Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jubilejní ročník mezinárodní soutěže International VELUX Award 2014 právě začal

Studenti architektury se mohou opět přihlásit do prestižní architektonické soutěže IVA 2014, jejímž ústředním námětem je práce s denním světlem. Soutěž klade důraz na inovativní myšlení a neotřelé náměty: Denní světlo v hustě osídlených městských oblastech. Denní světlo a udržitelnost. Jak přepravovat a ukládat denní světlo? Denní světlo, voda a vítr. Denní světlo, zdraví a pohoda. Zpracování nejen těchto témat mohou čeští a slovenští studenti architektury přihlašovat do 3. března 2014.

Světlo ve všech podobách v hlavní roli

Mezinárodní soutěž IVA (International VELUX Award) 2014, která letos slaví deset let své existence, nabízí studentům architektury z celého světa možnost poznávat a zkoumat denní světlo v architektuře v tom nejširším slova smyslu a zároveň konfrontovat práci v celosvětovém kontextu. O tom, že se jedná o aktuální téma v mezinárodním měřítku, svědčí více než 3 000 projektů přihlášených do soutěže v minulých ročnících. Jen v roce 2012 vybírala porota vítěze z 983 soutěžních návrhů z 59 zemí.

„Chceme dát studentům možnost experimentovat a svobodně pracovat s neustále zajímavým tématem denního světla v architektuře. Podíváme-li se na tisíce návrhů, které jsme obdrželi během předchozích pěti ročníků soutěže, je naprosto zřejmé, že téma Světlo pro budoucnost inspirovalo studenty k uvažování o budoucnosti – k tomu, aby si kladli otázky, experimentovali a zkoumali. Pro nás jako společnost, která nabízí řešení, jak přivádět denní světlo do interiérů, je důležité, abychom podporovali veškeré toto inspirující myšlení a vedli těsný dialog s budoucími generacemi architektů,“ říká Per Arnold Andersen, architekt a vedoucí Centra znalostí skupiny VELUX pro denní světlo, energii a vnitřní klima.

Registrace probíhá do začátku března, celková výhra je 30 000 eur

Pro účast v soutěži se studenti musí zaregistrovat, přičemž registrace probíhá na stránkách iva.velux.com až do 3. března 2014. Projekty musí být odevzdány do 2. května 2014. Soutěž oslavuje a propaguje vynikající dokončené studijní projekty v jakémkoli měřítku od malých komponentů až po větší urbanistické kontexty či abstraktní koncepty a experimenty. Soutěžící si rozdělí peněžitou odměnu v celkové výši 30 000 eur. Pokyny k soutěži a podrobné informace o registraci a účasti najdete na adrese iva.velux.com a na Facebooku www.facebook.com/InternationalVELUXaward.

Projekty z celého světa si žádají mezinárodní porotu

Členové poroty soutěže International VELUX Award zastupují celosvětový sektor v praxi působících i vyučujících architektů. Při jejich výběru je klíčová různorodost, dosažení rovnováhy mezi různými obory činnosti, věkovými kategoriemi, pohlavím a zeměpisnou polohou.

„Široká paleta témat na mě udělala skutečně silný dojem. Otázky týkající se světla v tolika různých podobách, role světla ve vodě, v písku, v paměti i světlo v nejnovějších technologiích, s tím vším se v projektech setkáváme. Počet přihlášených projektů je sám o sobě obrovským úspěchem této soutěže představující mezinárodní fórum pro zjišťování a zkoumání inovačních způsobů a významných otázek. Světlo je životně důležité pro každého a mnoha způsoby nadčasové,“ uvedla předsedkyně poroty Brigitte Shim, když porota v roce 2012 vybrala čínské studenty Bo Li a Ge Men z univerzity ETHZ ve Švýcarsku a udělila jim první cenu za jejich projekt Rezonance, paměť (Resonance, memory).

Čeští a slovenští studenti se pravidelně zapojují

Studenti z českých a slovenských univerzit se do soutěže International VELUX Award pravidelně zapojují a přihlašují své projekty, aby poměřili síly v mezinárodním kontextu. V loňském roce byly všechny jejich návrhy zároveň vystaveny v pražské Galerii Jaroslava Fragnera, aby se s nimi mohla setkat i široká veřejnost.

O soutěži International VELUX Award

Mezinárodní soutěž IVA (International VELUX Award) 2014 pro studenty architektury je pořádána každé dva roky, a to již od roku 2004. Hlavním tématem je Světlo pro budoucnost (Light of Tomorrow), v jehož rámci je možné podat soutěžní návrhy řešící například následující otázky:

  • Koncepty se zaměřením na sílu slunce jako přirozeného zdroje světla a energie
  • Přínos denního světla k vysoké vizuální kvalitě a kvalitnímu vnitřnímu prostředí
  • Příležitosti a úskalí, které představuje denní světlo při renovaci stávajících budov a městských staveb. Jak používat denní světlo k přeměně domova, pracoviště a veřejného prostoru na zdravější a udržitelnější prostředí
  • Jak architektura a denní světlo může podněcovat interakci mezi prostorem a lidmi
  • Denní světlo ve vztahu k lidskému zdraví a pohodě
  • Abstraktní koncepty, jako jsou denní světlo a hmota, jas a tma, sluneční a měsíční svit, den vs. noc, uvnitř vs. venku apod.

Soutěž není omezena na výrobky společnosti VELUX. IVA 2014 je určena pro všechny zapsané studenty architektury – jednotlivce nebo týmy – ze všech zemí světa. Všichni studenti nebo studentské týmy musí mít podporu a svolení k účasti od vyučujícího na škole architektury. Celková peněžní výhra je 30 000 eur. Porota vybere několik výherců cen a čestného uznání. Po slavnostním vyhlášení vítězů v říjnu 2014 budou všechny projekty vystaveny na stránkách iva.velux.com.

Kontakt pro média:

Šárka Augustinová
Ogilvy Public Relations
Telefon: +420 221 998 364
Mobil: +420 601 388 213
e-mail: sarka.augustinova@ogilvy.com

David Frodl
Ogilvy Public Relations
Telefon: +420 221 998 410
Mobil: +420 724 244 473
e-mail: david.frodl@ogilvy.com

V porotě vždy zasedají renomovaní architekti světového měřítka jako např. Eva Jiřičná, Hani Rashid nebo Brigitte Shim (druhá zleva), která v minulém ročníku porotě předsedala.
V porotě vždy zasedají renomovaní architekti světového měřítka jako např. Eva Jiřičná, Hani Rashid nebo Brigitte Shim (druhá zleva), která v minulém ročníku porotě předsedala.
Výherci soutěže si odnesou celkově 30 000 eur.
Výherci soutěže si odnesou celkově 30 000 eur.

První místo si v posledním ročníku odnesli čínští studenti Bo Li a Ge Men z univerzity ETHZ ve Švýcarsku.
První místo si v posledním ročníku odnesli čínští studenti Bo Li a Ge Men z univerzity ETHZ ve Švýcarsku.
Vítězný projekt z posledního ročníku Rezonance, paměť získal porotu svým poetickým zpracováním.
Vítězný projekt z posledního ročníku Rezonance, paměť získal porotu svým poetickým zpracováním.

 
 
Reklama