Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lepení velkoformátových mega-obkladů s ultra-flexibilním lepidlem Ceresit CM 77 UltraFlex

Při lepení velkoformátových obkladů v sanitárních prostorách Kulturního a kongresového centra v rakouském Eisenstadtu prokázalo své unikátní výhody ultraflexibilní lepidlo Ceresit CM 77 UltraFlex. Do sanitárních prostor navrhli architekti obklady o velikosti 3000 × 1000 mm a tloušťky pouhé 3 mm. Lepit takto velké formáty však není úplně snadné.

Po 20 měsíců trvající rekonstrukci bylo v Eisenstadtu, hlavním městě rakouské spolkové země Burgenland, otevřeno nové Kulturní a kongresové centrum. S kapacitou 1 100 míst k sezení ve dvou prostorných sálech nabízí nově zrekonstruované centrum pod jednou střechou optimální zázemí pro různé typy kulturních nebo komerčních akcí.

Kulturní a konferenční centrum Eisenstadt je ideální pro kulturní akce, konference, semináře, veletrhy a firemní prezentace. Centrum po nedávno skončené rekonstrukci nabízí velký sál s galerií pro 800 osob a malý sál pro 273 lidí. Sály jsou od sebe odděleny mobilní stěnou a snadno mohou být propojeny. Objekt má navíc ve 3. patře další sál pro 120 osob a ten lze rozdělit posuvnými příčkami do tří samostatných místností. Kromě velkého cateringového zázemí jsou k dispozici i další dvě zasedací místnosti.

Do sanitárních prostor Kulturního a kongresového centra v Eisenstadtu navrhli architekti obklady o velikosti 3000 × 1000 mm a tloušťky pouhé 3 mm z nabídky australské firmy Forezzi. Ta se specializuje na dodávky unikátních, inovativních a vysoce kvalitních obkladových materiálů z přírodního kamene (vápence, travertinu, mramoru, žuly apod.), skla a mozaiky z Itálie a Španělska. Použité obklady Forezzi z kolekce Laminam Progetto Collection jsou součástí kolekce obkladů, nabízejících bílou a 24 jednobarevných odstínů z pastelových, neutrálních, dominantních i doplňkových barev. Barva, prvotřídní povrch a mega-veliký formát jsou silným nástrojem pro každého interiérového designéra a nejinak tomu bylo i Eisenstadtu.

Lepit takto velké formáty však není úplně snadné a povrdily to i zkušenosti obkladačů z firmy Wolfganga Böhma z Neusiedelu. „Na obkladech sanitárních místností kulturního centra jsme pracovali od srpna do září 2012 a při lepení 300 m2 velkoformátových obkladů Forezzi jsme nasadili čtyři obkladače,“ uvádí Wolfgang Böhm a dodává: „Nejdřív jsme museli vyřešit otazníky s manipulací takto velkých obkladů, pak přišla na řadu otázka vhodného lepidla. Klasická lepicí malta už často není dostatečně flexibilní k spolehlivému upevnění podobných typů obkladů, protože se nemůže přizpůsobit vznikajícímu povrchovému napětí. Problémem při lepení velkoformátových obkladových materiálů s minimem spár je i dlouhodobé uzavření vlhkosti v podkladu. Hledali jsme proto lepidlo, které tato rizika eliminuje a našli jsme novinku v sortimentu Ceresit, CM 77 UltraFlex s technologií Flextec®. Byla to jasná volba – toto lepidlo se nám jevilo jako nejlepší a výsledky práce to potvrdily.“

Důvodů pro volbu nového ultraflexibilního lepidla bylo více. U běžných cementových lepidel dochází na tak velkých lepených plochách ke smršťování, vysychání a deformaci. Alternativou jsou epoxidová lepidla, ty ale vyžadují speciální výbavu a nářadí a navíc dráždí pokožku obkladačů. To vše u lepicí malty CM 77 UltraFlex odpadá, lepidlo je navíc okamžitě připraveno k využití, vykazuje vysokou flexibilitu, pevnost lepení a dlouhou otevřenou dobu (více jak 30 minut). Při práci tak dává možnost vyrovnávat lepené desky i po umístění do lepidlového lože. Spotřeba při lepení v Eisenstadtu představovala 2,7 kg/m2. Při pracovním postupu hrálo klíčovou roli vyrovnání podkladu, pro desky 3 × 1 m bylo potřeba dosáhnout rovinatost na 100 %. Poté byla podkladová plocha ošetřena penetrací (Ceresit CT 19) s cílem sjednotit savost a povrchovou strukturu podkladu. Penetrace (Ceresit CT 19) redukuje savost podkladu, zlepšuje jeho pevnost a následnou přídržnost lepidla. Současně váže případný prach, vzniklý broušením spojovacích spár v sádrokartonu. Po vyměření celé plochy a rozměrových úpravách jednotlivých dílů se mohly velkoformátové obklady Forezzi lepit.

