Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výběrem vhodné podlahy ušetříte náklady na vytápění

Lité podlahy výborně vedou teplo a pomáhají tak zvýšit účinnost podlahového topení a usnadnit jeho regulaci. Podlaha, která se jednoduše realizuje nalitím směsi, může být podkladem pro další nášlapné vrstvy nebo i velmi odolným finálním povrchem. Kvalitní materiály pro realizaci litých podlah nabízí na našem trhu skupina Českomoravský beton.

Pro lité podlahy se využívají dva typy směsí: anhydritový nebo cementový potěr. Skupina Českomoravský beton nabízí tyto materiály pod obchodními značkami ANHYMENT® a CEMFLOW®.

Oba typy směsí vynikají vysokou tekutostí a absencí pórů, takže dokonale vyplní veškeré prostory mezi trubkami či kabely podlahového topení. Právě díky tomu podlaha lépe akumuluje teplo a podlahové topení se snadněji reguluje, čímž lze značně ušetřit náklady na vytápění.

Lití anhydritového potěru ANHYMENT. Anhydrit Anhyment litá podlaha
Lití anhydritového potěru ANHYMENT
Litý potěr CEMFLOW vytápěný. Anhydrit Anhyment litá podlaha
Litý potěr CEMFLOW vytápěný

Rychlejší akumulace tepla

Předností anhydritového potěru ANHYMENT je, kromě vysoké pevnosti a odolnosti vůči deformacím, i možnost snížení podlahové vrstvy až na 3,5 cm nad rozvody podlahového topení, takže pak dochází k rychlejšímu průchodu tepla konstrukcí. Vrstva cementového potěru zase oproti potěru anhydritovému rychleji vysychá, proto se CEMFLOW používá při realizaci podlah v dřevostavbách. Cementový potěr se hodí i pro rekonstrukce a pro prostory s vyšší vlhkostí, jako je historická zástavba, garáže, sklepy apod. Podlaha z litého cementového potěru CEMFLOW vyniká rychlým nárůstem pevností po zatvrdnutí a je možno ji proto brzy zatížit. CEMFLOW se dodává i v barevném provedení „Look“ a může sloužit jako atraktivní a zároveň velmi odolný finální pochozí povrch.

Cementová pěna PORIMENT + litý potěr ANHYMENT vytápěný. Anhydrit Anhyment litá podlaha
Cementová pěna PORIMENT + litý potěr ANHYMENT vytápěný
Technika pro dodání CEMFLOW na stavbu. Anhydrit Anhyment litá podlaha
Technika pro dodání CEMFLOW na stavbu
Hlídání kvality před aplikací CEMFLOW. Anhydrit Anhyment litá podlaha
Hlídání kvality před aplikací CEMFLOW

 

Ve srovnání s běžnými potěry je možné realizovat podlahy z litých potěrů CEMFLOW a ANHYMENT v nižší vrstvě i přisilnější vrstvě tepelné izolace v podlahovém souvrství. Kombinace větší tloušťky izolace a menší tloušťky lité podlahy je dokonce velmi žádoucí pro úsporu energií. Díky menší tloušťce podlahy se navíc snižuje zátěž stropní konstrukce. Tloušťku lité podlahy si můžete vypočítat sami prostřednictvím kalkulátoru.

Zlepšení tepelných vlastností objektu lze dosáhnout i přidáním litých cementových pěn PORIMENT® do podlahového souvrství. Tento lehký materiál s obsahem drceného polystyrenu se pokládá zpravidla na nosný podklad, kde tvoří ideální podmínky pro správné položení kročejové izolace a nahrazuje cenově nákladné a na manipulaci náročné polystyrenové desky.

Dokonalá rovina

Nivelace – urovnání CEMFLOW do roviny. Anhydrit Anhyment litá podlaha
Nivelace – urovnání CEMFLOW do roviny
ANHYMENT – mobilní zařízení pro výrobu přímo na stavbě. Anhydrit Anhyment litá podlaha
ANHYMENT – mobilní zařízení pro výrobu přímo na stavbě

Pomocí litých potěrů lze během pár hodin dosáhnout perfektně rovných podlahových ploch s vynikající pevností, takže není potřeba aplikovat žádné další vyrovnávací vrstvy. Při použití obyčejných podlah z cementové mazaniny hrozí nebezpečí, že výškový rozdíl v rozích jedné místnosti bude i několik centimetrů, což značně komplikuje např. instalaci nábytku. I proto jsou lité podlahy v současné době jedním z nejpoužívanějších řešení podlahových konstrukcí.

Pokládka litých podlah má i další výhodu, a to fakt, že se pracovníci nemusejí pohybovat po kolenou, takže nehrozí poškození topných kabelů či izolačních vrstev. Pro anhydritový a cementový litý potěr je společná i příjemná rychlost realizace podlahové plochy. Za jeden den je možné nalít plochu až 1000 m2, u anhydritové podlahy dokonce až 1500 m2. Hotová podlaha jepochozí už po 24–48 hodinách. Díky snadné manipulaci s litými potěry se realizace podlah rodinného domu zkrátí oproti jiným řešením přibližně na polovinu.

Pro lité podlahy a další materiály nabízí skupina Českomoravský beton zdarma technické poradenství a konzultace. Podrobné informace a kontakty najdete na webových stránkách www.transportbeton.cz. Vyškolení zkušení odborníci pomohou v rámci servisu zákazníkům s výběrem vhodného materiálu a skladby podlahové konstrukce, případně zprostředkují pokládku lité podlahy na klíč.


Českomoravský beton, a.s.
logo Českomoravský beton, a.s.

Společnost Českomoravský beton, a.s. člen HeidelbergCement Group je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky.