Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Piemonte, Itálie: Fotbalové hřiště v Bardonecchii dokáže snadno změnit dres

Fotbalový stadion v horské obci Bardonecchia v oblasti Val di Susa v provincii Turín na severu Itálie prošel kvůli letnímu soustředění předního italského fotbalového týmu skupiny A výraznou proměnou. Na stávající umělý povrch z roku 2007 byla instalována netkaná geotextilie DuPont™ Typar® a na ni byl položen přírodní travní koberec.


Fotbalový stadion v Bardonecchii: nová herní plocha
s přírodním trávníkem na geotextilii DuPont™ Typar®;
foto: Bruno Marabotto, všechna práva vyhrazena

Fotbalový stadion v horské obci Bardonecchia v oblasti Val di Susa v provincii Turín na severu Itálie prošel kvůli letnímu soustředění předního italského fotbalového týmu skupiny A výraznou proměnou. Na stávající umělý povrch z roku 2007 byla instalována netkaná geotextilie DuPont™ Typar® a na ni byl položen přírodní travní koberec. Díky použité geotextilii je nyní fotbalové hřiště rovnější a stabilnější a lépe odvádí vodu. Po skončení fotbalového soustředění bude možné travnatý povrch odstranit a znovu odhalit umělý trávník.

Obec Bardonecchia, která je vlastníkem fotbalového hřiště, hledala pro zatravnění herní plochy takové řešení, které by nevyžadovalo zásadní přestavbu a zachovalo stávající umělý povrch, který je pro dané klimatické podmínky a nadmořskou výšku (1300 m) ideální. Řešení, které nakonec uspokojilo jak celoroční tréninkové nároky, tak potřeby sportovců na letošním letním soustředění, se našlo v podobě vyspělé netkané geotextilie DuPont™ Typar®, která byla položena na umělý trávník a překryta vrstvou travních drnů. Začala tak fungovat jako separační filtr, který účinně chrání jak nový, tak původní povrch a celé pole optimálně stabilizuje.

Instalace geotextilie DuPont™ Typar® na fotbalovém hřišti v Bardonecchii;
foto: Bruno Marabotto, všechna práva vyhrazena

S použitou geotextilií se snadno pracuje, a tak celá pokládka trvala jen jeden den. Když prší, DuPont™ Typar® dává vodě volný průchod a zabraňuje jejímu hromadění, které by vedlo ke žloutnutí trávy a zhoršení kvality herní plochy. Geotextilie díky své vysoké propustnosti dešťovou vodu filtruje a drenážní systém v podloží umělého trávníku ji odvádí pryč.

Instalace travního koberce na geotextilii DuPont™ Typar®;
foto: Bruno Marabotto, všechna práva vyhrazena

Autorem celé koncepce a zároveň vedoucím všech projektových prací byl Bruno Marabotto, odpovědný za sportovní stavby města Turína. Geotextilie DuPont™ Typar® chrání podloží hřiště a zabraňuje prorůstání kořínků trávy a pronikání zeminy do spodní syntetické vrstvy. Zároveň poskytuje ochranu i svrchnímu přírodnímu trávníku a usnadňuje jeho pozdější odstranění. Díky její vysoké pevnosti v tahu mohly na hřiště vyjet i těžké stroje, které povrch dokonale vyrovnaly a zpevnily.

Vlevo: původní fotbalové hřiště v Baldonecchii s umělým povrchem; vpravo:
nový povrch hřiště s geotextilií DuPont™ Typar® a přírodním trávníkem;
foto: Bruno Marabotto, všechna práva vyhrazena

Geotextilie DuPont™ Typar® je vyrobena ze spojitých polypropylenových vláken, spojených unikátní tepelnou technologií, která výrobku zaručuje vysokou homogennost a pevnost, dlouhou životnost a výborný počáteční modul pružnosti. Běžně se používá ke zpevnění cest a silnic, slouží jako separační filtr do odvodňovacích systémů a usnadňuje architektonická řešení krajiny.

Zleva doprava: role geotextilie DuPont™ Typar® pro instalaci; detail zeminy
s položenou geotextilií DuPont™ Typar®; pokládka geotextilie DuPont™
Typar® na fotbalové hřiště; foto: Bruno Marabotto,
všechna práva vyhrazena

O DuPont Building Innovations – DuPont™ Typar® je produktem divize DuPont Building Innovations. Ucelená nabídka této divize zahrnuje řadu novátorských řešení od energeticky úsporných systémů až po estetické a trvanlivé řešení povrchů interiérů i exteriérů. Svou bezpečností, trvanlivostí, krásou a energetickou úsporností významně přispívají k rozvoji moderního stavitelství – uplatňují se při výstavbě všech druhů budov a staveb, silnic, mostů a další infrastruktury a též zahrad, ale také při ochraně nebo rekonstrukci současných i historických staveb.

K nejznámějším výrobkům a značkám divize DuPont Building Innovations patří DuPont™ Corian® (vyspělý povrchový materiál pro interiérový design a architekturu), DuPont™ Zodiaq® (kompozitní povrchový materiál na bázi křemene pro interiérový design), DuPont™ Tyvek® (vyspělé stavební membrány), DuPont™ Energain® (tepelně akumulační panely), DuPont™ Typar® (netkaná geotextilie pro stavebnictví) a DuPont™ Plantex® (netkaná geotextilie pro terénní úpravy).

O společnosti DuPont – DuPont je výrobní a obchodní společnost, aplikující nejnovější poznatky vědy. Byla založena v roce 1802 a využívá vědecké poznatky k vytváření udržitelných řešení, vedoucích k lepšímu, bezpečnějšímu a zdravějšímu životu lidí na celém světě. Ve více než 90 zemích nabízí širokou škálu produktů a služeb v zemědělství, potravinářství, stavebnictví, komunikacích a dopravě.

 
 
Reklama