Postup prací

1. Vyrovnání podkladu


Při lepení takto velkých formátů musí kvalita a rozměrové tolerance podkladové plochy splňovat ty nejvyšší nároky. Proto je kontrola rovinatosti podkladu u podobných realizací zcela zásadní. Jakékoliv nerovnosti podkladu musí být před lepením odstraněny – mají totiž negativní dopad na stabilitu a trvanlivost obkladu. Dodatečné vyrovnání výškových nerovností pomocí lepicí malty, které je obvyklé u běžných formátů obkladů a dlažby, není z důvodu obtížné manipulace s velkými formáty možné. Kontrola rovinatosti podkladových stěn ze sádrokartonu v sanitárních místnostech kulturního centra v Eisenstadtu ukázala, že podklad má vynikající kvalitu a je vhodný pro lepení velkoformátových obkladů.

 

2. Penetrace

Penetraci Ceresit CM 19 nanášela realizační firma s cílem sjednotit savost a povrchovou strukturu podkladu. Použitá penetrace redukuje savost podkladu, zlepšuje jeho pevnost a následnou přídržnost lepidla. Současně váže případný prach, vzniklý broušením spojovacích spár v sádrokartonu.

3. Společná odpovědnost za plánování, zpracování a montáž velkoformátových desek

Jednotliví odborníci museli pro dosažení perfektního výsledku pracovat při plánování, zpracování a montáži „ruku v ruce“. Jen tak bylo možné dosáhnout perfektního výsledku. Základem byl projektanty připravený detailní plán pro instalatéry, sádrokartonáře, sklenáře a obkladače s detaily velikosti každé desky a umístěním prostupů.

4. Zpracování prostupů velkoformátových desek zajistil sklenář


Vzhledem k podobnosti použitého materiálu se skleněnými deskami zodpovídal za řezání a výrobu prostupů sklenář. Po přípravě a rozvržení plánu a vybaven potřebným zařízením opracoval velkoformátové desky s obdivuhodnou rychlostí a přesností. Ke slovu se dostala i tradiční řezačka skla.

 

5. Instalace desek

První pokus: lepení s CM 77 UltraFlex kombinovanou metodou




Vzhledem k pozitivním zkušenostem z instalací velkoformátových obkladů začali obkladači lepit desky kombinovanou metodou, tj. nanášeli lepidlo na stěnu (stěrkou se zuby 6 × 6 × 6 mm) i na zadní stranu obkladových desek (zuby 4 × 4 × 4 mm). Hned první deska s naneseným lepidlem však byla při instalaci na stěnu poškozena. Důvodem byla nízká tloušťka desek a otvory pro instalace, díky kterým byla pevnost obkladových desek výrazně snížena.

Druhý pokus: lepidlo CM 77 UltraFlex na podkladové stěně

Po počátečních potížích změnili pracovníci způsob lepení a začali aplikovat lepidlo Ceresit CM 77 UltraFlex klasickou metodou přímo na povrch stěny s 6 × 6 × 6 mm zubovou stěrkou. Bezprostředně po aplikaci se povrch naneseného lepidla lehce navlhčil – vlhkost totiž urychluje dobu vytvrzení.




Poté obkladači zvedli obkladovou desku z pracovního stolu a umístili ji na lepidlo CM 77. Při manipulaci pomohly přísavky. S jejich pomocí mohly být desky nejen položeny na podkladovou stěnu, ale také se s nimi dala deska zvedat s cílem získat dokonale srovnanou plochu.




Poté, co se tým obkladačů „sehrál“, pokračovaly práce velmi rychle. Nanesla se CM 77 – lepidlové lože se lehce zvlhčilo – velkoformátový obklad se zafixoval – zkontrolovala se rovinatost – udělaly se korekce atd. Další výhodnou vlastností elastické, plastické konzistence lepidla CM 77 je mimořádně kvalitní smočení zadní strany obkladu v lepidlovém loži. Navzdory poměrně velkému formátů ozubení stěrky (6 × 6 × 6 mm) dosáhli obkladači smočení zadní strany obkladu z více než 90 %. Takto nalepený obklad tedy již nebylo možné i vzhledem k jeho minimální tloušťce od podkladu opětovně oddělit.

Výsledek: výjimečně rovný a zarovnaný povrch





Závěr

Při realizaci zapracovala souhra těchto prvků:

  • plánování
  • kvalita povrchu
  • zpracování materiálu sklenářem
  • vynikající řemeslníci
  • vynikající materiálové vlastnosti lepidla Ceresit CM 77 UltraFlex
 
 
Reklama