Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výhody montovaného rodinného domu

Montované rodinné domy vynikají v porovnání s jinými stavebními technologiemi především rychlostí výstavby. Ale pozor! Nepleťte si pojmy montovaný dům a dřevostavba. Přesto, že i dřevostavby bývají montované, neznamená to, že montovaný dům, nemůže být z jiného materiálu. Montované domy z keramického betonu přináší oproti dřevostavbám i další výhody. Při zachování rychlosti výstavby mají řadu vlastností jako stavby zděné.

Video ze stavby Domu jedním tahem - Helena

Chytrá technologie pro stavbu rodinného domu

Dům jedním tahem (DJT) nabízí velmi rychlý a léty prověřený způsob výstavby domů z velkoplošných dílců z keramického betonu (Liaporbetonu) s minimem mokrých procesů. Keramický beton se vyznačuje vysokou pevností a žáruvzdorností, jako běžný beton. Oproti němu má ale navíc také nižší objemovou hmotnost a skvělé zvukové a tepelné izolační vlastnosti, takže dům bude mít i nízké nároky na vytápění. Unikátní stavebnicový systém z velkoplošných dílců umožňuje rychlou a přesnou výstavbu. Díky těmto a mnoha dalším výhodám ušetříte cenný čas při výstavbě a spoustu peněz nejen při realizaci domu, ale také při jeho užívání. Zvolíte-li tento kvalitní materiál a technologii, získáte bezproblémové bydlení v domě s dlouhou životností.

Vyberte si z 25 typových úsporných domů, které si lze přizpůsobit podle vlastních představ. Typový projekt k domu získáte při objednávce stavby od Dům jedním tahem zcela zdarma.

Pokládka střešní krytiny liapor hrubá stavba za 4 dny keramzit beton

Průběh výstavby – hrubá stavba za 4 dny

Po tom, co si vyberete některý z typových domů, a do projektu budou zapracovány úpravy dle vašich přání, vyrobí se všechny obvodové dílce a vnitřní příčky. U patrových domů je součástí dodávky také betonové schodiště a monolitický strop.

  • Stavba Domu jedním tahem začíná na připravené základové desce, kterou si můžete zrealizovat předem sami nebo ji nechat na DJT.
  • Realizace hrubé stavby patrového domu trvá pouhé 4 dny, realizace hrubé stavby přízemního domu trvá pouhé 2 dny.
  • Na stavbě bude čisto, žádné dodatečné sekání instalací, řezání drážek, broušení apod. Drážky a prostupy v dílcích pro rozvody topení, vody a kanalizace jsou včetně krabiček připraveny již z výroby. V případě potřeby lze však do snadno opracovatelného keramického betonu potřebné drážky přidělat.
  • Dílce mají z výroby hladký povrch. Pro konečnou vnitřní úpravu hladké strany dílce (od formy) stačí pouze stěrka. U hrubé strany dílce (ručně hlazené) lze použít jednovrstvou sádrovou omítku. Toto řešení přináší značnou úsporu v provedení omítek oproti zděným konstrukcím.
  • Izolační a akumulační schopnosti Domů jedním tahem se v průběhu zimy starají o tepelnou pohodu a v létě udržují rozumnou teplotu v domě.
  • Nespornou výhodou technologie Domu jedním tahem je, že při realizaci hrubé stavby probíhá minimum mokrých procesů, což umožňuje nastěhování do domu ihned po finálním dokončení výstavby.

Hrubá stavba, která by vám jinak zabrala týdny či měsíce, bude hotova do čtyř pracovních dnů. Navíc se zárukou výrobce.

Dům k dokončení do 2 měsíců

Další možností, kterou DJT nabízí, je převzít dům ve fázi „dům k dokončení“. Stavba domu do této fáze realizace netrvá déle než 2 měsíce. Po realizaci hrubé stavby (popsané výše) následuje montáž krovu a pokládka střešní krytiny s okapovým systémem Bramac, osazení oken a vchodových dveří.

Dokončení už je na vás. Ať už se ale rozhodnete dokončit dům sami, nebo s pomocí zručných řemeslníků z vašeho okolí, budou práce díky technologii DJT rychlejší a náklady na ně nižší, než u zděného domu. Dům lze dokončit do 6 měsíců od zahájení výstavby. Díky minimu mokrých procesů stavba nepotřebuje „vymrznout“ přes zimu a je ihned po dokončení připravena k nastěhování.

Chcete vidět, jak se bydlí v domech jedním tahem? Navštivte s námi výrobu, probíhající stavby i již obydlené domy. Více informací najdete na www.dumjednimtahem.cz.

Základová deska na podsypu z Liaporu
Základová deska na podsypu z Liaporu
2. den zahájení montáže
Den zahájení montáže
3. stavba 1. NP, montáž přízemí, osazení schodiště a polostropů
Stavba 1. NP, montáž přízemí, osazení schodiště a polostropů

4. Zalití styků stěn, betonáž stropu
Zalití styků stěn, betonáž stropu
Montáž stěn patra
Montáž stěn patra
5. montáž stěn patra
Montáž stěn patra

Zalití styků stěn, dokončení montáže
Zalití styků stěn, dokončení montáže
8. dokončená hrubá stavba
Dokončená - hrubá stavba
9. montáž krovu, stavba komínu
Montáž krovu, stavba komínu

Stavba krovu
Stavba krovu
11. Pokládka střešní krytiny
Pokládka střešní krytiny
12.-Hotový-dům,-připravený-k-nastěhování
Hotový dům, připravený k nastěhování


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.