Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavý stavební projekt v Bílce se střechou Satjam

Architekt se rozhodl o probuzení venkovské stodoly z 19. století a vdechl jí nezaměnitelný půvab, který ctí tradiční hodnoty. Autorka fotografie: Ester Havlová
Architekt se rozhodl o probuzení venkovské stodoly z 19. století a vdechl jí nezaměnitelný půvab, který ctí tradiční hodnoty. Autorka fotografie: Ester Havlová

Při pohledu na stodolu si spousta lidí představí typicky venkovské stavení ukrývající stohy slámy, nářadí, možná malý traktor. Jde přeci o místo, které slouží jako komora pro majitele městských bytů. Architekt Filip Nosek působící v německé společnosti A2f architects se rozhodl o probuzení venkovské stodoly z 19. století a vdechl jí nezaměnitelný půvab nenarušující tradiční hodnoty.

Jen málokterá obec se může pochlubit takto experimentálním počinem, který sklidil prvenství na prestižním udělování cen pod názvem Hauser Award 2014. Venkovská stodola, předělaná do moderního obytného sídla, se s 698 hlasy z celkového počtu 3900 hlasů stala jasným favoritem.

Novostavba nikoliv, zachování původní atmosféry

Namísto venkovské stodoly si investoři pohrávali s myšlenkou výstavby zcela nového domu. Ten by však narušoval nejbližší okolí svým vzhledem. Právě z těchto důvodů se architekti rozhodli o ekonomicky nákladnější variantu, kdy nový dům vsadili přímo do útrob stodoly.

Tím byla zachována původní historická myšlenka a klient získal originální bydlení bez jediné chybičky. Budova vyhovuje všem současným energetickým nárokům na pohodlné a především komfortní bydlení.

Střecha Satjam Rapid

Ve své podstatě se jedná o kamennou stavbu chránící vnitřní dřevostavbu před deštěm a dalšími nepříznivými klimatickými podmínkami. K tomu nesmíme zapomenout přidat informaci o kvalitní střešní krytině Satjam Rapid v šedé barvě od společnosti Satjam.

Společnost Satjam, s.r.o. figuruje na českém trhu již od roku 1995 a dnes patří mezi hlavní lídry a výrobce moderních střešních systémů, při jejichž výrobě se klade maximální důraz na kompletnost, funkčnost a kvalitu. To vše samozřejmě s ohledem na přijatelnou cenu pro cílového zákazníka.

Střecha Satjam se tak stala součástí tohoto skvělého projektu, který sklidil mezi kritiky i samotnými odborníky příznivé ohlasy.


SATJAM s.r.o.
logo SATJAM s.r.o.

SATJAM s.r.o. působí na českém trhu od roku 1995 jako dodavatel kovových lehkých střešních krytin, trapézových plechů, okapových systémů a profilů, fasádních systémů, doplňků a mnoha jiných výrobků používaných ve stavebnictví.