Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavba domu začíná kvalitními základy

Každá stavba domu potřebuje nejdříve kvalitní základy. Ty přenášejí hmotnost domu na geologické podloží, rozhodně se na nich proto nevyplatí šetřit. Ať už na svůj vysněný dům hypotéku již máte nebo teprve po internetových kalkulačkách hledáte tu pravou, myslete při stavbě i na výdaje, které vás budou stát poctivé základy vašeho nového domu.

Správný typ základů na rovném podloží

Pokud se chystáte stavět rodinný dům obvyklé velikosti, nejspíše budou jeho základy položeny v podobě základových pasů nebo desky. Na cenu základů myslete i při žádosti o hypotéku, vyplatí se na nich nešetřit. Hypotéku si můžete spočítat na hypoteční kalkulačce. Položení základů a jejich technologie se vždy odvíjejí od typu podloží a jeho geologických parametrech. Správné základy rovnoměrně rozptylují hmotnost domu a udržují jeho stabilitu. Pokud si nedáte pozor a základy budou mělké či nerovnoměrné, nevyhnete se v budoucnu velkým problémům při stavbě i obývání nemovitosti. Proto se vyplatí dbát na důslednost a vše si průběžně kontrolovat.

Geologický průzkum je nutnost

Nejdříve je potřeba si sjednat geologický průzkum. Projektanti podle něj zjistí, jaký druh zeminy se nachází pod budoucí stavbou, jestli podzemní voda nedosahuje hraniční výšky a případně změří i množství radonu. Důležitým poznatkem je také sklon pozemku, který ovlivní technologii stavby. Projektant by měl s geologem vždy přímo spolupracovat, aby se stavba obešla bez komplikací. Následně se podle typu zeminy podloží upraví a urovná se základová spára. Zde se budou základy domu dotýkat podloží. Do projektové dokumentace se zapisují všechny tyto geologické parametry, včetně dalších údajů o stavbě základů.

Do jaké hloubky?

U nemovitostí bez sklepa dosahují většinou základy do hloubky až jednoho metru, široké mohou být i více než půl metru. V podloží, jež nemá ideální vlastnosti, však může hloubka nabýt až na 140 cm. Reálná podlaha domu pak bude hraničit s ryskou minimálně 15 cm nad terénem. Pokud by byl tento nulový bod nižší, mohlo by do domu zatékat nebo by mohlo docházet k jiným poškozením vlivem počasí.

Před zalitím musí vše zkontrolovat dozor

Pod základy se ukládají veškeré sítě a kanalizační odvody. Pokud si majitel chce pořídit tepelné čerpadlo, klimatizační jednotku nebo podobná zařízení, projekt musí počítat i s jejich uložením. Před zalitím betonem by měl celý proces zkontrolovat stavební dozor – každá nerovnost nebo ošizení by se mohly v budoucnu velmi vymstít, třeba i narušenou statikou.

Zalití správným typem betonu

Dejte si pozor také na volbu betonu – existuje více druhů a pro každou stavbu a prostředí se hodí jiný. Stavba musí být izolována proti vzlínání vody – izolují se rovnou základy nebo se využije rozhraní základů a samotného domu. Kromě správného typu a kvality betonu si zjistěte i cenu za dovoz na vaši stavbu, ta může významně ovlivnit konečnou cenu za základy. A hlídejte si i čas – buďte na chvíli příjezdu betonu maximálně připraveni, směs má zaručenou kvalitu jen několik hodin.

Kvalita se vyplatí

Na dvakrát betonem přelitých základech se již může začít doopravdy stavět nový dům. Myslete na to, že každé ošizení základů bude mít vliv na celkovou trvanlivost nemovitosti a v nejhorším případě i na její statiku a vaši bezpečnost. Proto na základech opravdu nešetřete a do předběžných nákladů na stavbu a případnou hypotéku započítejte i výdaje, které počítají s kvalitou.

 
 
Reklama