Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč na izolaci záleží?

Výrobky Knauf Insulation jsou klíčem k udržitelným budovám

Svět pravděpodobně již dosáhl vrcholu v produkci fosilních paliv. 40 % veškeré energie se přitom spotřebuje právě v budovách. To je více než v dopravě nebo průmyslu. Celý hodnotový řetězec ve stavebnictví proto čeká výrazná modernizace směrem k budovám s téměř nulovou spotřebou. Společnost Knauf Insulation k tomu hodlá výrazně přispět. Důkazem environmentálního úsilí Knauf Insulation je i její nová technologie pojiva ECOSE®.

Díky změně evropské legislativy budou muset mít všechny nové budovy v EU, postavené od roku 2020, téměř nulovou spotřebu energie. Tím se ovšem zabrání pouze dalšímu zhoršování situace. Pokud chceme emise skleníkových plynů z budov skutečně odstranit, pak čeká do roku 2050 téměř všechny komplexní energeticky úsporná renovace. Proč si myslíme, že je to důležité?

Několik čísel:

  • Potenciál úspor energie v budovách EU je přes 270 miliard euro. To je jinými slovy 3,3 milionu barelů ropy denně, což je jako kdybychom ze silnic odstranili 230 milionů automobilů.
  • Ambiciózní program renovace stávajících budov by EU přinesl 530 000 pracovních míst.
  • Z provozu budov lze každoročně ušetřit 460 miliónů tun emisí CO2.
  • Potenciál úspor energie v EU je patnáctkrát vyšší než instalovaný výkon všech větrných elektráren.

Energetika je jedno z nejdiskutovanějších témat současnosti, ale veřejná debata se stále zaobírá zejména novými zdroji. Proto je třeba neustále zdůrazňovat, že tím nejčistším a nejlevnějším zdrojem jsou úspory,“ říká Ondřej Šrámek ze společnosti Knauf Insulation. „Tuto filosofii úspor, snižování energetické náročnosti a tlak na inovace se snažíme v souladu s naší vizí podporovat napříč společností a aplikujeme ji i na svou vlastní výrobu,“ dodává.

Výrobky Knauf Insulation jsou klíčem k udržitelným budovám

Produkty Knauf Insulation jsou vyráběny z obnovitelných, hojných anebo recyklovaných zdrojů. Příkladem je dřevo v dřevěné vlně, kámen v kamenné minerální vlně nebo recyklované sběrné sklo u skelné minerální vlny (ve výrobním závodě v Krupce u Teplic přes 80 %). Firma v posledních letech navyšuje poměr obnovitelných a recyklovaných materiálů a omezuje používání neobnovitelných materiálů.

I díky vysokému podílu recyklovaného skla se energie vložená do výroby skelné minerální vlny při typické instalaci do šikmé střechy vrátí během pouhých 6 týdnů. Kamenná minerální vlna u vnějších stěn má pak typickou energetickou návratnost 9 týdnů. Při životnosti izolace 50 let se tak vložená energie několikasetkrát vrátí.

Důkazem environmentálního úsilí Knauf Insulation je i její nová technologie pojiva ECOSE® Technology, kterou firma představila v roce 2009. Technologie je založena na rychle obnovitelných materiálech namísto petrochemického základu. Vata vyrobená touto technologií neobsahuje žádné formaldehydy, fenoly, akryláty a ani žádná umělá barviva či bělidla.

Kvalitu izolací s ECOSE® Technology potvrzují také mnohá ocenění jako např. v ČR Inovace roku 2009 nebo zlatá medaile IBF 2010. Ze světových ocenění je to pak cena Izolace roku ze světové konference Global Insulation 2009, nebo cena Dubo Award 2009 za přínos k ochraně životního prostředí z nizozemského Rotterdamu. Unikátem je pak prestižní certifikát Eurofins Gold za kvalitu vnitřního ovzduší, kde se Knauf Insulation stal v kategorii izolací vůbec prvním držitelem tohoto ocenění na světě.

Snižování ekologického dopadu vlastní výroby

Knauf Insulation snížila mezi lety 2008 a 2009 celkovou spotřebu energie a s ní spojené emise CO2 na tunu výrobků. Firma pravidelně přezkoumává dopad svých výrobních aktivit a dbá na jeho celkovou minimalizaci. Integrovaný systém managementu certifikovaný ISO 9001, ISO 14001, EN 16001 a OHSAS 18001 pomáhá monitorovat spotřebu energií, tvorbu odpadu a emisí skleníkových plynů, použití materiálů, vody a také dopad dopravy a provozu kanceláří.

  • Celková emisní náročnost výroby byla mezi lety 2008 - 2009 snížena o 11 %
  • Efektivita nakládání s vodou se v roce 2009 proti minulému období zvýšila o 18,3 %
  • Například ve Velké Británii firma zahájila zpětný odběr palet
  • Knauf Insulation bedlivě sleduje výrobní proces vlastních výrobků prostřednictvím „analýzy životního cyklu“ - tzv. LCA. Tyto analýzy slouží k efektivnějšímu snižování ekologického dopadu výroby.
Výroční zpráva o udržitelnosti za rok 2010
KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...