Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce střechy nezahrnuje pouze výměnu střešní krytiny

Jaké krytiny lze vybírat

Střešní krytiny na šikmé střechy můžeme velmi obecně dělit na lehké a těžké. Mezi lehké řadíme tvárné, odolné a pro rekonstrukce doporučované plechové krytiny (hliník, měď, titanzinek, pozink), dále vláknocementové krytiny (eternit), asfaltové, bitumenové nebo plastové krytiny. Ty mohou imitovat třeba i přírodní materiály a zpravidla je na první pohled ani od ostatních nerozlišíte. Dříve se používala i azbestocementová krytina, avšak díky tomu, že azbest je zdraví škodlivý, tak se tento materiál již nepoužívá. Mezi těžké krytiny řadíme beton, tedy betonové tašky, pálené tašky, keramickou nebo skleněnou krytinu, případně i přírodní materiály jako je břidlice, dřevo nebo došky. Na ploché a rovné střechy s minimálním spádem se používá kvalitní bitumen, který odolává silnému slunci. Jedním z nejlepších materiálů při řešení těsnosti prostupů na odvodnění nebo různých výstupků je svařovaná fólie. Fólie se dnes velmi často navrhuje i na řešení různých detailů, protože její spojení je jednoduché a bezpečné.

Důvody rekonstrukcí střech

Nejčastějšími důvody, které vedou investory, SVJ nebo družstva k rekonstrukcím střech, jsou zatékání do střešního pláště nebo nevyhovující estetická funkce stávající krytiny. První z uvedených důvodů má zásadní vliv na nedostatečnou funkčnost střešního pláště a je jasné, že v tomto případě je rekonstrukce nebo oprava nezbytná. Nevyhovující estetická funkce neznamená zhoršenou funkčnost střešního pláště. Střecha tedy funguje jak má, ale majiteli objektu se již nelíbí barva, tvar střešní krytiny, střecha může být zamechovaná anebo ji majitel chce modernizovat z důvodu rekonstrukce celého objektu. Přestože se v druhé variantě řeší především optický vzhled, je tento důvod pro rekonstrukce převažující. Dalším důvodem, který vede k obnově střešního pláště, je celkově jeho špatná skladba. Střecha není zateplená a izolační parametry nevykazují takové hodnoty, jaké by měly. Mnohdy se tedy rekonstrukcí řeší otázka dodatečné izolace. Může však zahrnovat i změnu tvaru střechy, rozšíření stávajícího objektu, vybudování obytného podkroví, vikýřů nebo střešních oken.

Co nejvíce degraduje střešní krytinu a střešní plášť

Největší vliv na degradaci střešní krytiny má slunce a UV záření. To má takovou sílu, že ovlivňuje trvanlivost povrchové úpravy střešní krytiny i krytiny jako takové. Nejvíce zřetelné je to u plastových nebo asfaltových střešních krytin. U asfaltových krytin může docházet vlivem extrémně vysokých teplot až k zeslabování materiálu vlivem natavování a jeho následného stékání. Dalším faktorem, který ovlivňuje životnost střešní krytiny, jsou klimatické podmínky – především působení sněhu, mrazu a větru. Pod sněhem a ledem o váze 700-800 kg/m2 v horských oblastech mohou tvrdé materiály (beton, keramika) praskat. Vítr zase ovlivňuje především plechové krytiny, které jsou k podkladu přichycovány např. hřebíky. Pokud je přichycení provedeno nedokonale, vítr může plechovou krytinu rozvibrovat a postupem času i utrhnout.

Kde si nechat poradit

Falcovaná taška, antracit

Nejčastěji to funguje tak, že investor vyhledá klempíře, se kterým celou rekonstrukci řeší, a který investorovi radí, co a jak se má provést. Jedná se zpravidla o klempíře místního, který se nachází v regionu, ve kterém se nalézá i rekonstruovaný objekt. Klempířská firma samozřejmě zná lokální přírodní podmínky, může proto opravdu vhodně poradit, jakou krytinu na střechu položit a jak k rekonstrukci přistoupit. Řešení jednotlivých střešních detailů se specializovaným odborníkem např. stavařem, projektantem nebo soudním znalcem nebývá tak časté. Veškeré detaily se ladí většinou přímo s klempířem, který na svou práci dává záruku. Výhodou tohoto řešení je nulový náklad – jedná se o know-how klempíře, který jej promítne do celkové ceny své práce. Jinou možností je nechat si udělat detailní projekt od nezávislé firmy. Ten bude samozřejmě účtován samostatně. Může však sloužit jako podklad pro kontrolu dodržované klempířiny, zpravidla řeší veškerá problematická místa střešního pláště do nejmenších detailů a není vázán na konkrétního klempíře. Nevýhodou je, že ne každý klempíř daný projekt bude chtít realizovat – každý materiál vyžaduje specifický přístup, každý klempíř může také preferovat jiný materiál. Při realizaci by vždy měla být respektována platná norma pro navrhování klempířských konstrukcí ČSN 73 3610, investor se může inspirovat také dalšími souvisejícími normami, např. ČSN 73 1901 pro navrhování střech, ČSN EN 1991-1-3 (730035) zatížení konstrukcí sněhem nebo ČSN EN 1991-1-4 (730035) zatížení konstrukcí větrem.

