Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zájem o dotace na izolaci stoupá, domácnosti žádají více prostředků na rozsáhlé projekty

Od září 2023, kdy nabyl účinnosti program Nová zelená úsporám s novými podmínkami, se zvýšil počet žádostí o dotace na izolaci o 63 %. Dosud přes 4 200 žadatelů, z nichž 3 500 jsou majitelé rodinných domů a 700 zástupců bytových domů, požádalo o tuto formu finanční podpory.

„Je vidět, že úpravy programu jsou účinné a motivují domácnosti k provádění komplexních izolačních projektů. Zásadními změnami jsou zejména zvýšení dotací pro kompletní izolace a zavedení bonusu ve výši 150 000 Kč pro domácnosti s nižším příjmem žijící v bytových domech,“ komentuje situaci na trhu Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Zároveň je možné vypozorovat, že se domácnosti pouštějí do větších investičních akcí a zateplují více konstrukcí najednou, o čemž svědčí výše požadované dotace. Na rozdíl od předchozího období, kdy majitelé rodinných domů žádali průměrně o 340 tisíc korun, žádají nyní v průměru 545 tisíc korun. Zástupci bytových domů žádali v průměru o 1 460 000 Kč, nyní je to 1 830 000 Kč.

„Zvýšení požadované částky ukazuje, že domácnosti realizují komplexnější izolační opatření, která přinášejí větší úspory energie. Kompletní izolace je výhodná i z hlediska realizace, protože umožňuje efektivní napojení jednotlivých izolačních vrstev a minimalizuje tepelné mosty,“ říká Jiří Hiemer, marketingový manažer společnosti Knauf Insulation. Dle něho mají Češi největší zájem o tzv. minerální foukanou vatu. Oproti jiným druhům izolace má totiž mnoho praktických vlastností.

Aplikace foukané vaty je velmi rychlá a celý proces může být hotový již během jednoho dne, aniž by došlo k narušení chodu domácnosti. „Jako velké plus tohoto izolantu vnímají zákazníci také jeho složení. Materiál je vyroben z panenského vlákna a představuje tak šetrné řešení pro přírodu. Ekologická vata je bez přidaných pojiv a dalších chemických látek, odolává plísním, nezadržuje vlhkost a má schopnost odpuzovat vodu,“ dodává Hiemer.

I když aplikace foukané minerální izolace může na první pohled vypadat jednoduše, je vždy lepší spoléhat se na odborníky. Pokud není izolace správně nafoukaná, může ztratit svou účinnost, navíc časem sesedne. Proto je vždy rozumné konzultovat své možnosti s odborníky.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...