Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Síla krásné architektury střední a východní Evropy. Zúčastněte se mezinárodní soutěže!

Soutěž „Síla krásné architektury” má motto „Změňte vizi na projekt”. Mezinárodní soutěž je určena architektům a architektonickým studiím ze zemí střední a východní Evropy. Celková výše cen je 16 000 EUR. Práce budou oceňovat známí architekti: Ewa Kuryłowicz (PL), Robert Konieczny (PL), Péter Reicher (HU) a Jaroslav Dokoupil (CZ).


Světová populace stále roste a spolu s ní houstne i zástavba městského prostoru. Skutečnou výzvou se tedy stává bezpečnost obyvatel spojená s protipožární ochranou a také akustické pohodlí – podle Světové zdravotnické organizace může být pouliční hluk škodlivý pro zdraví úplně stejně jako toxické látky, takže je důležité, aby objekty zajišťovaly uživatelům odpovídající akustickou úroveň.

Každý rok se do měst stěhuje milion lidí a výzvou současného světa je najít způsob, aby v těchto městech mohl žít každý zdravě, pohodlně a bezpečně. Víme, že dosažení tohoto cíle vyžaduje spolupráci a angažovanost mnoha stran: architektů, stavebních firem, investorů a výrobců stavebních materiálů,“ říká Łukasz Glapa, marketingový ředitel společnosti ROCKWOOL CEE.

Jednou z hlavních otázek při projektování a modernizaci bytových staveb a staveb určených pro veřejnost je tepelné pohodlí a energetická úspornost, které jsou nejúčinnějšími prostředky v boji se smogem. Tento problém se týká mnoha zemí, nejen Evropy. Moderní stavby jsou také odolné stavby, které budou sloužit spolehlivě po mnoho let – je dobré, aby se s jejich funkčností pojila i estetika, protože každý z nás chce žít na místě, které je přátelské a vizuálně atraktivní. Důležité je i to, aby městský prostor vznikal z materiálů, které jsou recyklovatelné. To všechno dohromady tvoří výjimečnou vizi „zelených měst budoucnosti“.

Díky soutěži se dozvíme, zda se taková místa nacházejí na mapě střední a východní Evropy již dnes,“ dodává Łukasz Glapa.

Počítají se nejlepší architektonické nápady

Hledáme nejkrásnější stavby ve střední a východní Evropě, které ohromují vzhledem a jsou to současně stavby představující ty nejlepší architektonické ideje. Do soutěže zveme architekty ze zemí střední a východní Evropy, jejichž projekty nejlépe vyjadřují pravidla udržitelného stavebnictví: jsou vizuálně estetické, zapadají do městského prostředí a představují syntézu několika klíčových vlastností, které charakterizují stavbu, navrženou pro města budoucnosti.

Soutěž zahrnuje dvě kategorie: nová stavba a modernizovaná stavba, předané do používání v roce 2018. Celková hodnota cen pro vítěze je 16 000 EUR – 5000 EUR za Grand Prix a tři ocenění ve výši 1000 EUR v obou kategoriích. Práce budou oceňovat známí architekti: Ewa Kuryłowicz (PL), Robert Konieczny (PL), Péter Reicher (HU) a Jaroslav Dokoupil (CZ).

V moderním městě má klíčový význam právě vize architektů, takže tuto vizi rádi podporujeme. V soutěži chceme ukázat nejlepší realizace roku 2018 ve střední a východní Evropě a objevit architekty, kteří dokážou pohlédnout na architekturu v kontextu tvorby měst budoucnosti. Hledáme místa přátelská pro člověka a bezpečná, taková, ve kterých se estetika setkává s funkčností,“ shrnuje Łukasz Glapa.

Soutěž organizovaná společností ROCKWOOL Polska začíná 22. listopadu 2018.
Práce bude možné posílat do 31. 1. 2019.

Více informací najdete na rockwool.cz/zmentevizinaprojekt


 
 
Reklama