Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Diferencované prostorové sekvence v Uttingu

Nová obytná čtvrť Schmucker v Uttingu u jezera Ammer je tak přirozená ve své diferenciaci mezi exteriérovými a interiérovými prostory, tak srozumitelná ve svém sledu veřejných, poloveřejných a soukromých prostor, že se člověk až diví, proč tuto kvalitu nemá více obytných čtvrtí. V Uttingu, který čítá 4 000 obyvatel, se o tuto kvalitu postarali architekt Gerold Heugenhauser a projektová manažerka Patricia Ezcurra ze studia WWA Architekten z Mnichova.

Znáte ten pocit, když se všechno dokonale sejde a téměř nic vás netrápí? Tento pocit můžete mít i u prostor, budov a celých obytných areálů. Když architektura a způsob jejího umístění nebo vzájemný vztah jednotlivých budov vytváří „snadno obyvatelné“ prostory, které mají svůj vlastní charakter, lze hovořit o úspěšných prostorových sekvencích. V takovém případě je architektura schopna poskytnout svým uživatelům obohacující nabídku, která je vhodná pro každodenní život. Kdy něco takového vzniká? Pokud zodpovědní architekti nenavrhují pouze budovy, ale za stejně důležité považují i prostory mezi nimi.

Sofistikované, efektivní a cenově dostupné bydlení

V celkem 25 nových budovách vzniklo 88 cenově dostupných a dotovaných bytů. Jejich obytná plocha se pohybuje mezi 38 a 110 m2, každý z nich má balkon nebo terasu a je rozdělen na 1 až 5 místností, z nichž některé jsou umístěny pod jednoplášťovou střechou. Byty se pronajímají za čisté nájemné 11,50 €/m2, což je na poměry nájemného u jezera Ammer přiměřené. Cílem je heterogenní a sociálně smíšená čtvrť, která dobře zapadá do daného místa, se záměrem, aby bylo v dlouhodobém horizontu dosaženo sociální a ekonomické udržitelnosti. S obecní dotací na bydlení ve výši 13 milionů eur se podařilo dát dohromady částku na výstavbu a rozvoj ve výši 30 milionů eur na zahájení projektu. V roce 2017 byla v celé Evropě vyhlášena architektonická soutěž, kterou společnost WWA Architekten vyhrála.




Architektonický recept

K zahuštění centra obce byla použita rozptýlená zástavba, a to i přes dostatečnou prostorovou velkorysost. Architekti navrhli pro pozemek o rozloze 13 000 m2 šest objektů, které tvoří 25 domů s jednoplášťovými střechami vklenutými do sebe nebo proti sobě. Z urbanistického hlediska jsou mimořádně dobře umístěny. Nejenže všech 25 domů chytře skrývá svou skutečnou celkovou velikost zhruba 9 000 m2 užitné obytné plochy, ale menší šířky budov umožnily také zachovat malé odstupy od sousedních nemovitostí, jak zmiňuje Patricia Ezcurra.

Zelené plochy místo plotů

Bydlení v této nové bytové oblasti musí být příjemné. Noví nájemníci si mohou užívat městského životního stylu v mírně zahuštěné obytné zóně na venkově. Ze všech stran se otevírají výhledy do zeleně a osázených zahrad. Místo plotů nebo živých plotů architekti navrhli velkorysé a promyšlené prahy a volná prostranství. Místo má veselý nádech. Mezi domy můžete procházet sem a tam, ale pokud máte cit pro dobré soužití, hned poznáte, kterým cestám nebo stranám domů se vyhnout, protože jsou soukromější než jiné. Obyvatelé těží z průchodu bez aut, která parkují v podzemních garážích. Děti si mohou bezpečně hrát na dětském hřišti, a přestože se nachází uprostřed lokality, využívají ho všechny děti v okolí. V prvním domě u hlavní silnice se nachází společenská místnost, kterou mohou využívat i externí spolky. Lidé tak na sebe budou narážet, seznamovat se a navazovat kontakty – noví obyvatelé lokality Schmucker a jejího okolí. Krásné na tom je, říká Heugenhauser, že veřejnost může využívat i zelené plochy a společné prostory.




Ekologicky šetrná konstrukce

Skupiny domů byly postaveny v pěti stavebních etapách v hybridní dřevěné konstrukci. To znamená, že střechy, stropy a stěny jsou ze dřeva a výtahové šachty, schodišťová jádra a suterény byly postaveny ze železobetonu. Redukovaný barevný koncept exteriéru se s tímto materiálovým pojetím na úrovni stavby dobře páruje: tón udávají předsazená smrková prkna a PREFA střešní panely R.16 v barvě P.10 tmavě šedá. Všechny klempířské doplňky, okna a balkonová zábradlí, ale také protipožární fasádní oplechování mezi podlažími mají stejnou barvu jako hliníková střecha. „PREFA vstoupila do hry, když firma zabývající se dřevostavbami vyrobila první vzorovou fasádu. Díky materiálu, ale také díky sortimentu, který dokáže nabídnout všechny potřebné spoje a odvodňovací prvky z jednoho zdroje, byla PREFA ideálním řešením pro koncept efektivního bydlení. Navíc s neuvěřitelnou 40letou zárukou na stálobarevnost i na materiál,“ vysvětluje Heugenhauser důvod, proč na ploše 2 950 m2 nebyla použita žádná jiná střešní krytina. Tímto způsobem se podařilo realizovat barevný koncept tón v tónu, který opticky sjednocuje protilehlé stavební konstrukce, dodává Patricia Ezcurra.




O projektu:

Země: Německo
Objekt, místo: bytový komplex, Utting
Typ stavby: novostavba
Architekti: WWA Architekten
Realizace: Dachdeckerei Urban
Typ střechy: střešní panel R.16
Barva střechy: P.10 tmavě šedá
FOTOGRAFIE: Croce & WIR



PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...