Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová generace tepelných izolantů pro zateplovací systémy Isover TWINNER

Potřeba zateplení většiny stávajících staveb při splnění nových požárních požadavků způsobily, že společnost Isover přichází s novým typem tepelné izolace pro zateplovací systémy ETICS. Isover TWINNER je sendvičově uspořádaná tepelně a zvukově izolační deska z minerální vaty a šedého expandovaného polystyrenu, která se zejména vyznačuje výbornými izolačními vlastnostmi a třídou reakce na oheň B.

Vývoj v oblasti zateplení stěn neustále pokračuje, zejména v oblasti zvyšování izolačního výkonu, akustiky a požární bezpečnosti, to vše při zachování spolehlivosti a celkové ekonomiky. Také z tohoto důvodu společnost Isover zodpovědně přistupuje k vývoji a inovacím vlastních produktů pro zajištění vhodného řešení k dosažení maximální úspory energií s vynaložením optimálních investic.

Isover TWINNER je sendvičově uspořádaná tepelně a zvukově izolační deska, která je tvořena izolačním jádrem z grafitové izolace Isover EPS GreyWall a krycí vrstvou tvořenou izolační deskou Isover TF PROFI tloušťky 30 mm. Spojení desek je provedeno průmyslovým slepením PUR lepidlem, které zajišťuje vysokou pevnost v tahu i smyku a umožňuje ekonomickou výrobu izolačních desek pro energeticky úsporné objekty v běžných tloušťkách 150–300 mm.

Hlavní výhody Isover TWINNER:

  • výborné protipožární vlastnosti – třída reakce na oheň B-s1,d0
  • vyhovuje požárním požadavkům dle ČSN 73 0810 bez použití požárně dělících pásů (0–22,5 m)
  • výborné izolační vlastnosti λD = 0,033–0,034 W/mK
  • jednoduchá zpracovatelnost při minimální hmotnosti
  • dokonalá ochrana šedého EPS proti slunci (není nutné stínění, možná montáž z lávek)
  • běžné tloušťky izolace až 100–300 mm (vhodné i pro nízkoenergetické a pasivní domy)
Isover TWINNER – detail
Isover TWINNER – detail
Isover TWINNER
Isover TWINNER
Ukázka aplikace na fasádu RD
Ukázka aplikace na fasádu RD
Ukázka ??? detailu na RD
Ukázka řešení detailu na RD
Ukázka ??? detailu na RD
Ukázka řešení detailu na RD
 
Dodatečné zateplení (výška objektu h nad 12 m)
Dodatečné zateplení (výška objektu h nad 12 m)
Zkouška ISO 13 785-2
Zkouška ISO 13 785-2

Kromě standardních zkoušek v rámci certifikace byla velká pozornost věnována ověření požárních vlastností. Izolační desky Isover TWINNER splnily podmínky pro zařazení do třídy reakce na oheň B-s1,d0. Nadstandardně byla provedena také zkouška dle ISO 13 785-1, která umožnila splnění ČSN 730810 bez požárně dělících pásy a velkorozměrová požární zkouška dle ISO 13 785-2. Jedná se unikátní požární test, který doposud nebyl v ČR prováděn. Velkorozměrová zkouška simuluje chování zateplovacího systému v extrémních podmínkách plně rozvinutého požáru. Během vlastních zkoušek nedošlo u Isover TWINNER k žádnému hoření ani podstatnému vývoji kouře. Zateplení fasády nešíří ani extrémní požár a zůstává celistvé, tzn., že nedošlo k žádnému odpadávání ani odkapávání částic zateplení.


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize ISOVER
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize ISOVER

ISOVER nabízí nejširší sortiment tepelných, zvukových a protipožárních izolací v té nejvyšší kvalitě na českém trhu: produkty z čedičové i skelné vlny, expandovaného polystyrenu a doplňky pro systémová izolační řešení.