Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

PREFA Aluminiumprodukte zdolala ledovec Stubai

Sněhové bouřky, silné mrazy a jiné extrémní výkyvy počasí se značně podepsaly na 30 let staré horní stanici lanovky Eisgrat v nadmořské výšce 2900 m. Při kompletní rekonstrukci se investor chtěl vyvarovat starých chyb, a proto se v mnoha ohledech zaměřil na dlouhodobější řešení – mimo jiné i na kompozitní hliníkové panely od společnosti PREFA.

Největší rakouská lyžařská oblast v Tyrolsku láká každoročně tisíce nadšených lyžařů a vyznavačů zimních sportů. Ti zde oceňují nejenom jistotu sněhu a více než 110 km lyžařských tratí na ledovci Stubai, ale také pohádkovou stanici lanovky Eisgrat, která během dne plného lyžování návštěvníkům nabízí i kulinářské posílení. Avšak idylce jako z pohlednice v posledních letech přibývaly trhliny. Poněkud zastaralá horská stanice lanovky byla již prostorově nedostatečná a nesplňovala požadavky pro moderní stravovací zařízení. Dokonce i počasí a především vítr zanechaly stopy na budově, a proto se majitel, Wintersport Tirol AG & Co Stubaier Gletscherbahnen KG, rozhodl pro generální rekonstrukci včetně dodatečné přístavby.

Komplexní požadavky na architekturu

Staveniště v nadmořské výšce 2900 m je samo o sobě výzva, ale rozsah plánované proměny a dostavby si vyžadoval od všech zúčastněných dodavatelů vysoký stupeň profesionality při realizaci a dodržování časového plánu. Požadavky na tým architektů z Innsbrucku pod vedením DI Waltera Niedrista byly velmi rozsáhlé. Kromě nutné generální opravy 30 let staré budovy byla požadována modernizace kuchyňských a restauračních prostor, funkční propojení dosud oddělených prostor gastronomie a sportovního obchodu. Došlo také ke zlepšení komfortu pro cestující lanovkami – vybudováním pojízdných schodů a výtahů pro tělesně postižené, obnovením garáží pro sněžné rolby a opláštěním objektu z vysoce kvalitní a plně bezúdržbové fasády. Celková užitná plocha rekonstrukce a přístavby dosáhla 4420 m2.





Odolný vůči všem povětrnostním vlivům

Klimatické podmínky na ledovci Stubai jsou extrémní. Sníh, kroupy, déšť se sněhem a silné UV záření jsou zde typické. Tým architektů proto kladl velký důraz na výběr obzvlášť vysoce odolného a bezúdržbového materiálu pro opláštění fasády. „Od samého začátku plánování prací nám bylo jasné, že pouze řešení s hliníkem nám může přinést trvalou spokojenost,“ vysvětluje Walter Niedrist. Společnost PREFA byla jako specialista na hliníkové střešní a fasádní systémy zapojena již do procesu plánování rekonstrukce. Společně s projektantem tak bylo vytvořeno několik modelů. Volba nakonec padla na odvětrávanou fasádu z nýtovaných kompozitních panelů PREFA.

Jednoduchá montáž v obtížných podmínkách

Velkoplošné, 4 m dlouhé hliníkové panely v sobě spojují dvě hlavní výhody. Mohou být bez problémů přizpůsobovány (ohýbány a řezány) přímo na staveništi a jako celek vytvářejí plochý a opticky velmi sofistikovaný povrch. V případě horní stanice lanovky byl kruhový půdorys nově vybudované třípatrové dostavby dodatečně zesílen a pro povrchovou úpravu fasády byl zvolen přírodní kartáčovaný hliník, který harmonicky zapadá do okolní krajiny ledovce. Montáž fasády PREFA realizovala firma Stahl- und Metallbau Hörburger z města Roppen v Tyrolsku. Pouze pět mužů obložilo za pouhé dva měsíce (srpen a září) 850 m2 kompozitních hliníkových desek. Navzdory letnímu období se na ledovci Stubai ukázala i paní zima. Přes nepříjemné sněhové bouře se podařilo hliníkové kompozitní panely instalovat přesně dle časového harmonogramu.

PREFA hliníkové kompozitní panely – flexibilní moderní tvary

Kompozitní panely sestávající ze dvou hliníkových plechů o tloušťce 0,5 mm s vypalovaným lakem a 3mm jádrem z polyetylénu jsou vhodné pro různé oblasti použití. Hodí se jak do interiéru, tak do exteriéru, novostavbu či rekonstrukci starých budov – možnosti jsou téměř neomezené. Obzvlášť dobře se tyto panely hodí pro velké realizace, kde jsou kladeny vysoké nároky na rovinnost a tuhost. Výhodou jsou i další přirozené vlastnosti hliníku – rezuvzdornost, odolnost vůči zlomu, vichřicím a všem výkyvům počasí, včetně UV záření. Hliníkové fasády jsou proto ideální pro použití zejména na tak exponovaných objektech, jako je horní stanice lanovky na ledovci Stubai.


PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...