Co ovlivní samotnou rekonstrukci

Při projektování výměny střešní krytiny se zohledňují zeměpisná poloha daného objektu, nadmořská výška, orientace a výška objektu. Z těchto údajů se určí sněhová oblast, zatížení sněhem nebo zatížení větrem. V nížinách zpravidla není sněhová zátěž taková jako na horách. Mezi nejodolnější patří kovové krytiny, např. hliníkové od společnosti Prefa Aluminiumprodukte. Rekonstrukci ovlivní také stáří a celkový stav objektu. Pokud budeme mít starý dřevěný krov se stoletými krokvemi, nemůžeme plánovat na střechu těžkou betonovou krytinu, která by objekt nadměrně zatížila a mohla by ohrozit i jeho statiku. Třešničkou na dortu je ovlivnění rekonstrukce z důvodu hnízdění chráněných ptáků nebo netopýrů.

Stará střecha, stará skladba

Původní krytina je zpravidla namontovaná na prapůvodním bednění, které má svůj život rovněž za sebou. Z tohoto důvodu by staré bednění nemělo plnit funkci hlavní nosné podkladní vrstvy pro novou střešní krytinu. Ať se jedná o střešní skladbu nad studenou neobývanou půdou nebo nově obydlovaným podkrovím, investor by měl na stávající bednění dát kontaktní difuzní fólii, na tu kontralatě a nový záklop. Tím vytvoříme odvětrávanou mezeru a doplníme plášť o pojistnou hydroizolaci. Na novém záklopu bude střešní krytina lépe držet a odolávat silným větrům, vichřicím, případně vytvoří odolnější oporu pro těžké krytiny.

Chtějme co nejdelší životnost

Falcovaná taška, antracit

Nejdůležitější při rekonstrukci je zaměřit se na kompletní střešní plášť, nejenom na výměnu krytiny. Pokud dochází pouze k výměně krytiny, tak je to krátkodobé a krátkozraké řešení. Při rekonstrukcích po několika desítkách let (pokud se nerekonstruuje plášť z důvodu chyby nebo nedostatku po několika málo letech) by se měl investor zajímat i o střešní skladbu. Při demontáži staré krytiny má jedinečnou možnost zvenku pohodlně zkontrolovat stav izolace, zateplení, stav bednění nebo krokví. Pokud si investor není jistý, v jakém stavu se izolace nachází, měl by staré bednění strhnout a izolační materiál zkontrolovat. Minerální vata mnohdy bývá plesnivá, jelikož do starých objektů se nedávaly žádné difuzní fólie. Určitě není od věci zkontrolovat i nosné krokve, zda nejsou napadeny škůdci, hmyzem, plísněmi, nebo zda nejsou nahnilé. Toto minimum by měl provést každý investor, který pokládá novu krytinu, která může mít životnost v řádech několika desítek let (u hliníku přes 100 let). Nechat stávající konstrukci bez kontroly a případné výměny je sice finančně nejméně náročné, ale nezaručí dostatečně dlouhou životnost celé střechy ani nezabrání případným únikům tepla. V horších variantách vede k nutnosti další rekonstrukce, a to již po několika málo letech...

Sněhové zábrany

Falcovaný šindel, cihlová červená

Sněhové zábrany se navrhují především podle tvaru střechy. Pokud máme jednoduchou střechu (např. pultová, sedlová, valbová, polovalbová, stanová, válcová, mansardová, …), tak nehraje roli, jestli se stavba nachází na horách nebo v nížinách. U jednoduchého tvaru střechy nemusíme sníh na střeše držet a sníh z ní může bez použití sněhových zábran bez problémů sjíždět. U složitějších střech, kde se vyskytují úžlabí, zúžená místa nebo vikýře, je nutné uvažovat o sněhových zábranách. Ty pak zabraňují sjíždění sněhu do těchto kritických míst, tzv. trychtýřů. Sníh se zde zastavuje, tlačí do falců, roztahuje je a deformuje. Následně je ohrožena funkčnost střešního pláště. Dalším faktorem rozhodujícím o použití sněhových zábran je konkrétní lokace daného objektu. Pokud se střecha nachází např. nad veřejnou komunikací nebo chodníkem, kde pád sněhu a ledu ze střechy může vést ke zranění chodců nebo poničení majetku, je zvážení použití sněhových zábran na místě. To může být typické ve městech, nebo třeba u hotelových objektů. U bytových domů je zpravidla nutností. Sněhové zábrany by měly být projektovány v závislosti na sklonu střechy a sněhové zátěži podle příslušných norem. Pokud objekt nemá namontovány sněhové zábrany, je třeba zajistit, aby sunoucí se sníh neponičil okapové žlaby. V tomto případě je nutné okapové hrany montovat tak, aby se sníh vyhnul žlabům i hákům a neohýbal je. Destrukci tvaru žlabů zapříčiňuje mimo jiné hlavně led, tvorba rampouchů a zaledování okapní hrany, což je mnohdy způsobeno především špatnou střešní skladbou.

Máme na to?

Může se stát, že družstvo nebo SVJ nemá dostatek finančních prostředků na kompletní rekonstrukci. V tomto případě lze jednoznačně doporučit, aby se s rekonstrukcí raději nějaký ten rok ještě počkalo a následně se provedla oprava komplexní. Je dobré nechat si udělat návrh na celou rekonstrukci střešní skladby, řešení zateplení, vybudování provětrávané mezery, nového záklopu a podle toho rozhodnout, zda může proběhnout celková rekonstrukce. Určité kompromisy se dají vždy dělat, avšak nemusí se v budoucnu vyplatit. U střechy, která zakrývá majetek více majitelů v rámci jednoho objektu (vlastníci bytů), to platí obzvlášť.


PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...