Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co umí desky fermacell Powerpanel H2O pro zavěšené podhledy a venkovní římsy?

A jak na ně?

Cementovláknité desky fermacell Powerpanel H2O si získaly velkou oblibu při realizaci zavěšených podhledů a venkovních říms, ale jsou vhodné také jako stavební desky pro nenosné vnitřní stěny, pro obklady stavebních konstrukcí v interiéru i exteriéru nebo jako podkladové desky pro omítku na fasádě.

Desky fermacell Powerpanel H2O nejenže odolávají povětrnostním vlivům a zatížení větru, ale jejich malý formát (1 000 × 1 250 mm) a hmotnost (pouze 10 kg/m2) usnadňuje montáž, lícová plocha má podobu pohledového betonu a slouží jako perfektní podklad pro nátěry, případně omítky. Desky jsou nehořlavé, s nejvyšší třídou reakce na oheň A1 a mají minimální objemové změny. Lze je montovat na nosné konstrukce ze dřeva, hliníku nebo oceli a pro upevnění se používají běžné šrouby fermacell Powerpanel H2O 3,9 × 35 mm. V případě podhledu (římsy) v exteriéru jsou s těmito deskami možné dvě varianty řešení, podle toho, jak bude konstrukce namáhaná vlhkostí.

Varianta 1:

Namáhaní konstrukce pouze vzdušnou vlhkostí – na konstrukci nebude přímo pršet, ani po ni nebude vzlínat vlhkost

V tomto případě se kombinují cementovláknité desky fermacell Powerpanel H2O a sádrovláknité desky fermacell (třída reakce na oheň A2-s1, d0). Všechna doporučení k této konstrukci najdete v konstrukčním listu pro exteriérové podhledy, který je k dispozici na webových stránkách fermacell.cz, v tomto článku zmíníme ty nejpodstatnější:

  • sádrovláknitá deska dokáže regulovat vlhkost, může proto být pod vlivem přerušované vzdušné vlhkosti až do 90 %.
  • použijte desku tloušťky 12,5 mm s klasickou rovnou hranou
  • rozteč spodní konstrukce: max. 250 mm
  • dilatační spára po 4 m (přiznaná nebo řešená vložením dilatačního profilu)
  • nerezové provedení (nebo povrchová úprava) spodní konstrukce a upevňovacích prostředků
  • okrajové části se chrání okapničkou proti vzlínání vlhkosti

Povrchové úpravy desek fermacell

Detail řešení povrchové úpravy deskami s přiznanou spárou
Detail řešení povrchové úpravy deskami s přiznanou spárou

a) fasádní nátěr: spárovacím tmelem fermacell se lokálně přetmelí spoje a šrouby, nanese se hloubková penetrace a poté 2× fasádní nátěr (např. Baumit/Sto/Caparol/Weber aj., vždy dle doporučení jednotlivých výrobců)

b) nebo omítkový systém pro desky na bázi sádry (Baumit/Sto/Caparol/Weber...)

c) nebo desky s přiznanou spárou: jejich spoje se nelepí, spára je přiznaná, ale z vrchní strany krytá proti zafoukání (v případě volného konce desek se nasponkuje pásek desek nebo vloží dilatační profil např. od Protectoru). Nejčastěji budou spoje desek na profilu nebo dřevěném hranolu.

Detail řešení podhledu při namáhaní konstrukce zavěšeného podhledu pouze vzdušnou vlhkostí a kombinaci cementovláknitých desek fermacell Powerpanel H2O 12,5 mm a sádrovláknitých desek fermacell 12,5 mm
Detail řešení podhledu při namáhaní konstrukce zavěšeného podhledu pouze vzdušnou vlhkostí a kombinaci cementovláknitých desek fermacell Powerpanel H2O 12,5 mm a sádrovláknitých desek fermacell 12,5 mm
Exteriérový pohled s SVD deskou fermacell tl. 12,5 mm
Exteriérový pohled s SVD deskou fermacell tl. 12,5 mm

Varianta 2:

Namáhání konstrukce také kapalnou vlhkostí, konstrukce obsahuje exponované části, konstrukce bez dilatačních spár

V tomto případě se používají jen cementovláknité desky fermacell Powerpanel H2O (třída reakce na oheň A1), konstrukční list k zavěšenému podhledu na CD profilech najdete také na webu fermacell.cz. Pro tuto konstrukci uvádíme opět základní údaje:

  • cementovláknitá deska má minimální objemovou roztažnost, pouze 0,15 mm/m, proto se dilatuje po 8–10 m
  • cementovláknitá deska je deska exteriérová, nehořlavá a odolná vůči povětrnostním podmínkám a chemii
  • tloušťka desky je 12,5 mm
  • rozteč spodní konstrukce: max. 500 mm
  • nerezové provedení (nebo povrchová úprava) spodní konstrukce a upevňovacích prostředků
  • menší formát = lepší montáž (1000×1250 váží 16,1 kg = jednodušší manipulace)

Povrchová úprava podhledu z cementovláknitých desek

a) nátěrový systém: spoje desek se slepí Spárovacím lepidlem fermacell, pak se přetmelí hlavičky šroub a spoje desek Plošnou stěrkou Powerpanel nebo Jemným tmelem Powerpanel – dle kvality povrchu, kterou chcete dosáhnout, budete tmelit lokálně nebo celoplošně. Penetrace i nátěr by měly být odladěny od jednoho výrobce pro desky na báze cementu.

b) omítkový systém: pod omítkový systém doporučujeme spoje desek armovat (armovacím lepidlem a páskou HD). Desky se srazí na sraz a přelepí armovací páskou s lepidlem.

Při menších plochách podhledů, které se budou omítat (v případě říms) postačuje spoje desek lepit Spárovacím lepidlem fermacell, následně se použije omítkový systém s perlinkou a lepidlem. Omítkový systém použijte dle dodavatele a jeho doporučení pro desky na bázi cementu (vše odladěno v rámci systému). Vše podstatné o omítkovém systému na deskách Powerpanel H2O najdete publikaci Fermacell Powerpanel H2O v exteriéru: Navrhování a provádění.

Více informací o použití cementovláknitých desek fermacell Powerpanel H2O v exteriéru pak nabízí publikace fermacell Powerpanel H2O Plánování a zpracování. Všechny publikace a konstrukční detaily najdete na stránkách fermacell.cz v sekci Ke stažení.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...