Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový protipožární systém BETA-ROCK pro zateplení betonových stropů

Jak kvalitně zateplit železobetonové konstrukce stropů nad suterénem a zároveň zajistit jejich dostatečnou protipožární ochranu? Tato otázka je více než na místě. Nezateplené sklepní prostory se nemalou mírou podílejí na tepelných ztrátách budov. Odpovědí a řešením je nový protipožární systém BETA-ROCK.

Jak kvalitně zateplit železobetonové konstrukce stropů nad suterénem a zároveň zajistit jejich dostatečnou protipožární ochranu? Tato otázka je více než na místě, protože nezateplené sklepní prostory se nemalou mírou podílejí na tepelných ztrátách budov. Odpovědí a řešením je nový protipožární systém BETA-ROCK, který právě pro zateplení betonových stropů vyvinula společnost Rockwool. Je vhodný pro parkovací garáže a technické suterény staveb a přináší celou řadu výhod charakteristických pro zateplení izolacemi z kamenné vlny - akusticky absorpční povrch, odlehčení stavby, značnou požární odolnost a výborné tepelněizolační vlastnosti.

Kvalitní tepelná izolace konstrukcí a zároveň vysoká protipožární ochrana je zajištěna skladbou systému BETA-ROCK, který využívá unikátní dvouvrstvou izolační desku z kamenné vlny Frontrock MAX E o tloušťce 60 - 150 mm, popř. desky Fasrock anebo F-Rock ND o tloušťce 60 mm. Desky montované na sucho pod plný železobetonový strop zvýší jeho požární odolnost na hodnotu REI 120 až 240 minut. Tím lze ušetřit vrstvu betonu 50 až 120 mm potřebnou pro dosažení stejné požární odolnosti u novostavby a současně se podstatně zvýší tepelněizolační vlastnosti stropní konstrukce.

 

Systém se aplikuje v interiéru budovy. Jeho použití by mělo předcházet tepelně-technické posouzení takto upravené konstrukce v daných podmínkách.

Montáž protipožárního systému BETA-ROCK je rychlá a snadná. Jak již bylo řečeno, probíhá bez mokrých procesů a v jedné technologické etapě. Postup je následující:

  • Přidržení, případně podložení, tepelněizolační desky na daném místě.
  • Provrtání několika otvorů skrz izolační desku do předepsané hloubky betonového stropu.
  • Aplikace zatloukacích hmoždinek.
  • Případném nanesení povrchové úpravy nátěrem nebo aplikací armovací síťky, výztužné a dekorativní vrstvy zateplovacího systému.

Výhodou je rovněž skutečnost, že systém nevyžaduje jakoukoli přípravu povrchu zateplovaného stropu. Jedná se o naprostou novinku vůči technologickým předpisům kontaktních zateplovacích systémů nebo lepeným systémům protipožární ochrany. Jedinou podmínkou úspěšné aplikace systému je odstranění případných hrubých nerovností povrchu, které by se mohly projevit na celkovém vzhledu zateplené konstrukce stropu.

Na rozdíl od protipožárních ochranných systémů na bázi tuhých deskových materiálů, popř. z minerálně vláknitých desek extrémně vysoké objemové hmotnosti a nízké tloušťky, systém BETA-ROCK umožňuje skutečné zateplení chráněných konstrukcí a širokou variabilitu řešení podle požadované hodnoty tepelného odporu konstrukce. V závislosti od použitého izolačního materiálu a jeho tloušťky je možno docílit zvýšení tepelného odporu až v řádu desetinásobku tepelného odporu nezateplené podlahy, na úroveň hodnoty blízké UN = 0,2 W.m-2.K-1, což je hodnota postačující pro energeticky vysoce úsporné budovy. Už v základní verzi s minimální tloušťkou tepelné izolace 60 mm je téměř zaručena hodnota tepelného odporu na úrovni minimálně RN = 2.m2.K W-1.

Podrobnější informace o protipožárním tepelněizolačním systému BETA-ROCK Rockwool naleznete na Internetových stranách www.rockwool.cz, v sekci Produkty, v části systémy, pod produktovým názvem BETA-ROCK.

 
 
Reklama