Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dům za 24 hodin… ohlédnutí zpět…

Na stavbě pracovalo podle časového harmonogramu současně max. 8 řemeslníků a mistr.

Celý záměr vznikl jako výzva a odpověď na „rychlou realizaci“ u dřevostaveb. Chtěli jsme prokázat, že i zděnou stavbu z Ytongu lze realizovat rychle a kvalitně.

Zprojektovali jsme a připravili realizaci nízkoenergetického přízemního domu 3+1 o podlahové ploše 72 m2, řekl Ing. Daniel Kozel, majitel firmy DK1 a pokračoval detaily stavby:

Příprava celé akce nijak zásadně nevybočovala z naší běžné přípravy na realizaci domů z Ytongu:

  • projektová dokumentace a povolení ke stavbě 4 měsíce
  • základová konstrukce – spodní stavba 4 dny
  • hrubá stavba – zdivo, střecha vč. krytiny, výplně otvorů 24 hodin (obvykle 8 dnů)
  • dokončovací práce vč. kolaudace 25 dnů + 5 dnů techn. přestávek

Technologicky jsme měli pouze komplikaci s požadavkem na vysokou počáteční pevnost malty, tmele a betonu ve ztužujícím věnci. Toto jsme zajistili přidáním speciálních přísad pro urychlení tuhnutí a tvrdnutí. Bylo nutné dodržovat technologické postupy pro práci s těmito materiály.
Pro celý záměr byl zpracován časový harmonogram i s časovou rezervou, kterou nebylo třeba čerpat. Na stavbě pracovalo současně max. 8 řemeslníků a mistr.




Kolaudace a předání domu proběhlo běžným způsobem.

Kritické hlasy a obavy ohledně rychlosti, kvality stavby, vlhkosti, nějakých chyb nebo dodatečně se vyskytujících vad, se nepotvrdily. Ze zkušeností se stovkami staveb z Ytongu jsme nepředpokládali nějaké komplikace.
Nejčastější připomínkou je vlhkost anhydritových litých podlah a s tím související technologická přestávka. Nejčastější vytápění máme elektrické podlahové od firmy Fenix v pátém dnu můžeme začít postupně topit a vyschnutí podlah je otázkou dnů. Vypařenou vlhkost odstraňujeme nasazením odvlhčovačů.
I v předaném domě vlhkost stále kontrolujeme. Stavebníkům předáváme s domem jako dárek i meteostanici s měřením vlhkosti tak, aby si dokázali dlouhodobě hlídat vlhkost okolo 50%.

Dům za 24 hodin získal prestižní ocenění GOLDEN SABRE AWARDS

DK1: Nové projekty a výzvy…

Připravujeme výstavbu 6 malometrážních Nízkoenergetických domů (NED) v Třebovicích, které chceme opět zrealizovat v rekordním čase.

 
 
Reklama