Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sedm důvodů proč zateplovat s Knauf Insulation

Investice do zateplení domu a snížení jeho energetické náročnosti patří k nejlepším investicím do budoucnosti. Nová zelená úsporám v této investici výrazně pomůže. O skutečném zhodnocení domu rozhodne i výběr kvalitních materiálů a partnerů.

1. Kvalitní výrobky a poradenství

Společnost Knauf Insulation patří dlouhodobě mezi lídry ve výrobě izolačních materiálů. V oblasti výroby minerálních izolací drží několik patentů. V České republice má k dispozici odborné obchodně technické zástupce a aplikační specialisty, na které se mohou zákazníci kdykoli obrátit. V případě větších staveb Knauf Insulation zajišťuje kontrolu kvality provádění přímo na stavbě.

2. Bezplatné nástroje pro výpočty

Kdokoli potřebuje posoudit skladbu konstrukce nebo stavební detail z hlediska teplotního a vlhkostního chování, a to i ve 3D, může využít bezplatný výpočtový program KI Real, který je ke stažení na http://www.knaufinsulation.cz/ki-real. Další volně dostupný program KI Tech pak slouží k navrhování a posouzení technických izolací.

3. Systémová řešení


Systémová řešení zpravidla kombinují několik materiálů, které ve vzájemné interakci řeší kompletní konstrukci nebo její významnou část. Knauf Insulation například vyvinul vzduchotěsný systém pro zateplení šikmých střech a dřevostaveb LDS, který má testovanou životnost spojů 50 let. Dále systém Naturdom pro kompletní konstrukce dřevostaveb, systém Urbanscape pro bezúdržbové a lehké zelené střechy nebo KI-KP Duotherm pro opláštění hal, případně Firestop pro tepelnou, akustickou a protipožární ochranu vzduchotechniky. Výrobky Knauf Insulation jsou také součástí řady systémů dalších dodavatelů.

4. Úspory a bezpečí

Minerální izolace dosahují špičkových parametrů co do tepelné ochrany budov. Na rozdíl od ostatních materiálů jsou přirozeně nehořlavé a pohlcují zvuk. Skelná minerální izolace Unifit 032 má součinitel tepelné vodivosti 0,032 W/mK a je tedy vhodná i pro pasivní domy. Fasádní minerální izolace FKD N C1 a C2 zase mají součinitel tepelné vodivosti pouze 0,034 W/mK, tedy hodnotu blízkou deskám ze šedého polystyrenu. Jsou přitom prodyšné, nehořlavé a pohlcují zvuk.


Foukaná izolace Supafil z panenského skelného vlákna má nejen špičkové tepelněizolační parametry, oproti například celulóze nesesedá, nehoří, neobsahuje žádné přidané chemikálie a je nenasákavá.

5. Zdravé vnitřní prostředí

Zdravé vnitřní prostředí lze definovat podle řady parametrů. Mezi hlavní ale patří teplotní a vlhkostní pohoda, ticho a hygienická čistota prostředí. Vlastnosti minerálních izolací všechny tyto parametry domů dokáží zlepšit. V roce 2010 získala minerální izolace Knauf Insulation nejvyšší ocení za kvalitu vnitřního ovzduší tzv. známku Eurofins Gold. Za ziskem ocenění stála technologie přírodního pojiva ECOSE Technology. Díky ní jsou skelné minerální izolace Knauf Insulation jediné, které neobsahují formaldehyd, fenoly, akryláty a další přidané látky ropného původu.

6. Životní prostředí

Již zmíněná patentovaná technologie ECOSE Technology, ale i další inovace ve výrobě izolací dělají z Knauf Insulation lídra na poli ekologických inovací ve výrobě. Většina výrobců minerálních izolací spotřebuje na výrobu jedné tuny materiálu kolem 20–40 GJ energie, Knauf Insulation pouze 8 GJ/t. Společnost směřuje k plně bezodpadové výrobě. Každý rok zveřejňuje Zprávu o udržitelnosti, kde se může každý seznámit s aktuálními údaji o environmentálních ukazatelích výroby a získat další informace z pozadí firmy. Environmentální prohlášení o jednotlivých produktech jsou volně dostupná na internetu.

7. Vyrobeno v ČR


Výstavba závodu Knauf Insulation v Krupce na Teplicku byla slavnostně zahájena 10. 6. 2005. Do trvalého provozu přešel závod 11. března 2008. Závod Knauf Insulation v Krupce je jedním z nejmodernějších výrobních závodů minerálních izolací ze skelné vlny v Evropě. Za osm let své existence, tedy do května 2014, vyrobili zaměstnanci krupského závodu kolem 600 000 tun izolace. Celkem představuje tento výkon více než 41 000 000 m3 izolace. Pro lepší představu: toto množství by velmi kvalitně zateplilo asi 300 000 rodinných domků.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...