu odstraněny, přetřete ho nasucho. Buďte důslední, jinak hrozí, že všechny abrazivní části budete roztírat po povrchu fólie.


Odstranění nečistot

Druhé čištění

Opláchnutí

 

Odborník radí

Tímto způsobem je možno po skončení výstavby úspěšně vyčistit lepidlo na obklady, omítku či fasádní barvu. Vyzbrojte se trpělivostí a časem. Při nešetrném čištění může být fólie nenávratně poškozena. Dobrých výsledků v krátkém čase lze docílit pomocí parního čističe. Je ale třeba používat ho s rozvahou. Před čištěním na stavbě doporučujeme vyzkoušet si nejprve celý proces na vzorku fólie.

Polyuretanovou pěnu z okna neodstraníte bez poškození fólie. Práce s tímto materiálem proto vyžaduje mimořádnou pozornost.

 
 
Reklama